UiO sier nei til sammenslåing av SiO og OAS

Universitetet i Oslo (UiO) bør si nei til sammenslåing av Oslos to studentsamskipnader, mener universitetsdirektøren.

Publisert

*Studentsamskipnadene:*

  • Studentsamskipnadene SiO og OAS har ansvaret for blant annet helse- og idrettstilbud, kantinedrift og studentboliger til Oslos 55 000 studenter.
  • Visjonen om en sammenslåing ble først lansert i 2003, men arbeidet startet for alvor i 2007.
  • Begrunnelsen fra studentpolitikerne som har gått inn for sammenslåing har vært at én samskipnad står sterkere overfor stat og kommune, stordriftsfordeler, og fravær av unødig konkurranse.

– Rektor sa i valgkampen at hvis studentene ønsket en sammenslåing av studentsamskipnadene så skal det ikke stå på rektoratet, men nå er det nettopp det det gjør, sier Mari Helén Varøy, leder i Studentparlamentet ved UiO.

Hun er skuffet over at UiO ser ut til å ikke ville støtte sammenslåingen mellom Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) og Oslo- og Akershusstudentenes studentsamskipnad (OAS).

Sammenslåingen har vært arbeidet aktivt med siden 2007, og planen er at alle Oslos 55 000 studenter nå skal få det samme velferdstilbudet. I mai ba UiO om en ekstra redegjørelse av hvilke konsekvenser fusjon vil ha for UiOs studenter. Denne er nå behandlet, og universitetsdirektøren skriver i sitt saksfremlegg til universitetsstyret at «UiO ikke kan tilrå en sammenslåing mellom OAS og SiO». Begrunnelsen er blant annet at SiO ikke har sannsynliggjort at tjenestetilbudet til UiO-studentene vil bli like godt som det er i dag.

Tynn begrunnelse fra UiO

Selv om det til slutt er Kunnskapsdepartementet som skal avgjøre en søknad om sammenslåing, mener Varøy det har mye å si når en så stor institusjon som universitetet setter seg på bakbeina. Hun mener begrunnelsen er tynn.

– De legger blant annet vekt på en fersk undersøkelse som er skeptiske til organiseringen av studentsamskipnadene, men SiO er jo den samskipnaden som klarer seg best. Hvis universitetet ønsker å være i forkant, må man ha en stor og solid samskipnad, slik at man slipper å kjempe med OAS om de samme midlene, sier hun.

Studentrepresentant i universitetsstyret, Anders Rindal, sier han prinsipielt er for en sammenslåing av studentsamskipnadene, men at han nå vil bruke tid på å gå gjennom dokumentene fra SiO og UiO.

– Siden dette falt ned i fanget på meg nå vil jeg lese nøye gjennom dokumentene, og ut i fra dette gjøre meg opp en mening før universitetsstyremøtet på tirsdag, sier Rindal.

Ikke bare opp til UiO

Styreleder i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), Øyvind Gjengaar, sier at han forholder seg til UiO sin innstilling når den er vedtatt.

– Her er det mange hensyn å ta for fremtidige studenter, og vi mener en sammenslåing vil styrke samskipnaden.

SiO skal ha styremøte i slutten av november, og vil ta det derfra. Gjengaar påpeker at de vil høre hva andre mener, men at det er et stort bilde som ikke avhenger av kun UiO.

– Vi har bedt om råd, ikke om tillatelse, sier han.

Endelig vedtak vil fattes på universitetsstyremøte på tirsdag.

Powered by Labrador CMS