Amazon: Karoline Brændjord sier hun sparer opptil halvparten av pengene ved å bestille bøker på Amazon.

Prisgap på pensum

Det er store prisforskjeller mellom pensum på bachelorutdanningene i Oslo og Akershus. Lommeboka til førskolestudentene blør mest.

Publisert Sist oppdatert
Enorme forskjeller: Det koster opptil 4986 kroner mer å kjøpe pensum som førskolelærerstudent enn som biologistudent.

De dyreste fagene kan koste deg nesten 5000 kroner mer enn de billigste, bare på ett semester.Universitas har sammenliknet pensumpriser fra 1. semester på utvalgte bachelorprogrammer ved Universitetet i Oslo (UiO), Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Handelshøgskolen BI.

Pensumprisen er medregnet pensumbøker og kompendier. Førskolelærerutdanningen ved HiOA er klart dyrest, med nesten syv tusen kroner for obligatorisk pensum.

– Hårreisende dyrt

Marie Behrens er tredjeårs student på førskoleutdanningen på HiOA, og har irritert seg over pensumpriser siden hun startet på sitt første semester.

– Pensumet i en bok kan være alt fra 15-500 sider, men det er likevel et krav om at du skal kjøpe alle. Ofte fornyes pensumlistene etter hvert semester, og da må man kjøpe alt nytt sier hun.

Selv er Behrens en av mange på førskoleutdanningen som venter med å kjøpe pensum.

– Jeg føler at jeg ikke trenger alle bøkene, og ser heller an hvilke bøker som er mest interessante for faget. Det hender vi går to og to sammen og kjøper bøker for å spare penger.

Hun må bruke store deler av stipendet til bøker, og savner mer bruk av kompendier.

Det er greit at noen bøker er dyre, men vi har så mange av dem. Det er rett og slett hårreisende dyrt.

Marie Behrens

– Det ideelle hadde vært om skolen kunne delt ut de få sidene vi har på pensum i mange bøker i kompendier. Det er greit at noen bøker er dyre, men vi har så mange av dem. Det er rett og slett hårreisende dyrt, sier Behrens.

Amazon

Karoline Brændjord (22) går Nord-Amerika-studier studier på UiO, og er en av mange studenter i kø på Akademika Blindern.

Hun har foreløpig brukt 1200 kr på pensum, og regner med å bruke 800 kr til. Hun kjøper bøkene på nettstedet Amazon.

– Jeg får gjerne bøkene for halve prisen når jeg kjøper de på Amazon. Det kreves litt mer research og planlegging for å søke opp titler og sånn, men det er helt klart verdt det, sier hun.

Billigere bøker

Administrerende direktør i Akademika, Geir Helge Espedalen, mener pensumprisene har gått ned.

– Prisene på pensumbøker på de største fagområdene har nok heller gått ned enn opp, men dette vil nok variere. Konkurransesituasjonen har tiltatt de senere årene og Akademika gjør det vi kan for å være konkurransedyktige på pris.

– Er det mer pensum nå enn tidligere?

– Vi ser at det er blitt større tilvalgsmulighet hvor studenten selv velger litteratur, i tillegg til det faste pensumet, sier Espedalen

En sammenlikning mellom pensumprisene på bachelorstudiet i Biologi, viser at prisforskjellene mellom Akademika og Amazon er litt over hundre kroner.

Powered by Labrador CMS