Nå må du betale hos legen

Fra 1. januar må studentene begynne å legge ut for legetimer hos Studenthelsetjenesten selv. – Et nødvendig onde, mener SiO-leder Øyvind Gjengaar.

Publisert

I dag er legetjenesten gratis for alle studenter som har Studenthelsetjenesten hos Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) som fastlege. Andre brukere betaler en egenandel på 132 kroner, og fra nyttår må også studenter som har fastlege hos Studenthelsetjenesten betale egenandel – for deretter å få penger tilbake av SiO.

Mer tungvint å gå til legen

For å få igjen pengene, må studentene sørge for å få kvittering etter legetimen. Deretter må de fylle ut et refusjonsskjema, og sende dette sammen med kvitteringen til SiO.

Grunnen til endringen er at utgiftene til allmennmedisinsk helsetjeneste er mer enn doblet de siste fire årene. Ved å innføre et slikt system, kan NAV refundere medisinske utgifter som overstiger 1780 kroner årlig. Siden fastlegepasientene i dag ikke betaler, kan NAV heller ikke refundere utgifter. I praksis har SiO, som finansieres gjennom semesteravgiften, dekket kostnader som NAV burde ha hatt.

Tungvint for studentene

Øyvind Gjengaar, avtroppende hovedstyreleder i SiO, forteller at Studentsamskipnaden ikke har råd til å fortsette med den gratisordningen som finnes i dag.

– Alternativet er å begynne å ta egenandel fra alle studenter som er brukere av helsetjenesten. I og med at Velferdstinget har valgt å ikke prioritere legetjenesten for neste års budsjett, har vi hatt valget mellom to onder, og vi mener at vi har valgt det minste ondet.

Det er foreløpig usikkert hvor mye SiO vil spare på ordningen vil frigjøre av midler til SiO, men Gjengaar regner med et minimum på 300 000 kroner årlig.

Powered by Labrador CMS