VENTER: Christian Lund avslutter masterutdanning til våren, og har blitt fratatt muligheten til å søke om opptak på PPU kommende høst.

– Kjedelig

Tvinges til å vente

Dårlig økonomi gjør at høstens lærerspirer kan tvinges til å vente et ekstra halvår før de kan fullføre utdannelsen.

Publisert Sist oppdatert

– Det må nesten skje et politisk under for at vi skal kunne tilby PPU til høsten, sier ressursforvalter Rolf Mikkelsen ved Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling (ILS) ved det Utdanningsvitenskapelige fakultet (UV).

Vanligvis tilbys heltidsstudiet praktisk-pedagogisk opplæring (PPU) hvert semester, men ikke i år. Årsaken er at kapasiteten på utdannelsen er sprengt. Etter kvalitetsreformens inntog har 70 studenter fra lektor- og adjunktudanningen krav på praktisk-pedagogisk utdannelse. UV har fått bevilget ekstra midler til disse studentene, og resultatet er at fakultetet har valgt å kutte høstkurset for studenter som ikke allerede er inne på et pedagogisk studieprogram.

– For de som nå havner et halvt år i ventemodus etter endt utdanning er dette tragisk. Men vi har rett og slett ikke midler til flere enn 360 studenter til sammen, sier Mikkelsen.

– Går ut over studentene

Alle studenter som vil bli lærere er pålagt å gjennomføre et PPU-kurs. Lærerspirer må nå vente til våren for å bli ferdig med utdannelsen. Utdannings- og studieansvarlig i Studentparlamentet, Kristian Meisingset, reagerer på at ferdigstuderte studenter som ønsker å bli lærere nå havner mellom to stoler.

– Det er idiotisk at dette kurset ikke tilbys til høsten, fordi det går ut

over mange studenter som gjerne ønsker å bli ferdige med studiene og komme

seg videre til arbeidslivet, sier Meisingset.

Reidun Blankholm er leder for Pedagogstudentene, Utdanningsforbundets interesseorganisasjon for lærerstudenter. Også hun reagerer med undring på utsettingen.

– Min umiddelbare reaksjon er at dette virker rart. Dersom man prøver å få i gang en vervekampanje med sikte på å utdanne flere lærere, kan ikke dette være måten å gjøre det på. Flere vil få uforutsette problemer med dette i forhold til både jobb og Lånekassen, sier Blankholm.

Meisingset mener det er Kunnskapsdepartementet som må ta skylden for at studentene nå ikke får PPU-kurs.

– PPU er dyrt, og det er resultatet av lang tids underfinansiering fra departementet vi ser nå. At regningen for dette til slutt havner hos studentene, er veldig urettferdig, sier Meisingset.

Bente E. Hagtvet, dekan ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet, var tirsdag utilgjengelig for kommentar. Rektor Geir Ellingsrud var i USA, og hans stedfortreder, prorektor Haakon Breien Benestad, var ukjent med sakens innhold, og ønsket derfor ikke å uttale seg til Universitas.

Christian Lund fullfører sin masterutdanning i Nordisk språk dette semesteret, og hadde blitt forespeilet å kunne søke på opptak på PPU til høsten. Slik blir det ikke. 27-åringen kommer nå ikke inn på emnet før tidligst våren 2007.

– Gjennom å ha snakket med folk fikk jeg inntrykk av at PPU startet hvert semester. Senere hørte jeg andre si at det ikke ville være tilfelle for kommende høst. Da jeg så ringte instituttet, ble jeg fortalt at heltidsstudiet ikke ville bli tilbudt, men at det kanskje ville bli åpnet for flere plasser på deltidsstudiet. Uten at de kunne si det helt sikkert, forteller Lund.

Klage gjør han likevel ikke.

– Selvsagt er det kjedelig å havne på vent når man er 27 år og ikke har noe mer å bygge på. Jeg kunne kanskje tatt enkeltemner, men ser ikke på det som så veldig aktuelt. Jeg sitter nok pent og venter i stedet, sier Lund.

Powered by Labrador CMS