Vinner: Sigve Fredriksen er førstekandidat for Venstrealliansen, som stakk av med flest stemmer i årets studentvalg med UiO.

Venstrealliansen vant studentvalget ved UiO: – Fantastisk

For sjette året på rad går Venstrealliansen av med seieren i årets studentvalg, med 26,5 prosent av stemmene.

Publisert Sist oppdatert

Studentparlamentet ved UiO

# Det overordnede tillitsorganet for studenter ved Universitetet i Oslo.

# Formålet til parlamentet er å arbeide for studentenes rettigheter og hverdag.

# Består av 35 representanter som velges en gang i året.

# 27 representanter velges fra ulike lister. I år stiller seks lister til valg.

# De resterende åtte representantene velges fra hvert av fakultetene.

Kilde: Studentparlamentets nettsider

14:00 i dag ble det ukeslange studentvalget ved Universitetet i Oslo avsluttet. Resultatene er nå klare.

Slik fordelte stemmene seg mellom de studentpolitiske listene:

# Venstrealliansen: 26,48 prosent (7 mandater)

# Grønn liste: 16,78 prosent (5 mandater)

# Liberal liste: 13,22 prosent (4 mandater)

# Moderat liste: 12,29 prosent (3 mandater)

# A-lista: 11,35 prosent (3 mandater)

# Realistlista: 11,27 prosent (3 mandater)

# Henke- og Thom-listen: 8,66 prosent (2 mandater)

De største går tilbake

Det tre listene som var størst i fjor, går alle tilbake i årets valg.

Venstrealliansen går kun ett prosentpoeng tilbake fra fjorårets valg, noe som koster dem ett mandat i Studentparlamentet. Grønn liste får fortsette med fem mandater i neste periode.

Realistlista, som har hatt et pauseår fra Studentparlamentet, er tilbake med 11,27 prosent av stemmene. Henke- og Thomlisten som debuterte i Studentparlamentet i fjor stikker av med 8,66 prosent av stemmene, 0,66 prosentpoeng mer enn i fjor.

Moderat liste og Liberal liste holder seg stabilt rundt 12-13 prosent, som i fjor.

Les også: Rekordlav valgdeltakelse i årets studentvalg

Venstrealliansen: – Fantastisk

Listetopp for Venstrealliansen Sigve Fredriksen er fornøyd med resultatet, selv om lista går noe tilbake i årets valg.

– Det er fantastisk å nok en gang få tillit fra studentene som den største lista i årets valg. Jeg gleder meg veldig mye med å fortsette arbeidet med å gjøre campus til et bedre sted for oss studenter.

Jubler: Venstrealliansen har vunnet studentvalget ved UiO for sjetteåret på rad. Det jubler de for, på Studentparlamentets valgvake på Chateau Neuf

– Hva vil det ha å si for Studentparlamentets politikk at dere er den største lista?

– Det at vi er den største lista vil føre til at vi fortsetter å ha en politikk knyttet til sosialisme, klimaaktivisme, antirasisme og feminisme.

– Hvilke konkrete saker vil dere prioritere fremover?

– Vi har allerede fått gjennomslag for å kutte egenandelen i psykisk helse, som vi gikk til valg på. Det er skikkelig kult.

A-lista faller mest

A-lista går over fire prosentpoeng tilbake sammenlignet med fjorårets 15,5 prosent oppslutning, og mister dermed ett mandat i parlamentet. Det er listas dårligste resultat på tre år.

Listeleder Victoria Langø tror årsaken kan være at de har brukt mindre ressurser på sosiale medier i denne valgkampen, som hun tror er veldig effektivt for å nå ut til studentene.

– I år var valgkampen fysisk igjen, etter å ha vært digital to år på rad. Vi har dessverre ikke klart å være til stede på stand alle dagene.

Går mest tilbake: A-lista går mest tilbake under årets studentvalg og havner på 11,4 prosent. Listeleder Victoria Langø erkjenner at de ikke har vært nok til stede i valgkampen.

Listetoppen ble ikke valgt inn

Selv om A-lista har fått tre mandater i Studentparlamentet, er 1. kandidat Kristine Sandtrøen ikke valgt inn. Det er enten fordi mange nok har gitt de tre innvalgte kryss eller slengere, eller fordi mange nok har strøket Sandtrøen fra stemmeseddelen.

