I aksjon: Strekspiller Marte Heien Hansen lyr høyt gjennom luften. Til sommeren skal førstelaget til EM for å kjempe for studentens stolthet.

Klare for student-EM

Etter en forrykende sesong skal OSIs håndballkvinner til europamesterskapet i Kroatia i sommer.

Publisert Sist oppdatert
Håndball
Håndball
Håndball
Håndball
Håndball
Håndball
Håndball

– Det blir artig å teste nivået, men vi er nok klare underdogs, sier trener Martin Sikkeland.

OSI håndball har de to siste årene surfet på en enorm medgangsbølge og ligger for øyeblikket på andreplass i 2. divisjon etter å ha rykket opp sist sesong. De har i vinter stadfestet sin plass som Norges førstedamer i studenthåndball.

– Vi vant årets studentmesterskap i Tromsø, noe som betyr at vi er kvalifisert også for neste års EM i Spania. I finalen var det faktisk vårt eget første og andrelag som møtte hverandre, sier Sikkeland.

Han innrømmer derimot at laget er noe heldig som får lov til å delta også i år.

– Vi har fått plassen som følge av at vi kom på andreplass i fjorårets studentmesterskap og at Janus IF (ett sammensatt lag fra NTNU, red.anm) som vant har trukket seg.

Les også: OSI: – SiO tar livet av studentidretten

Student-EM avholdes hvert år og årets mesterskap arrangeres i Rijeka i Kroatia. Mesterskapet går av stabelen mellom 11. og 21. juli. Der vil fem tusen studenter fra 45 land konkurrere i 21 ulike idretter. Håndballdamene vil være en del av 130 norske utøvere som drar til mesterskapet.

Vi forbereder oss på at vi kan få juling»

Kine Hauge, strekspiller

Store utskiftninger

– I og med at folk blir ferdig med å studere og flytter fra Oslo er det en del utskiftninger årlig, i år fikk vi inn ni nye spillere, forklarer Sikkeland som har trent laget i fire sesonger.

På tross av store endringer og mangelen på stabilitet i laget er ikke Sikkeland i tvil om at OSI håndball er bedre enn noen gang.

– Nivået på spillergruppen har økt betraktelig det siste året, og det er nok enklere for spillere som tidligere har spilt på høyt nivå å komme til oss enn andre lag.

Nå gleder treneren seg til å ta fatt på neste kapittel for OSI-håndball. Han innrømmer derimot at et mesterskap om sommeren ikke er et ideelt tidspunkt for et studentlag.

– Vi er en studentklubb, så fremover vil spillerne være opptatt med eksamen. Etter det kommer sommerferien, så det er ikke sikkert vi er i full matchform når mesterskapet starter.

Aldri tatt gull

– Jeg tror det vil være til stor inspirasjon for jentene i OSI-håndball å dra til EM og møte gode lag fra så mange land, sier generalsekretær i Norsk Studentidrettsforbund (NSI), Marius Johannessen.

Han kan fortelle at EM har blitt avholdt seksten ganger uten at det har stått nordmenn øverst på en eneste seierspall.

– Det hadde vært på tide med et gull nå, men nivået er veldig høyt, sier han.

Studentidretten er i vekst og antall deltagere ved studentmesterskapet her til lands øker. Norge skal kjempe om medaljer i syv ulike idretter i Kroatia. Selv om Johannessen håper på edelt metall, viser han til at studentforbund i Europa har et annerledes fokus enn her til lands.

– Det satses mer resultatorientert i Europa enn hva vi gjør i Norge. Her tenker vi mer på å få en god sosial møteplass. Gode prestasjoner er en bonus.

NSI sender ned et eget team til Kroatia som bidrar til at blant annet OSI-håndball skal ha best mulig forutsetninger for å lykkes, resten er opp til dem selv.

– Det viktigste for oss er at de har en god opplevelse, selv om vi håper på medalje, avslutter han med glimt om øyet.

Møter sterk motstand

– Vi er veldig spent og forbereder oss på at vi kan få juling, sier strekspiller og oppkvinne på laget Kine Hauge.

Hun er en av veteranene og har nå ansvaret for å gjøre dem best mulig rustet frem til turneringen.

– Det kan bli noen veldig tøffe kamper, medgir Hauge.

Hun forklarer at sist gang Norge var representert ved NTNUI kom de norske delegatene hjem med premie for god innsats utenfor banen, heller enn på parketten.

Selv om Hauge ser frem til hard motstand poengterer hun at laget allerede har overrasket med sin gode prestasjon i hjemlig liga.

– Vi har vært både heldige og dyktige i spillerrekrutteringen de siste årene samtidig som vi er en sammensveiset gruppe, forklarer Hauge som en av suksessfaktorene til OSI Håndball.

Søker støtte

Laget har startet en kampanje for å samle inn nok penger til reise og opphold under mesterskapet.

– Vi er studenter og vi har ikke all verdens økonomi så all støtte blir tatt godt imot, sier strekspilleren.

For det er på ingen måte gratis å dra til Kroatia for å forsvare Norges ære og jentene ved OSI Håndball er på dugnadsjobbing når Universitas kontakter dem. Laget har nå åpnet en egen konto for at bedrifter og privatpersoner kan støtte dem økonomisk.

– Vi har en støtteaksjon på Facebook der alle som måtte ønske å være en del av et studentlag som skal representere Norge kan bidra, oppfordrer Hauge.

Powered by Labrador CMS