Kommunevalget: Hvilket parti har den beste studentpolitikken?

Studentguiden til kommunevalget

Vi har utfordret førstekandidaten til partilistene i Oslo på hvorfor studenter burde stemme på dem.

Publisert Sist oppdatert
Stian Berger Røsland, byrådsleder, høyre, rådhuset, valg, førstekandidat
carl i hage, hage, car-ivar, frp, fremskrittspartiet, valg, førstekandidat, oslo
Byrådsleder:Stian Berger Røsland er opptatt av å satse innenfor de økonomiske rammene kommunen allerede har.
valg, senterpartiet, aisha bhatti, aisha, sp, førstekandidat, valg, oslo
Stian Berger Røsland, valg, 2015, byrådsleder, høyre, oslo

Få også med deg byrådslederduellen: En av disse blir din nye byrådsleder

Sosialistisk Venstreparti: Marianne Borgen. Foto: GGAADD/Flickr

– Hva vil dere gjøre for studentene?

– SV vil i samarbeid med SiO bygge 4000 studentboliger innen 2020 og låne bort egnede tomter til studentboliger. Vårt parti vil styrke kollektivtilbudet og sykkelveiene mellom studiestedene, studentbyene og sentrum. Vi vil også innføre et eget kulturkort for studenter i Oslo med rabatt på sentrale kulturinstitusjoner. SV vil styrke helsestasjonene og psykisk helsevern for unge. Studenter har aldri slitt så mye med psykiske plager.

– Hva skiller dere fra andre partier?

– En offensiv boligpolitikk for hele leiemarkedet, ikke bare studentboliger. Vi satser dessuten på billig kultur for studenter og har studenter som egen målgruppe i helsepolitikken.

– Hvor skal pengene komme fra?

– Oslo kommune har et stort budsjett hvor studenter bør prioriteres høyere enn i dag. Oslo SV går også til valg på å innføre en solidarisk og rettferdig eiendomsskatt, som vil gi kommunen økt økonomisk handlingsrom.

Senterpartiet: Aisha Naz Bhatti. Foto: Paul Patrick Børhaug

Det som skiller oss fra de andre partiene er at vi ikke har vært i bystyret på 20 år»

Aisha Naz Bhatti, Senterpartiet

– Hvorfor skal studentene stemme på dere?

– Det er jo boligmangel, og vi ønsker å se om det er muligheter for å bygge studentboliger på Galleriet. Vi vil gjøre byen attraktiv for studenter. Byen har et bra kulturliv, men hvem er det som har tilgang til kulturlivet? Vi ønsker en by med mindre forskjeller mellom folk. Idrett er veldig viktig. Vi ønsker ikke å legge ned et tilbud folk bruker. Studenter har jo et liv etter forelesninger. De sitter ikke bare og leser.

– Hva skiller dere fra andre partier?

– Det som skiller oss fra de andre partiene er at vi ikke har vært i bystyret på 20 år. Derfor har vi ikke fått vise vår politikk.

– Hvor skal pengene komme fra?

– Vi har ikke oversikt siden vi ikke har sittet i bystyret og fått med oss de konkrete budsjettallene. I bunn og grunn handler det om prioriteringer. Vi vil utjevne de sosiale forskjellene. Da ønsker vi å gi mer til frivilligheten, kultur, idrett.

Miljøpartiet De Grønne: Lan Marie Nguyen Berg

– Hvorfor skal studentene stemme på dere?

– Fordi vi tenker på framtiden og skaper framtidens jobber. Vi vil forbedre kollektiv transporten, og gjøre Oslo til en bedre by å sykle og være i. Også for de som ikke alltid har så mye penger. Vi støtter opp om kulturtiltak i byen, både lavterskel og høyterskel. Vi vil gi bort kommunale tomter til 2000 studentboliger.

– Hva skiller dere fra andre partier?

– Vi tar framtidens jobber og velferd på alvor.

– Hvor skal pengene komme fra?

– Vi har også programfestet å ta inn eiendomsskatt med bunn fradrag på 3 millioner kroner.

– Hvorfor skal studentene stemme på dere?

