VIL BLI: En samlokalisering var muligens riktig for 50 år siden, sier rektor ved Veterinærhøgskolen, Lars Moe.

Veterinærene vil ikke flyttes

Veterinærhøgskolen bør flyttes til Ås, mener et utvalg. Skolen frykter faglig nedtur.

– Veterinærhøgskolens viktigste samarbeidspartnere ligger i Oslo, sier rektor Lars Moe ved Norges Veterinærhøgskole (NVH).

En arbeidsgruppe nedsatt av utdanningsdepartementet, går enstemmig inn for en sammenslåing av Norges Landbrukshøgskole (NLH) og NVH. Fire av syv i gruppen går også inn for en fysisk flytting av NVH til landbrukshøgskolen på Ås.

Rektor Moe tror NVH faglig vil tape mer enn de vinner ved å flytte.

– Vi vil ikke føle oss hjemme i et «grønt» universitet, vi er mer «røde og blå», det vil si at vi i dag driver mer med medisinske og akvamedisinske fag enn med landbruk. Jeg tror ikke vi nødvendigvis vil tjene landbruket best ved å bli tvunget inn i denne grønne paraplyen.

– Mener du arbeidsgruppen har tatt mer hensyn til NLH enn dere i innstillingen?

– Ja, på en måte. I alle fall synes jeg flertallet i gruppen legger for stor vekt på synergier som en ikke umiddelbart får av en samlokalisering, og at de tar for lite hensyn til de nye veterinærfaglige oppgaver som vi får framover.

Han trekker også frem økonomien som et viktig argument mot flytting. I følge tall fra statsbygg vil en flytting bli en til to milliarder dyrere enn en utvidelse i Oslo. Moe fremhever at han ønsker å diskutere med ledelsen på NLH mulighetene for et nytt universitet med de to sammen, men med to campus.

Landbrukshøgskolen positive

Rektor ved Landbrukshøgskolen (NLH), Knut Hove, mener at veterinærene vil tjene på å samlokaliseres med NLH.

– Har innstillingen tatt mer hensyn til NLH enn til NVH?

– Jeg ser jo at veterinærhøgskolen kan ønske å beholde sin posisjon nær det medisinske miljøet på Adamstuen, men jeg tror at Ås, med sin ubegrensede tilgang på tomter vil gi veterinærutdanningen en mye bedre situasjon i et lengre tidsperspektiv.

– Er en flytting økonomisk forsvarlig

– Det er jo opplagt at veterinærhøgskolen krever nye fasiliteter, og hvis vi ser på bevilgningen i et 100-årsperspektiv synes jeg ikke summene er høye, sier Hove.

Ikke nok dyr

Leder i veterinærenes studentutvalg, Melinda Lønning, er bekymret for hvordan undervisningen på hest og smådyr vil rammes av flyttingen.

– På Ås vil vi få mindre tilgang på pasienter, i alle fall i en overgangsperiode, sier hun.

Lønning deler rektors oppfatning av universitetet og sykehusene som viktigere samarbeidspartnere enn NLH, men mener den største konsekvensen ved en eventuell flytting er økt studenttall.

– Den økningen i studenttallet som vil følge med en flytting, er absolutt ikke ønskelig. De små forholdene gjør kontakten med personellet her bedre. Vi er jo heller ikke interessert at det skal utdannes flere veterinærer enn det er jobber til, mener Lønning.

Statsbygg har nå foreslått en konsekvensutredning på omstillingen. Hvis dette går gjennom vil prosessen forsinkes med flere år.

Powered by Labrador CMS