
Kantineprisene skyter i været
Studenkafeenes priser på middag og kaffe har økt dobbelt så mye som den generelle prisutviklingen siden 2002. Bare den siste økningen medfører over 2,5 millioner ekstra kroner i kassen.

I 2002 kostet Dagens middag 33 kroner ved Studentkafeene. I høst økte prisen til 45 kroner, og prisøkningen på 36 prosent er over dobbelt så stor som den generelle prisøkningen i samme periode. Hvis prisene i Studentkafeene skulle fulgt den generelle prisutviklingen, ville en middag i dag kostet 37 kroner, dagens halal hadde kostet 48 og en kopp kaffe 8 kroner.
– Altfor dyrt
Olivia Salles, som representerer Venstrealliansen i Velferdtinget (VT), mener prisene på dagens og kaffe er altfor høye, og at disse varene bør subsidieres.
– Vi kommer til å be om en konsekvensutredning fra SiOs hovedstyre og kaféstyre, der de kommer med konkrete forslag til hvilke tilbud det er mulig å kutte i for å sette ned prisene, sier hun.
I februar fremmet Venstrealliansen forslag om at Dagens ikke skulle være dyrere enn 35 kroner, men forslaget ble nedstemt.
Omsetningssvikt og dyre råvarer
Velferdstinget (VT) vedtok imidlertid nylig en revisjon av det såkalte Kantinepolitisk dokument, et dokument som legger politiske føringer for SiOs kantinedrift. I en ny formulering legges det sterk vekt på at prisene i studentkafeene skal holdes stabile og lave.
Nestleder i VT, Ingvild Skogvold, synes det er beklagelig at prisene har steget så mye som de har gjort, men mener den siste tidens prisøkning var uunngåelig.
– Vi sto overfor en situasjon der prisene måtte opp på grunn av sviktende omsetning og økte leverandørpriser. Da var det viktigst å jobbe for å holde prisene nede for dem som bruker tilbudet oftest, sier Skogvold.
Hun viser til Studentkafeenes klippekorttilbud, der prisen på én middag er den samme som før den siste prisøkningen, nemlig 42 kroner. Foreløpig har SiO solgt rundt 200 slike kort. Skogvold mener at VT ikke kan gjøre noe for å redusere prisene uten å legge om til en modell der maten subsidieres.
– Er det aktuelt å subsidiere velferdsgodene i kafeene for å holde prisene nede?
– Velferdstinget har ingen politikk som sier det, fordi Dagens middag ikke nødvendigvis er et så viktig velferdstilbud at det bør subsidieres. Hvis vi skulle bruke penger på slike subsidier, ville det gå ut over for eksempel studenthelsetilbudet, for alt dette henger jo sammen.
Måtte ty til oppsigelser
Administrerende direktør i Studentkafeene, Alain Clérambault, hevder høyere lønnskostnader og en generell økning på matvarepriser de siste årene er de viktigste årsakene til prisøkningene.
– Vi har jobbet hardt for å holde prisene nede, men vi kom frem til at prisøkning var eneste mulighet hvis vi ville fortsette å servere god og trygg mat. Det er ikke alle matvareleverandører vi kan gå god for når det gjelder for eksempel opprinnelse og kvalitet på kjøtt, sier han.
I forbindelse med semesterstart har studentkafeene dessuten sett seg nødt til å nedbemanne med fem til seks stillinger, både ute i kafeene og i administrasjonen.
– Men vi er så heldige at vi klart å nedbemanne med minst mulig oppsigelser. Det er fordi vi er i en bransje med stor gjennomstrømning av ansatte, sier han.
Én person har imidlertid nylig mistet sin jobb ved Studentkafeene.