– De skal stemme på oss på grunn av vår helhetlige politikk. De må legge vekt på samfunnet generelt sett, ikke i egenskaper av å være studenter.

Vi står for en god utdanningspolitikk, og vil ha flere studentboliger. Vi står ikke annerledes her enn de andre.

Vi er skeptisk til innvandring også fordi det kan gå ut over studieplassene for de norske studentene. Vi vil heller ikke at utenlandske studenter skal gå forbi norske studenter i køen hos studentsamskipnaden.

– Hva skiller dere fra andre partier?

– Vi skiller oss fra øvrige partier fordi vi mener vi må få en betydelig begrensning i innvandringen. Oslos befolkning skal ifølge SSB øke med 170 tusen fra 2012 til 2030. Innvandrerbefolkningen skal vokse med 160 tusen av de 170 tusen. Innvandrerne betaler mindre skatt. De krever mer sosial hjelp. Innvandrere er en stor økonomisk belastning som går galt hvis det ikke begrenses.

– Hvor skal pengene komme fra?

– Vanlige skatter og avgifter, og ikke eiendomsskatt. Pluss at Norge heldigvis har betydelige reserver i form av oljefondet, som i større grad bør investeres i bruk i Norge.

Rødt: Bjørnar Moxnes. Arkivfoto: Helle Gannestad

– Hvorfor skal studentene stemme på dere?

– Vi ønsker å gjøre det mulig å være heltidsstudent i Oslo og på sikt oppnå fullt stipend.

Kommunen skal legge til rette for SiO og bygging av flere studentboliger. Dette ved at kommunen leier ut billige tomter.

Rødt er imot privatisering og innføring av skolepenger

– Hva skiller dere fra andre partier?

– Jeg har ikke lest gjennom hva de andre partiene mener.

– Hvor skal pengene komme fra?

– Når det kommer til stipendordningen må dette legges til rette for i statsbudsjettet. Rødt går dessuten til valg i Oslo på innføring av en moderat og omfordelende eiendomsskatt.

Venstre: Guri Melby. Foto: Sveinung Brathen.

– Hva vil dere gjøre for studentene?

– Vi skal sikre studenter en bedre tilgang på studentboliger. Det er hovedprioriteringen, og et viktig aspekt for å sikre lik mulighet for utdanning. Vi ønsker å tilby billigere tomter til studentsamskipnaden. Vi ønsker også å gjøre det mulig for private utbyggere å bygge studentboliger, slik at dette ikke bare avhenger av SiO. For å gjøre det enklere å få bygget lere boliger, ønsker vi å fjerne en del av kravene som stilles til studentboliger, som at alle studentboliger skal ha tilgang på

parkering.

– Hva skiller dere fra andre partier?

– Vi kjemper mer for kollektivog sykkeltransport, og at det skal være billig og enkelt.

– Hvor skal pengene komme fra?

– Miljø og kunnskap er ikke spørsmål om kostnad, og vi vil derfor også i fremtiden bruke pengene fra bykassen og inntekt fra bompenger.

Kristelig Folkeparti: Erik Lunde. Foto: Slash/Flickr

– Hva vil dere gjøre for studentene?

– Oslo skal være en attraktivstudentby. For å oppnå dette er det viktig med lere boliger og et godt kollektivtilbud som også innebærer lere nattbusser. Vi vil ha en satsing på kultur, samt et godt og trygt uteliv. Vi ønsker også å styrke helsetilbudet for studenter, da særlig med fokus på reproduktiv helse. Et eksempel er ordningen med sex og samfunn. Vi ønsker at denne skal utvides til også å gjelde for studenter.

– Hva skiller dere fra andre partier?

– Et tydelig fokus på helse.

– Hvor skal pengene komme fra?

– Dette er tiltak som ikke er spesielt kostbare så vi anser det som mulig å prioritere innenfor rammene kommunen allerede har. Boliger er ikke et kostnadsspørsmål, men et reguleringsspørsmål. Kollektivtransport utvides stadig vekk med inntekt fra bompenger og billettavgift.

Powered by Labrador CMS