Danmark er Norden-favoritt

Men Storbritannia er likevel førstevalget for Norske studenter.

Publisert

Ifølge Nordisk statistisk årbok 2007 velger én av fem nordiske utenlandsstudenter å studere i et annet nordisk land, og Danmark er favoritten blant disse. Halvparten av de danske utenlandsstudentene reiser til Storbritannia eller Nord-Amerika. I Finland er det nesten like mange som velger Sverige som Storbritannia. Mange finske studenter trekker også til Estland. For norske studenter er Storbritannia førstevalget, men Australia og New Zealand ligger på en god nummer to. 17,9 prosent studerer i Australia, mot 20,9 prosent i Storbritannia.

– Australias popularitet skyldes god markedsføring. Til å begynne med var Australia et eksotisk sted for norske studenter, men etter populariteten å dømme er det neppe eksotisk lenger, tror Guri Vestad, seksjonssjef i Seksjon for internasjonalisering av studier (SIS).

– Norge har gode finansieringsordninger for å sende studenter utenlands. Derfor kan mange nordmenn velge å studere i utlandet, sier hun.

Danmark er mer enn dobbelt så populært blant norske studenter enn Sverige. Mens 15,7 prosent av studentene reiser til Danmark, velger 5,9 prosent «Söta Bror.» Anders Fjelland Bentsen, president i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA), påpeker at det er økonomisk fordelaktig for norske studenter å utdanne seg i Danmark fremfor andre europeiske land.

– Studentene kan fortsette å motta lån og stipend fra Lånekassen, samtidig som de slipper å betale skolepenger i Danmark, i motsetning til andre steder. Terskelen er også lavere for å reise til Danmark i forhold til språk og kultur, sier Bentsen.

Powered by Labrador CMS