STARTSTREKEN: Lovstafetten begynner på Universitetsplassen i Oslo og ender først på den andre siden av fjellene.

Fra øst til vest med loven i hendene

Hvert år siden 1982 har jusstudentene i Oslo knivet mot juss-studentene fra Bergen om å være den første som bringer lovsamlingen fra Oslo til Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Klokken 08.30 i morges gikk startskuddet for den nesten 20 år gamle tradisjonen Lovstafetten.

– Lovstafetten en sportslig konkurranse mellom studenter ved de juridiske fakultetene i Bergen og Oslo. Konkurransen går ut på å bringe den nyeste lovsamlingen fra Stortinget i Oslo til Tingretten i Bergen på kortest mulig tid, sier Harald Nicolay Knudtzon, leder for Oslo-laget.

Årlig tradisjon

Stafetten har rot i Oslo-studentenes solidaritet med juss-studentene i Bergen som manglet lovsamlinger i 1982.

– Med denne stafetten minnes man året 1982 da fakultetet i Bergen ikke hadde nok lovsamlinger å gi til sine studente. Studenter ved Jusstudentenes idrettsklubb i Oslo bestemte seg derfor å løpe til Bergen med symbolske lovsamlinger i sekken, og store mengder lovsamlinger i bilene som fulgte løperne. Vel fremme i Bergen ble det donert bort det som beskrives som haugevis av lovsamlinger, sier Knudtzon.

I tillegg til denne tradisjonen, hedres også de eldre tiders «budstikker», som løp de nye landslovene ut fra Stortinget og til bygder og grender rundt om i Norge.

20 løpere, 4 syklister, 30 timer

– Kort fortalt går stafetten ut på at hvert fakultet stiller med et lag med 20 løpere og 4 syklister.

Det laget som raskest løper og sykler fra Oslo til Bergen, vinner. Dette er en konkurranse som holder det gående 30 timer i strekk, natt og dag, sier Knudtzon.

På spørsmål om hvordan uttaket foregår svarer Knudzton at det er ganske så brutalt.

– De ti med den beste løpetiden under uttakene går videre til stafetten, sier han.

Oslo reiste hjem med pokalen alle årene fra 1996-2006. Men de siste årene har Bergen kommet sterkere tilbake. Pokalen befinner seg idag i Bergen, da de vant med knappe 100 sekunder i fjor.

– Vi har troen på at vi kan vinne den tilbake i år, sier Knudtzon.

Powered by Labrador CMS