Du får 190 kr mer i måneden

Studiestøtten øker med 1900 kroner i året i 2013. Det tilsvarer mellom tre og fire øl mer til neste år.

Publisert

Statsbudsjettet for 2013 ble en skuffelse for studenter som hadde håpet på en betydelig økning i studiestøtten. I stedet for en ellevte utbetaling i juni indeksjusteres studiestøtten med to prosent, noe som gir studenter 190 kroner mer å rutte med i måneden til neste år.

Med litt godvilje betyr det en økning på fire øl mer per student i Norge neste år.

– Ikke vært fattigere på 37 år

Norsk Studentorganisasjon (NSO) raser mot budsjettforslaget.

Studentene har ikke vært fattigere på 37 år.

Øyvind Berdal, leder Norsk Studentorganisasjon.

– Studentene har ikke vært fattigere på 37 år. Studentene får 1900 kroner ekstra i året, mens stortingsrepresentantene i 2011 bevilget seg selv en økning på 52 900 kroner. Det er nesten 30 ganger mer enn hva studentene får. Det er et misforhold mellom disse to prioriteringene som politikerne ikke har noen grunn til å være stolte av, sier Øyvind Berdal, leder i NSO, i en pressemelding.

Lenge har det vært et krav fra studentorganisasjonene at det skal være mulig å være student på heltid. Samtidig viser undersøkelser NSO SINE? at 40 prosent av studenter må få hjelp hjemmefra for å betale regninger og utgifter til mat, mens 60 prosent må jobbe deltid ved siden av studiene.

Skryter av Norge

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen skryter likevel av studiestøtten i Norge.

– Det er et tankekors hvis foreldrebakgrunnen skal være avgjørende for studentenes utdanningsmuligheter. Samtidig har vi det beste studiefinansieringssystemet i Europa. Så det er veldig bra sammenlignet med andre land, sier Halvorsen.

Anklages for løftebrudd

Berdal anklager statsråden for ikke å holde den hun lover.

– Det er umulig å være fulltidsstudent i dag. Studenter må ha støtte hjemmefra og de må ta seg en deltidsjobb. Da kan ikke Kristin Halvorsen si at hun har holdt løftene sine, sier NSO-lederen.

Halvorsen avviser at hun har lovet 11 måneders studiestøtte.

– Soria Moria-erklæringen lover ikke 11 måneders studiestøtte. Men SV vil jobbe for en framtidig ordning, sier hun.

Et lysglimt for skuffede studenter er at studiestøtte øker med 20 kroner mer til neste år enn den gjorde i år. Fra 2011 til 2012 økte den med 170 kroner i måneden, mens den fra 2012 til 2013 vil øke med 190 kroner i måneden.

I 2012 får studenter 92 500 kroner i året i stipend og lån, mens dette økes til 94 400 i 2013, fordelt på ti måneder. NSO ønsker å øke studiestøtten til 11 200 kroner per måned i 11 måneder.

Powered by Labrador CMS