Bekymret: Styremedlem i OSI Nina Stærnes frykter aktivitetsrestriksjonene vil føre til demotiverte medlemmer og økt frafall i studentidretten.

Over 90 prosent av aktiviteten er satt på pause:

– Studentidretten er nærmest i dvale

Rekordhøye smittetall og restriksjoner fortsetter å påvirke studentidretten. Nå frykter OSI høyt frafall i vårsemesteret.

Publisert Sist oppdatert

Oslostudentenes idrettsklubb (OSI)

# Etablert i 1882 under navnet Norske Studenters Gymnastikk- og Fægteforening.

# Navnet ble forandret til Oslostudentenes Idrettsklubb i 2005.

# OSIs visjon er «Alle studenter i aktivitet».

# Har 37 avdelinger som organiserer ulike idretter.

Kilde: OSIs nettsider

– Å få lov til å trene sammen med andre i et fellesskap er en viktig del av studiehverdagen, og vi vet det påvirker studentene negativt når de blir fratatt denne muligheten.

Det sier politisk ansvarlig i hovedstyret til Oslostudentenes idrettsklubb (OSI) Nina Stærnes til Universitas.

13. desember ble det lagt frem nye inngripende tiltak og restriksjoner for å bremse den økende smitten i Norge. Regjeringen anbefalte å utsette eller avlyse arrangementer inne, og ba voksne som vil gjennomføre organiserte fritidsaktiviteter utendørs om å gjøre dette med avstand og antallsbegrensninger.

For studentidretten betyr det at få vil kunne drive idretten sin som normalt.

Les også: Vil gi 140 millioner til studentene

Kortvarig glede

Kort tid etter gjenåpningen fortalte OSI til Universitas at studentidretten var på vei opp igjen. Etter lang tid med restriksjoner og smittevern kunne studentene endelig ta farvel med kreative løsninger som kontaktløs fotball og gruppedans på Zoom. Det viste seg å bli en kortvarig glede.

Hvis det ikke åpnes for idrett inne, er det i realiteten en nedstenging av 90 prosent av studentidretten.

Knapt fire måneder etter Norge åpnet for fullt, må idretten på nytt forholde seg til svært strenge aktivitetsrestriksjoner.

– Den siste tiden har det vært veldig stille, studentidretten er nærmest i dvale. Med så mye innendørs idrett som OSI har, har dessverre mange av medlemmene våre fått en ufrivillig lang juleferie.

Stærnes legger til at hun håper tiltakene endrer seg i løpet av kort tid, slik at det blir mulig å drive med innendørs idrett igjen.

– Hvis det ikke åpnes for idrett inne, er det i realiteten en nedstenging av 90 prosent av studentidretten. Det meste foregår innendørs, og det sier seg selv at man ikke kan drive med kampsport og ballett ute i snø og slaps.

Regjeringen har kalt inn til en ny pressekonferanse om koronasituasjonen torsdag kveld. Da kan det komme justeringer og lettelser i tiltakene. Det opplyser helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til NTB onsdag kveld.

Les også: Sylskarp og uraffinert kødding

Frykter frafall

Stærnes sier at OSI er mer enn bare idrett, og forklarer at det også er en viktig møteplass for byens studenter.

– På trening vil studentene føle på et fellesskap, og vi har fått tilbakemeldinger fra medlemmer som sier at det var deilig å få drive med idrett det høstsemesteret som var. Flere av dem påpeker at det var ekstremt viktig for både den fysiske og psykiske helsa.

Nå frykter hun at tiltakene vil føre til demotiverte medlemmer og økt frafall i idretten.

– Så fort vi starter opp med treninger vil vi se hvor mange som fortsatt henger med. Akkurat nå har vi ingen konkrete tall på om det er noe frafall, men hvis tiltakene fortsetter er jeg redd det er mange studenter vi ikke vil se igjen utover vårsemesteret.

Akkurat nå har vi ingen konkrete tall på om det er noe frafall, men hvis tiltakene fortsetter er jeg redd det er mange studenter vi ikke vil se igjen utover vårsemesteret.

Utetrening + restriksjoner = sant

Til tross for at idretten inne er utsatt og avlyst, har OSI gjennomført noen aktiviteter utendørs.

– Noen av gruppene våre, som klatring og friluftsliv, har hatt noe utendørs aktivitet. Vi tilbyr også vintersport, og OSI har egne grupper for langrenn, ski og snowboard. De kommer nok til å ha noen treninger fremover, sier Stærnes, og legger til:

– De som arrangerer aktiviteter ute er veldig flinke til å følge retningslinjene som gjelder.

Så lenge idretten må forholde seg til strenge aktivitetsrestriksjoner, har hun en klar anbefaling til studentene.

– Akkurat nå finnes det langt flere fordeler ved å trene utendørs, og jeg vil råde studentene til å søke seg til de gruppene som oppholder seg ute. Da har man gode muligheter til å bli med!

Powered by Labrador CMS