SOM MED KJÆRLIGHET: – Det er som med kjærlighet, det er vanskelig å måle, mener Gunnar Bjune fra Det medisinske Fakultet (UiO) om debatten rundt kvalitetskriterier.

Høye forventninger til ny utdanningssatsing

Sentre for fremragende utdanning skal sikre kvaliteten i norsk høyere utdanning. Hvordan dette skal gjøres er imidlertid uklart.

Publisert Sist oppdatert

*NOKUT:*

  • Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) er et faglig uavhengig forvaltningsorgan som bidrar til å sikre og fremme kvaliteten i høyere utdanning og fagskoleutdanning.
  • Fra 2009 er NOKUT pålagt ved lov å stimulere til kvalitetsutvikling som sikrer høyt internasjonalt nivå i utdanningen.
  • Ordningen «Sentre for fremragende utdanning» skal etter planen sette i gang i 2011. Det er planlagt 15-17 ulike sentre.
  • Kriteriene for tildeling kan blant annet være: høyt faglig nivå, pedagogisk tilrettelegging, samarbeid med arbeids- og næringsliv, studentilfredshet og overføringsverdi-
  • Kilder: stjernoe.no & nokut.no.

Forsknings- og utdanningsminister Tora Aasland røpet under en tale på den årlige NOKUT-konferansen at organet skal forvalte det nye satsningsprosjektet «Sentre for fremragende utdanning.»

– Det å administrere sentre for fremragende utdanning er mye av det samme som forskningsrådet gjør i forhold til forskning, sier NOKUT-direktør Terje Mørland.

Ordningen ble foreslått av Stjernøutvalget og er et pilotprosjekt der formålet er å stimulere til utvikling og innovasjon, heve kvaliteten på utdanningen og sidestille undervisning og forskning på universiteter og høyskoler.

Forventningsfull studentunion

Anne Karine Nymoen i Norsk Studentunion (NSU) har store forventninger til prosjektet.

– Vi synes det er bra at det blir satt økt fokus på utdanningskvalitet. Forhåpentligvis blir dette et av flere tiltak for å fremme studiekvaliteten, sier Nymoen.

– Kan en økt satsning på internasjonale kriterier ville kunne gå utover målet om å gi et studietilbud til alle?

– Det kan være en bekymring, men vi er opptatt av å presisere at lik rett til utdanning også går på kvaliteten, svarer Nymoen.

Begrepsforvirring?

Den nye ordningen har også blitt møtt med kritikk. I et høringsnotat fra Akademikerne heter det seg at «det gjenstår et stykke arbeid før det er helt tydelig hvilke kriterier som skal ligge til grunn for ordningen og hvilke effekter man forventer at disse sentrene skal få over tid».

NOKUT-direktør Mørland forstår bekymringen. Han sier også at dette er årsaken til at statsråden har planlagt å videreutvikle ordningen over en lengre periode.

– Kriteriene må være operasjonelle og klare, understreker Mørland.

Ina Tandberg i Studentenes Landsforbund (StL), synes ikke debatten rundt kriteriene er så spennende. Det synes heller ikke Gunnar Bjune, programleder for det prisbelønte masterprogrammet «International Community Health» ved Universitetet i Oslo.

– Mye av snakket om kvalitet blir veldig ullent. Det er som med kjærlighet. Det er vanskelig å måle, sier Bjune.

Tora Aasland er uansett sikker på at etableringen blir en suksess.

– Dette er et spennede nybrottsarbeid som vi alle bør ha store forventninger til, uttalte Aasland fra talerstolen.

Powered by Labrador CMS