De tre A-lista-plassene har gått til Oliver Mydske, Hans-Markus Jensvold Kverneng og Are Frode Kvanum, som er henholdvis 2., 3. og 4. kandidat på A-lista.

Universitas skrev tidligere denne uken om Sandtrøen som har [byttet liste til Venstrealliansen](Lenke1), midt i valget.

Under Studentparlamentets valgvake på Chateau Neuf, ønsket ikke Sandtrøen å kommentere dette til Universitas.

Listeleder Victoria Langø ønsker å understreke at verken hun eller andre i A-lista har oppfordret velgere til å stryke Sandtrøen fra stemmeseddelen.

– Samtidig har jeg forståelse for at de gjør det. Som dere i Universitas skrev, så gjorde dette at en stemme til A-lista indirekte også gikk litt til VA. Mange av velgerne reagerte på dette, og ville ikke risikere at et av våre mandater gikk til VA.

– Vil du si noe mer om hvordan dere har håndtert saken internt?

– Det eneste vi har gjort med dette, er å gi beskjed til medlemmene våre om at vi ikke oppfordrer folk til å stryke ut toppkandidaten vår når vi står på stand.

Comeback for Realistlista

Realistlistas comeback i Studentparlamentet med over 11 prosent av stemmene er til å være fornøyd med, ifølge 1. kandidat Jon Aleksander Prøitz.

–Vi synes det er veldig gøy å komme inn med tre mandater. I fjor stilte vi ikke liste, som følge av uheldige omstendigheter. Det å komme tilbake med høyere oppslutning enn sist valg vi stilte synes vi er kjempegøy.

Realistlista havnet nemlig helt nederst i 2020, med kun 8,43 prosent av stemmene.

Tilbake: Etter ett år utenfor er Realistlista tilbake i Studentparlamentet med tre mandater. Listetopp Jon Aleksander Prøitz er fornøyd.

Prøitz tror studentene vil merke at Realistlista er tilbake.

– Nå kommer det til å legges mer opp til studentforeninger. Studentforeninger kommer til å ha en viktig rolle for oss, og vi kommer til å pushe veldig på det. I tillegg kommer vi til å jobbe for å forbedre læringsmiljøet og forbedre det psykiske helsetilbudet.

Nå er han glad valgkampen er over, samtidig som han ser frem til å ta fatt på arbeidet som studentpolitiker.

– Det har vært en litt slitsom uke, men jeg er storfornøyd med resultatet og gleder meg til å ta fatt på arbeidet som nyvalgt representant.

Det har vært en litt slitsom uke, men jeg er storfornøyd med resultatet

Jon Aleksander Prøitz, Realistlista

Andreplassen til Grønn liste

Charlotte Hjort er førstekandidat for Grønn liste, som kan juble over å ha fått like mange mandater inn i år som i fjor.

– Jeg er veldig fornøyd. Det er alltid fint å se at vi fortsetter å gjøre det bra og ha mange mandater. Det betyr mye for oss.

Jeg tror det synes på valgresultatet hvem som har hatt mulighet til å gå rundt og snakke med folk

Charlotte Hjort, Grønn Liste

Hun mener noe av grunnen til stabile og høye tall for Grønn liste er at de stiller opp på stand og snakker med folk.

– Det er jo de som står på stand som er grunnen til dette. Det kan være vanskelig å få folk til å stille opp, men når det er så få velgere har det utrolig mye å si å snakke med dem. Jeg tror det synes på valgresultatet hvem som har hatt mulighet til å gå rundt og snakke med folk, og få folk til å stemme der de er.

Andreplass: Grønn listes førstekandidat Charlotte Hjort kan juble over at lista fikk like mange mandater i parlamentet i år som i fjor. Det kan ikke valgseier Venstrealliansen skryte på seg.

– Hva har det å si for studentpolitikken at Grønn Liste er nest størst?

– Det betyr at grønn politikk blir prioritert, klima- og miljøvennlige forslag, samt bedre tilrettelegging for funksjonshemmede og kronisk syke. Det har blitt en av våre kampsaker i det siste.

Les også: Slik forklarer forskeren den lave valgdeltakelsen i studentvalget

Les også: SiO øker husleia fra høsten av. – Stress

Powered by Labrador CMS