FRUSTERTE: – Slik staves «Ikke legg ned tolkestudiet» på tegnspråk, sier tegnspråkstudentene Synne Opsal, Marthe Ødegård jr., Rannveig Øygardslia, Heidi A. Bjerke, Eivor Berg, Lars Petter Lindman, Marius Berg Eide og Asbjørn Tveit.

Tegnspråkstudenter raser mot nedleggelsesfare

For å spare penger tas ingen nye studenter opp i Østlandets eneste tegnspråk- og tolkestudium fra neste høst.

Publisert Sist oppdatert

*Tegnspråk- og tolkestudiet ved UiO:*

  • Tilknyttet Det utdanningsvitenskaplige fakultet.
  • Tilbyr bachelor og årsenhet i tegnspråk og tolkning.
  • Utdanner ca. 15 nye tolker hvert år.
  • I 2009 hadde årsenhet 526 søkere, bachelor 264 søkere.
  • Er det eneste i sitt slag på Østlandet. Høgskolen i Sør-Trøndelag og Bergen tilbyr samme studium.
  • Det er ca. 5.000 døve i Norge og 400.000 hørselshemmede.

– Det er merkelig at Norges største by ikke skulle ha en utdanning for tegnspråk. Rundt halvparten av alle døve bor på Østlandet, sier Paal Richard Peterson i Norges Døveforbund.

For å kutte i budsjettet har styret ved Institutt for Spesialpedagogikk vedtatt inntaksstopp på tegnspråk- og tolkestudiet ved Universitetet i Oslo (UiO) fra høsten av. Kommer det ikke inn friske midler innen august i år, blir studiet nedlagt fra høsten 2011.

Det får døve studenter ved UiO til å reagere.

Mangel på tolker

For de som ikke kan høre, er det tolken som gjør at de ikke er isolert fra samfunnet.

– Mangel på tolker setter en hindring for at døve utdanner seg videre. Det er allerede mangel på tolker. Utdannes det femten færre tolker hvert år, blir ikke situasjonen bedre i framtida, sier Lars Petter Lindman, student i nanoteknologi ved UiO.

I 2008 ble én av sju tolkeoppdrag ikke utført på grunn av mangel på tolker, ifølge tall fra Tolkeutredningen.

Krever statsråd på banen

Tegnspråkstudentene mener det er et paradoks at instituttet bygger ned et tilbud i tegnspråk samtidig som det ellers kjempes for å styrke tegnspråkets stilling. Blant annet ble antidiskrimineringsloven som skal verne om funksjonshemmedes rettigheter, nylig vedtatt.

Nå starter jakten på friske midler for å unngå nedleggelse.

– Én mulighet er å få dem fra Kunnskapsdepartementet, sier instituttleder Vonen.

Døveforbundet krever at utdanningsminister Tora Aasland sørger for at tegnspråkstudiet overlever. Ingen i Kunnskapsdepartementet (KD) kunne i går si noe om muligheten for dette.

Samfunnet tjener på at døve utdanner seg og ikke ender på trygd, mener studentene.

– Med tolk klarer vi oss selv, sier Lindman.

Instituttleder Vonen kan ennå ikke si noe om studieplassene vil bli flyttet til andre deler av landet eller om det blir oppsigelser.

– Studentene kan skylde seg selv

Da Universitas gikk i trykken i går, hadde Facebook-gruppa «Ikke legg ned Tegnspråk og Tolkestudiet ved UiO!» over 1.800 medlemmer. Initiativtakerne Marthe Odegård jr og Rannveig Øygardslia, som går tredjeåret på tegnspråk, klager over lite informasjon fra instituttet om nedleggelsesfaren i forkant av vedtaket. Men instituttleder Arnfinn Vonen mener de har sitt på det tørre.

– I sakspapirene til styremøtet som studentrepresentantene fikk, sto eventuell nedleggelse som et av flere alternativer, sier Vonen.

Vonen forteller at ingen av studentrepresentantene i styret studerer tegnspråk, og at ingen av dem var på vedtaksmøtet.

– For dyrt

Tegnspråkstudenter som nå er inne i studieløpet, får avslutte sin bachelorgrad. Men så er det stopp.

– Ser man på hvor mange ressurser som går til studiet sammenlignet med inntekten fra avlagte studiepoeng, er tegnspråk- og tolkning det mest kostbare studiet ved instituttet, sier instituttleder Vonen.

Studiet er et praktisk språkstudium med mye undervisning. Få studieplasser gir lave inntekter fra oppnådde studiepoeng til instituttet.

– Derfor er studiet dyrt, sier Vonen.

Hun forteller at en eventuell nedleggelse vil kun bli gjort på grunnlag av det økonomiske.

– Jeg er fullstendig enig i at dette er en svært beklagelig situasjon

Arnfinn Vonen, leder ved Institutt for spesialpedagogikk, Universitetet i Oslo.

– Dette studiet inntjener seg selv minst. Jeg er fullstendig enig i at dette er en svært beklagelig situasjon, sier Vonen.

Tegnspråkstudentene reagerer på inntakspausen i stedet for at instituttledelsen vurderer andre muligheter. Marius Berg Eide stusser over instituttets regnestykke. Takket være en tolk, studerer han fysikk og astronomi ved UiO.

– Dette vitner om en rar økonomisk prioritering. Kanskje bør man heller omorganisere studiet, flytte det til språkstudiene eller til en høyskole som er mer yrkesrettet? spør Berg Eide.

Powered by Labrador CMS