– ET BEDRE SAMFUNN: – Denne ordningen bidrar til et bedre samfunn hvor unge i Norge har mulighet til å ta utdanning med ulike forutsetninger, sier Adrian Tollefsen, leder i Unge funksjonshemmede.

Jubler for 12 måneder studiestøtte

Regjeringen gir 14 millioner kroner til utdanningsstøtte for funksjonshemmede studenter.

Publisert Sist oppdatert

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen avslørte lørdag 18. september at 14 millioner kroner i statsbudsjettet 2011 vil gå til styrking av utdanningsstøtten til studenter med nedsatt funksjonsevne.

Les også:

Budskapet ble mottatt med jubel av Funksjonshemmedes fellesorganisasjons (FFO) kongress, og seieren var spesielt stor for Unge funksjonshemmede som har kjempet for dette i flere år.

– Dette er en veldig bra avgjørelse og vi vil takke statsråden for at dette kommer med i statsbudsjettet, sier Adrian Tollefsen, leder i Unge funksjonshemmede.

– Kan spare millioner

Fra neste studieår innføres det en ny ordning i Lånekassen med støtte i 12 måneder, og et ekstra månedlig stipend på 3200 kroner til studenter som på grunn av nedsatt funksjonsevne ikke kan ta arbeid ved siden av studiene.

Stipendet kommer i tillegg til den vanlige støtten som alle studenter får. Samlet støtte fra Lånekassen til disse studentene vil da utgjøre om lag 147 000 kroner i året.

Tollefsen mener at regjeringen kan spare millioner på den nye ordningen.

– Vi har laget en samfunnsøkonomisk utredning som viser at muligheten for å få seg jobb for funksjonshemmede øker med 50 prosent hvis man har høyere utdanning. Dette tiltaket betyr at vi får mange flere unge med funksjonshemninger ut i arbeid, og dette vil staten spare store beløp på, sier Tollefsen.

Funksjonshemmede som ikke mottar støtte til utdanning gjennom folketrygden, vil fra studieåret 2011-2012 få hele utdanningsstøtten som stipend ved forsinkelse ut over ett år når denne skyldes den nedsatte funksjonsevnen.

Glade for gjennomslag

I april skrev Universitas at Norsk Studentunion (NSO) ikke prioriterte 12 måneders studiestøtte for funksjonshemmede studenter inn i deres arbeidsprogram for 2010. Likevel mener leder i NSO, Anne Karine Nymoen at dette er en sak NSO har kjempet for.

– Vi og flere har jobbet med dette i mange år, og det er gledelig at 12 måneders studiestøtte for funksjonshemmede er vedtatt, sier Nymoen.

– Vi vedtok et arbeidsprogram på stiftelsesmøtet i april hvor dette ikke fikk plass. Men det betyr ikke at vi ikke har jobbet med saken, fordi arbeidsprogrammet ikke er en liste over alle tingene vi jobber med. Vi har løftet frem denne saken blant politikerne.

– Hvorfor var ikke dette prioritert som en av de viktigste kampsakene?

– Vi så at dette var en sak som allerede var høyt prioritert blant politikerne, og dette kan være en av grunnene til at folk stemte som de gjorde under stiftelsesmøtet i april.

LEDER: [«Aasland, NSO og ikke minst hver enkelt student har all grunn til å slippe denne saken lengst frem i køen av kampsakene»](4)

– En viktig seier

– Jeg er veldig glad for denne budsjettlekkasjen, sier liketillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Ørstavik sier de funksjonshemmedes utdanningstilbud har vært sterkt begrenset uten en 12 måneders studiefinansiering.

– Dette er en viktig seier på veien mot reell lik rett til utdanning for alle, slik at dette ikke bare er en rett på papiret. Finansieringen vil åpne nye muligheter for funksjonshemmede, og jeg tror det er mange studenter som vil være glad for dette i dag.

Powered by Labrador CMS