Eksamenstid i Den islamske stat

IS vil diktere alle aspekter av livet i områdene de kontrollerer – også utdanning. I disse dager skulle det vært avholdt eksamener i okkuperte Mosul.

Publisert Sist oppdatert

Scholars Rescue Fund

  • Fond i regi av utdanningsstiftelsen Institute of International Education i New York
  • Gir ut stipender, og hjelper utsatte forskere og akademikere med å finne universiteter i trygge land som kan ta dem imot
  • Fikk sin begynnelse i 1919, hjalp særlig mange under andre verdenskrig
  • Har siden 2007 jobbet særlig med Irakiske akademikere

Det mest overraskende ved slaget om byen Mosul i fjor var hvordan 30 000 mann fra den irakiske hæren kunne drives på flukt av mellom 800 og 1300 krigere fra Den islamske stat (IS). At terrorkalifatet erobret Iraks nest største universitet havnet imidlertid i skyggen av den spektakulære offensiven som fulgte, hvor IS erobret store landområder i Syria og Irak.

Tvangsundervisning

Siste nytt fra universitetet i Mosul er ifølge den kurdiske avisen Rudaw at IS sprengte flere av universitetets bygg i oktober. Til tross for at IS hevder at de driver et islamsk universitet i byen, skal byggene inntil da ha vært militære treningsleirer. Utover det rapporterte flere medier i fjor om at IS brant alle «ikke-islamske» bøker i universitetsbibliotekets store boksamling.

Ellers er det meste usikkert rundt skjebnen til universitetet, men lite tyder på at det har vært noen sammenhengende undervisning i «tillatte» emner.

«Ammar» underviste i engelsk og litteratur i åtte år, fram til Mosul falt. Universitas har snakket med ham gjennom organisasjonen Institute of International Education – Scholar Rescue Fund. Han ønsker å være anonym.

Ifølge Ammar er det et propagandahensyn bak IS’ forsøk på å drive høyere utdanning:

– Ingen av IS’ forsøk på å åpne universitetet har lykkes. Ingen skikkelige forelesninger har blitt gjennomført, og når IS forsøker å holde eksamener er det veldig få studenter som møter opp.

Statsbygging

At en terrorgruppe som IS i det hele tatt forsøker å drive et universitet virker kanskje selvmotsigende. Kjetil Selvik er seniorforsker på Christian Michelsen-instituttet og arbeider med stater og komparativ politikk i Midtøsten. IS’ forsøk på å drive høyere utdanning rimer med bevegelsens selvforståelse, forklarer han:

– IS ser på seg selv som den eneste legitime staten, og en stat må ha et utdanningssystem. Mer enn det handler det likevel om å forme et verdensbilde, om å forme en kulturarv, om å forme en nasjon. IS ønsker seg et utdanningssystem av mange av de samme årsakene som at man ønsker et utdanningssystem i en vanlig stat.

Utdanningspolitikken til IS avslører at tidsperspektivet deres er langt, forklarer Selvik. Kalifatet vil være et fullstendig brudd med dagens Syria og Irak, og for å omskape disse områdene må bevegelsen gå grundig til verks med å utdanne hele generasjoner.

– IS tar ideologisk produksjon veldig på alvor. Når man vil gjenskape verden på en så grunnleggende måte er det naturlig at man styrer hva studentene skal lære, sier Selvik.

Etter Sharia

Statsviteren Aymenn Jawad Al-Tamimi, knyttet til den amerikanske tenketanken Middle East Forum, oversetter offisielle IS-dokumenter og publiserer dem. Dette er en av få kilder til kunnskap om administrasjonen i de okkuperte områdene.

En lekket kunngjøring fra Diwan al-Ta’aleem, et slags kunnskapsdepartement i IS, avslører noen av forsøkene på detaljstyringen av universitetet i Mosul.

Ifølge kunngjøringen skal fakultetene og instituttene som underviser i statsvitenskap, kunst, arkeologi, filosofi og turisme stenges.

I tillegg er all undervisning i emner som demokrati, menneskerettigheter og ikke-islamsk kultur, forbudt.

Selv om en del studier er tillatt, som medisin, rådes alle forelesere til å holde seg unna spørsmål knyttet til renter, nasjonalisme, rasisme, «pseudohistoriske hendelser» og geografiske grenser som går på tvers av «Islamsk Sharia». Kunngjøringen er bindende, står det, og den som ikke lystrer vil holdes til ansvar.

Går etter barn

Ifølge eks-professor Ammar er det hele bare et spill for galleriet:

– Sympatisører kan peke på Mosul og si at de har alle deler av en stat på plass – også et universitet. Det er bare enda en måte for IS å villede omverden på. Alt de ønsker seg er overskrifter i media som sier at de har et velfungerende utdanningssystem, noe som ikke stemmer.

Han har fortsatt kontakt med gamle kolleger ved satellittcampusen i Kirkuk som også er under kontroll av IS.

– Professorene og dekanene tvinges til å møte opp på universitetet med jevne mellomrom, men siden de fleste studentene ikke dukker opp til forelesninger og eksamener har IS stort sett gitt opp.

Den militære situasjonen tvinger uansett kalifatet til å nedprioritere ressurskrevende prosjekter som høyere utdanning, mener den tidligere professoren.

Barn er lettere å hjernevaske.»

«Ammar», tidligere professor ved Universitetet i Mosul.

– Nå kjemper de for overlevelse, og da kommer utdanning i andre rekke. Ettersom voksne med utdanning er vanskeligere å kontrollere ser IS til grunnskolen. Barn er lettere å hjernevaske, sier Ammar.

Ikke akkurat UiO

Ammar flyktet fra Mosul samme natt som IS inntok byen. Noen dager senere, i en flyktningeleir i de kurdiske områdene, fikk han en telefon fra en kollega som advarte ham om at okkupantene hadde fått fatt i arkivene til universitetet. Der sto det at han hadde vært tre måneder i USA på et stipend, og at han hadde vært sentral i å drive internasjonalt arbeid sammen med den amerikanske ambassaden. Nå er han ettersøkt av IS, og livet hans står i fare om han vender tilbake. Ved hjelp av IIE-SRF er han nå i sikkerhet i USA, og knyttet til et amerikansk universitet.

Han ser IS’ fall som uunngåelig – og universitetet som uunnværlig for gjenoppbyggingen av Irak – men ser ikke for seg å vende tilbake til Mosul.

– Det var vanskelig også før IS kom. Universitetet i Mosul fungerte som en rugekasse for informanter, etterretningsagenter, partisaner og terrorister. Kolleger av meg ble drept på grunn av sine politiske holdninger. Det var ekstremt utfordrende å leve et normalt akademisk liv.

Det er heller ikke bare IS som kan være interessert i å ramme ham og familien på grunn av båndene til USA.

– Vi har levd i frykt siden 2003. I lys av kaoset som preger landet mitt nå ser jeg ikke noen framtid hvor det er trygt for meg eller familien min å vende tilbake. Etter 12 år med frykt og lidelse er hele ideen urimelig.

Powered by Labrador CMS