MER ARBEID: Nestleder i Utdanningskomiteen på Stortinget Anniken Huitfeldt (Ap) spår bedre jobbmuligheter.

2006 for deg

Utdannings-Norge spår et fattigere universitet, lange boligkøer, mer penger til forskning og mindre juks i akademia. Hvem får rett?

Publisert Sist oppdatert

Hva kan du som student forvente deg i løpet av 2006? Universitas fikk maktmennesker innenfor Kunnskaps-Norge til å kikke i glasskulen.

– Et bra år

Geir Ellingsrud har nettopp flyttet inn på sjefskontoret på Universitetet i Oslo. Han spår at 2006 blir et bra år for Universitetet og studentene.

– Jeg skal jobbe for å forbedre læringsmiljøet. Det skal jeg få til ved å sette opp en handlingsplan for handikappede. I tillegg skal jeg bruke mye tid på å evaluere Kvalitetsreformen, lover Ellingsrud, og legger til at han helst vil unngå mer forskningsjuks.

– Mindre penger, flere kvinner

Studentparlamentsleder Maria Veie Sandvik påpeker at Universitetet i Oslo vil få mindre å rutte med i det kommende året.

– Universitetet vil få mindre penger i år, på grunn av kutt i forskningsbasert finansiering og kunnskapsministerens ønske om en desentralisert utdanningspolitikk, sier Sandvik.

Hun vil jobbe for en bedre kjønnsbalanse blant forskerne ved Universitetet når den forskningspolitiske plattformen skal revideres til våren.

– Men også minoriteter og studenter med funksjonshemninger må bli bedre inkludert i akademia, mener Sandvik.

– Fortsatt boligkøer

Hovedstyreleder i Studensamskipnaden i Oslo, Silje Winther, vil se på den stadig dårligere finansieringen av studentbarnehagene og spesialhelsetjenesten. Hun mener god tilgang på bolig, barnehage og tilgang til profesjonell hjelp er essensielt for de som opplever at studenthverdagen er vanskelig.

– Jeg er bekymret for at politikerne skal glemme at lik rett til utdanning krever en ekstra innsats for noen, sier hun, og legger til at ingenting tyder på at boligkøene blir mindre i 2006.

– Mer etikk

Nestleder i utdanningskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), har ingen spådommer for 2006, men mange håp.

– Jeg håper grunnforskningen blir styrket, og at etikk i forskning blir et tema på alle nivå, sier Huitfeldt, og påpeker at arbeidsmarkedet for utdannede ser ut til å bli bedre.

Ifølge Åge Rosnes, statssekretær for høyere utdanning i Kunnskapsdepartementet, vil 500 studentboliger se dagens lys i 2006. Men prisregulering av studielånet vil han ikke love dette året.

– Det er fortsatt et mål, men det kan først bli en realitet i statsbudsjettet for 2007, sier Rosnes.

Powered by Labrador CMS