ÅPNE OG AMBISIØSE: Venstrealliansen har ambisjoner. -- Vi vil ikke bare bry oss om det som skjer på universitetet, vi vil også vise samfunnsengasjement utover det. Studenter er også samfunnsmennesker, sier Thore Wiig Andersen (lengst til høyre i døråpningen).

Vil åpne Universitetet

Venstrealliansen vil ha mer makt til studentene og mindre til UiO- og SiO-pampene.

Publisert Sist oppdatert

Studentpolitikk ved Universitetet

  • Venstrealliansen beskriver seg selv som det mest radikale blant «partiene», eller fraksjonene, i Studentparlamentet.
  • Studentparlamentet er studentenes øverste politiske ledelse på UiO. Parlamentet fronter saker for studenter overfor UiO.
  • Årets studentparlamentsvalg, der studentene gir sin stemme, går av stabelen i månedsskiftet mars/april.
  • Disse kan du stemme på: Moderat Gruppe, Sosialdemokratene, Venstrealliansen, Fakultetslistene, Grøn Liste og Morbus Medicus. (Karl Johans-lista stiller ikke i år.)
  • Frem mot valget vil Universitas presentere fraksjonenes kampsaker.

– Universitetet har vært kjent for å være ganske åpent, men er i ferd med å bli mer lukket. Det vil vi kjempe hardt imot, sier Benjamin Jonsrud i Venstrealliansen, studentparlaments-valgets rødeste alternativ.

De vil åpne opp møtene i universitetsstyret, Studentparlamentet og Velferdstinget for å gi mer makt til vanlige studenter.

– For å kunne påvirke, må vi ha kunnskap og innsikt i mekanismene som bestemmer over hverdagen vår. Sakspapirer må publiseres tidlig og skrives forståelig, slik at studentene kan ha mulighet til å sette seg inn i dem. Systemet må åpnes opp, slik at sakene og beslutningene ikke blir tredd over hodene våre. Og i saker som vil føre til store endringer, må det arrangeres allmøter der studentene kan få si sin mening, sier Lina Johanne Strand (Utdanningsvitenskapelig fakultet).

Studentsamskipnaden i Tromsø besluttet nettopp å ikke åpne styremøtene sine for allmenheten. I dag er SiB, samskipnaden i Bergen, den eneste som har åpne styremøter, og Venstrealliansen mener Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) bør bli den neste.

– SiO er i dag ekstremt lukka. Selv for oss som sitter i Velferdstinget er det vanskelig å følge med på hva de driver med. Det er mye hemmelighetskremmeri, og det er stikk i strid med prinsippet om at samskipnaden skal være studentstyrt, sier Jonsrud.

«Hårete» mål

Venstrealliansen har røtter i det gamle studentpartiet De radikale, har bare vært i Studentparlamentet i én periode, og har medlemmer fra blant annet SV, RV, Attac og Rød Front. De karakteriserer selv sin politikk som best beskrevet med parolen «systemkritikk» – Vi er den fraksjonen som er mest kritiske til utviklinga på universitetet de siste årene. Markedslogikken er i ferd med å overta, og studentene blir sett på som kunder og ikke likeverdige deltakere i universitetssamfunnet. Vi blir umyndiggjort, hevder Lina Johanne Strand, som mener de er den sterkeste forsvareren av universitetet som et breddeuniversitet.

I dag er Venstrealliansen den minste fraksjonen. Men, som det ble sagt om skøyteløperne, noen av dem har «hårete» mål:

– Vi kan bli den største, sier Sveinung Holien.

Resten av alliansen har en litt mindre ambisiøs, eller kanskje mer realistisk, holdning.

– Vi går for å bli størst mulig og å få plass i flest mulig organer, sier Lina Johanne Strand.

Powered by Labrador CMS