DEMONSTRERER: Studenter i flere av landets største byer demonstrerte for elleve måneders studiestøtte onsdag.

Kampen om elleve måneders studiestøtte er ikke over

Onsdag 10. mars demonstrerer studenter i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Harstad.

Publisert Sist oppdatert

*Studiefinansiering:*

  • Alle partier på Stortinget, unntatt Fremskrittspartiet, har programfestet 11 måneders studiestøtte.
  • Lånekassen utbetaler årlig 87 600 kroner til studenter som ikke bor hjemme. Beløpet fordeles på 10 måneder, og ingenting utbetales i juni og juli.
  • Studentenes Landsforbund (StL) og Norsk Studentunion (NSU) har begge nedfelt 11 måneders studiestøtte som en av de tre viktigste kampsakene sine.
  • Tall StL og NSU har fått fra Lånekassen viser at en eventuell utvidelse av studiestøtten vil koste rundt 482 millioner kroner årlig.

– Politikerne kan ikke lyve 200 000 studenter opp i ansiktet og forvente å slippe unna med det. Jeg og mange andre studenter ble kraftig provoserte da regjeringen ikke holdt løftet de gav om elleve måneder studiestøtte, sier Sindre Markussen, ingeniørstudent ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

De store studentorganisasjonene har kjempet en årelang kamp for å få studielån også i juni. Nå tar også studenter initiativ på grasrotnivå, uavhengig av Norsk Studentunion (NSU) og Studentenes Landsforbund (StL).

Har brukt Facebook

– Studentorganisasjonene jobber mye for oss gjennom hele året. Nå kan vi ta i et tak sammen med dem, sier Markussen.

På hans initiativ samles studentene i Oslo onsdag 10. mars, foran Kunnskapsdepartementet for å demonstrere for elleve måneder studiestøtte.

Opptakten til studentdemonstrasjonene startet på Facebook, hvor Markussen lagde invitasjoner til demonstrasjonene. Gruppen «Gi oss elleve måneder studiestøtte!» hadde tirsdag kveld hele 2018 påmeldte, og aksjonen har også fått sin egen nettside.

Markussen håper at så mange som mulig møter opp for å vise sin støtte, men sier at han er forberedt på at det ikke vil være like mange som stiller som det er påmeldt på Facebook.

– Jeg håper på minst 500 oppmøtte i Trondheim, og da burde oppmøtet i Oslo være enda høyere, sier han.

Holder appell

Markussen sier at den ekstra støtten er meget viktig å kjempe for siden mange studenter har eksamen til langt ut i juni, og derfor ikke kan jobbe. StL-leder Ina Tandberg synes det er bra at enkeltpersoner engasjerer seg i saken.

– Dette viser at elleve måneders studiestøtte er et studentkrav som ikke bare kjempes for av studentorganisasjonene, sier Tandberg.

StL er en av de som skal holde appell foran Kunnskapsdepartementet på onsdag, sammen med blant annet NSU, Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF), Trine Skei Grande (V), Dagrun Eriksen (KrF) og Malin Steiro Tronsmoen i Sosialistisk ungdom.

– Alle studenter er for

Leder i Velferdstinget (VT), Mari Berdal Djupvik, synes det er kjempebra at en slik sak engasjerer helt ned på grasrotnivå.

– Alle studenter er for denne saken og det er flott at han har klart å mobilisere så mange, sier Djupvik.

Hun informerer om at også VT kommer til å være tilstede på demonstrasjonen.

Powered by Labrador CMS