Flere forsøk: Filosofistudent Jenny Hjertaas Ljønes (23) får endelig utveksle – to år etter planen.

Flere tar sjansen på utveksling:

På vei tilbake til normalen

Etter to år får filosofistudent Jenny Hjertås Ljønes (23) endelig reise på utveksling. Lånekassen spår normalisering.

Publisert Sist oppdatert

Nøkkeltall fra Lånekassen

  • Studieåret 2021/22: 5226 studenter (1195 var tilknyttet utdanningsinstitusjoner i Oslo)
  • Studieåret 2020/21: 822 studenter (208 var tilknyttet utdanningsinstitusjoner i Oslo)
  • Studieåret 2019/20: 8314 studenter (1720 tilknyttet utdanningsinstitusjoner i Oslo)
  • Mellom studieåret 2012/13 og 2019/20 var det i snitt 7922 studenter som dro på utveksling hvert skoleår.
  • Tallene fra skoleåret 2021/22 er ikke helt endelige, men Lånekassen antar at de ikke vil endre seg nevneverdig.

Før pandemien slo til, var normalen at rundt 8000 studenter fra Norge reiste på utveksling hvert studieår. For studieåret 2020/21 stupte tallet, og kun ti prosent av normalen – rett over 800 studenter – dro på utveksling.

Nå er Lånekassens tall for studieåret 2021/22 klare: I overkant av 5200 norske studenter har vært eller er på utveksling dette studieåret.

Ljønes er blant dem som skal reise til høsten, og vil telle med i neste års statistikk. Forrige regjering uttalte et langsiktig mål om at halvparten av alle studenter skulle ha et utenlandsopphold. Den sittende regjeringen har ikke et slikt mål.

Planer som gikk i vasken

Første gang Ljønes fikk plass på utveksling var høsten 2020. Da skulle hun til Universitetet i Cardiff. Hun hadde gledet seg til å reise.

– På den tiden var jeg veldig interessert i krysningen mellom musikk og filosofi, og der har de et eget program akkurat for det.

Men tiden er en tråd å snuble i. Ikke lenge etter Ljønes fikk plass ble det klart at hun ikke kunne reise på grunn av pandemien. Timene brukt på Duolingo for å lære seg walisisk ble bortkastet.

– Jeg fikk mail fra UiO hvor det stod at jeg ikke kunne dra.

– Plutselig var bacheloren min over og jeg hadde ikke rukket å utveksle i det hele tatt.

Jenny Hjertås Ljønes (23), student

Ljønes begynte å studere høsten 2018. Siden da har hun alltid hatt en tanke om å utveksle. Hun vurderte søkte seg ut til vårsemesteret i 2021, men valgte å bli i Oslo. Fremdeles på grunn av pandemien.

– Plutselig var bacheloren min over og jeg hadde ikke rukket å utveksle i det hele tatt.

Les også: “Dette er pandemistudentene”

Bedre sent enn aldri

Nå er Ljønes kommet til sitt andre semester på master i filosofi.

– Vurderte du noen gang å droppe utveksling fullstendig?

– Ja, jeg vurderte jo det. Jeg skjønte etter hvert at jeg fikk dratt på utveksling i løpet av bachelorgraden i det hele tatt. Mastergraden? Vi får se. Vi vet jo ikke hvor lenge denne pandemien varer, så kanskje jeg bare blir her for alltid?

Men slik blir det ikke. Ljønes har fått plass ved University of North Carolina og reiser høsten 2022.

– Jeg tror at det er viktig å se hvordan man er student på et annet universitet og hvordan man praktiserer faget andre steder.

– Er du bekymret for nye virusvarianter og smittebølger?

– Jeg tar utgangspunkt i at vi er ferdig med det nå, men så kan det hende at det kommer en ny smittebølge eller at noe annet skjer. Man må bare prøve å dra ut.

Lånekassen forventer normalisering

Administrerende direktør i Lånekassen Morten Rosenkvist (42) legger vekt på at studieåret 2020-2021 var uoversiktlig, og han har stor forståelse for at det var få som reiste ut på den tiden. Det påfølgende studieåret økte antallet utvekslingsstudenter drastisk. Fra 822 til 5226. Dette er derimot fremdeles langt unna et normalår før pandemien. I 2018/19 lå tallet på 8151.

– Jeg er veldig spent på hvordan det vil se ut til høsten og utover. Da bør man forvente at ting er mer normalt.

Morten Rosenkvist, administrerende direktør i Lånekassen

– Hva tror du skal til for at tallene kommer tilbake på et sånt nivå?

– Vi må huske på at av de 5226 som søkte under inneværende studieår, sendte mange søknaden sin våren 2021. Da var det fremdeles mye usikkerhet. Så det er fremdeles rimelig at tallet er lavere enn før. Men jeg er veldig spent på hvordan det vil se ut til høsten og utover. Da bør man forvente at ting er mer normalt.

Les også: “Har ikke sett familien på to år”

Prioriterte samarbeidsland

– Har det kommet noen nye insentiver som skal få tallene opp til et normalt nivå igjen? Eller er det tenkt at man skal fortsette som før og håpe på at det går bra?

– Fra høsten har det kommet et nytt stipend på 2500 kroner. Dette får du for å reise til noen utvalgte land: Brasil, India, Kina, Sør-Afrika, Japan eller Sør-Korea. Det er klart det er et virkemiddel for å få studenter ut, men det er også et virkemiddel for å få studenter ut til de prioriterte landene som regjeringen har kommet frem til, svarer Rosenkvist.

På spørsmål om hvilke vurderingskriterier som lå til grunn for hvorfor akkurat disse landene faller inn under stipendordningen svarer statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp) følgende:

– Disse landene er valgt fordi de er omtalt i Panorama-strategien som de prioriterte ikke-engelskspråklige landene. Det er altså land vi mener det er viktig å styrke samarbeidet med fordi de er strategisk viktige for Norge. Stipendordningen er innført fordi det er få studenter som velger å studere der.

Opprinnelig var også Russland på listen over prioriterte land, men ble fjernet fra listen som følge av sanksjoner.

Avventer konkret målsetning

Fra regjeringen Solberg kom det i 2020 en Stortingsmelding med tittel «En verden av muligheter — Internasjonal studentmobilitet i høyere utdanning». Den refererer til en annen Stortingsmelding fra 2017 (Kvalitetsmeldingen), som slo fast «at det på lengre sikt bør være et mål at halvparten av studentene har et utenlandsopphold i løpet av studiene».

– Hvordan forholder nåværende regjering seg til disse stortingsmeldingene generelt og målet om antall spesielt?

– Regjeringen støtter ambisjonen om å øke internasjonalisering og studentmobiliteten. Å tidfeste eller tallfeste målsettingene ytterligere, må vi komme tilbake til. Forholdene for utveksling de siste to årene har dessverre vært langt fra optimale på grunn av pandemien, men jeg har stor tro på at flere vil dra på utveksling igjen når forholdene normaliserer seg, skriver statssekretær Hoel til Universitas.

Les også: “Synkende interesse for fremmedspråk: Tysk stuper”

Powered by Labrador CMS