BEKYMRET: Universitetsstyrerepresentant Torkel Nybakk Kvaal og leder for studentutvalget ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Heine Skipenes, er redde for at NOKUT ikke får nok innsyn i studentenes perspektiver.

Studentpolitikere skeptiske til datovalg

Universitetet i Oslo har bestemt at evalueringen av utdanningskvaliteten skal skje på tampen av semesteret. Nå frykter studentpolitikere et urealistisk bilde av universitetet.

Publisert Sist oppdatert

Evaluering av kvalitetssystemet for utdanningsvirksomheten ved UiO:

  • NOKUT er et uavhengig, statlig organ som skal kontrollere og bidra til å utvikle kvaliteten på høyere utdanning og fagskoleutdanning i Norge.
  • NOKUT gir også generell godkjenning av høyere utdanning tatt i utlandet.
  • Evalueringene utføres av komiteer som består av eksterne sakkyndige.
  • Hvis en evaluering viser at en institusjons kvalitetssikringssystem ikke er tilfredsstillende, gis det seks måneder til å rette opp de påpekte forholdene. Ved en eventuell ny underkjenning av kvalitetssikringssystemet mister akkrediterte institusjoner sin rett til å opprette egne studietilbud inntil kravene til intern kvalitetssikring er oppfylt.
  • NOKUT besøker UiO 4.-8. juni 2007 og skal intervjue både ansatte og studenter
  • .

    Kilde:www.nokut.no

– Jeg er skeptisk til at UiO har bestemt datoen selv, sier Torkel Nybakk Kvaal, universitetsstyrerepresentant og nestleder i Studentparlamentet.

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) skal evaluere kvalitetssystemet for utdanningsvirksomheten ved Universitetet i Oslo (UiO) 4 -8. juni. Nybakk Kvaal er bekymret for at NOKUT ikke får sett den reelle studiesituasjonen på UiO, fordi de kommer på et tidspunkt hvor mange studenter allerede har tatt ferie.

Loven om universiteter og høyskoler pålegger institusjoner som gir høyere utdanning å ha «et tilfredsstillende internt system for kvalitetssikring». Studentenes aktive medvirkning i kvalitetsarbeidet og fokus på det totale læringsmiljø er viktige kriterier i evalueringen.

– Å ha evalueringen i juni sender ut feil signal. Det er ikke vanlig pressperiode for studentene da. Dessuten har nesten halvparten av studentene dratt fra universitetet i den perioden, sier Heine Skipenes, leder i Studentutvalget ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SVSU).

Drilling mistenkes

Skipenes er i tillegg urolig på grunn av måten UiO velger ut studentene som skal delta i evalueringen. Hvert fakultet har fått i oppgave fra UiO å velge ut seks studenter på ulike nivåer og fag. Studentene skal ikke ha tilknytning til verken studentpolitikken eller administrasjonen ved UiO.

– Det går rykter om at studentene som velges for å delta i evalueringen drilles til møtet den sakkyndig komiten fra NOKUT. Jeg har tatt opp dette med dekanen, som har tilbakevist det, men SVSU skal følge prosessen videre som vaktbikkjer, sier han.

– Hvor kommer ryktene fra?

– Jeg vil ikke nevne navn, men vi har hatt uformelle samtaler med studentorganer i andre institusjoner som har sagt dette til oss.

Nybakk Kvaal stoler på sin side på at NOKUT vil være rustet for denne type problemstillinger. Han håper også at resultatene fra studentundersøkelsen Studentspeilet 2007 vil bli fremlagt for komiteen

– Jeg er bekymret for at evalueringen ikke går bra, men jeg tror NOKUTs folk vil oppdage det om studentene har blitt «opplært» på forhånd, sier Nybakk Kvaal

– UiOs ansvar

Saksbehandler i NOKUT, Ole Espen Rakkestad, forstår studentpolitikernes skepsis. Han mener hovedansvaret ligger hos UiO.

– Vår vurdering er at tidspunktet er hensiktsmessig for våre eksterne sakkyndige og UiO. Jeg ser poenget til studentpolitikerne, men det er institusjonene selv som skal sørge for at våre sakkyndige medlemmer får anledning til å møte studentene.

Rakkestad vil ikke uttale seg om hvorvidt studenter drilles før besøket, men forklarer NOKUTs rutiner.

– Institusjonene har full anledning til å gjøre dette og vi har ingen rutiner for å forebygge slikt. Det er som sagt institusjonene selv som velger ut intervjuobjektene, sier han.

Høyt prioritert

Studiedirektør ved UiO, Monica Bakken, bekrefter at ledelsen har tenkt over valg av dato, men tror ikke det vil gå ut over evalueringen.

– Vi har diskutert dette tidlig i prosessen og har vært tydelige overfor studentpolitikerne og fakultetene om hvorfor vi ønsket evalueringen så sent som mulig i semesteret, sier hun.

Bakken innrømmer at datoen er gunstig for UiO.

– Vi trenger tid til å forberede oss til evalueringen og finpusse våre egne systemer. Dessuten er ikke semesteret slutt før i begynnelsen av juni, og vi ønsker også at universitetet skal være godt rustet for revisjonen.

Bakken sier at prosessen har hatt høy prioritet. Hun forsikrer om at fakultetene vil finne uavhengige studenter som kan uttale seg på vegne av alle studentene ved UiO.

– Fakultetene velger ut studenter etter visse kriterier fra NOKUT. Det er ikke meg bekjent at det skjer drilling av de valgte studenter og det er heller ikke meningen at det skal skje, sier hun.

Powered by Labrador CMS