
Fiks egg, men ikke eggerøre
Det kommer like brått hvert år. Google-dokumentet sendes i gruppechatten med tittelen: «Hva tar du med på 17. mai-frokosten?». Det fikser du senere, tenker du. Vel, senere er nå.
17. mai er på lørdag og du har ikke planlagt noe. Derfor har Universitas snakket med kokk og matprofil Joanne Sørheim, og samlet oppskrifter av ulik vanskelighetsgrad for å sikre at retten din blir en hit på frokosten.
Sørheim er opptatt av god etikette på en dag som denne:
– Jeg blir så irritert av spleiselag, også har ikke folk laget retten sin ferdig når de kommer. Folk må ha det klart på eget fat, for man skal ikke legge noe mer jobb på den som hoster, sier hun.
Hun deler en skrekkhistorie fra en tidligere 17. mai-frokost:
– Jeg vet ikke hvem det var, men det var en som bare hadde med seg en boks med rosiner.
Sørheim har heldigvis bedre ideer på lager. Hun synes egg er essensielt på nasjonaldagen. Derfor har hun skrevet ned tre deilige oppskrifter av ulik vanskelighetsgrad med egg som kjerneingrediens. Rettene er ikke tradisjonelt norske, men har sin opprinnelse over hele verden:
– Røkelaks klarer alle å legge på et fat, men det er gøy å branche ut litt, sier Sørheim.
Enkelt: Djevelegg
– Dette er en veldig amerikansk rett, forteller Sørheim. Den er enkel, ser funny ut, og er lett å fjonge opp, hvis man føler seg jålete.

Oppskriften til Sørheim serverer 10 personer.
Utstyr
Kasserolle, bakebolle, gaffel, sprøytepose, helst med en festlig tipp for gøy mønster, men dobbel brødpose med avklipt hjørne fungerer også helt fint.
Ingredienser
5 egg + 1 i backup
5 spiseskjeer majones, enten hjemmelaget eller Hellmanns
1 stor spiseskje dijonsennep, min go to er Edmund Fallot
1 teskje sitron
Salt, til smak
Pepper, til smak
Diverse krydder - til smak. Jeg bruker kayennepepper, røkt paprika, piement d’espelette og Tabasco.
Fremgangsmåte
Legg eggene i en kasserolle, fyll opp med varmt vann fra springen, sett timeren din på 10 minutter og kok opp. Avkjøl de hardkokte eggene under rennende kaldt vann, eller i et isbad. Jeg pleier å riste på kasserollen slik at skallene knuser lett, da avkjøles eggene raskere.
Del de avkjølte eggene i to på langs, tørk av kniven for hver gang slik at du får rene og fine kutt. Plukk ut plommene med (rene) fingre eller en liten skje, og ha dem over i en ren bolle. Mos så fint du kan med en gaffel. Ha i majones og sennep - miks godt. Smak til med salt, pepper og det du ønsker av krydder. Jeg liker at djeveleggene er litt røde i fargen og sparker litt fra seg med spice, men dette er helt opp til deg. Overfør blandingen til en sprøytepose, og klem tilbake i eggene. Legg dem på et hyggelig serveringsfat, ha på eventuell topping, og sett kaldt frem til de skal nytes.
Topping
Karse, gressløk eller persille egner seg supert på toppen av djevelegg. Du kan også toppe med kaviar, rogn eller ansjos. Avbildet har jeg syltet persillestilk, ansjos og piement d’espelette på mine egg.
Kommentar fra Sørheim: Du kan også variere denne oppskriften med andre krydder og ferske urter, men hvis du vil ha urter i selve røren må du finhakke dem godt, så ikke sprøytetippen tetter seg. Du kan også smake til med rømme, smør og andre meieriprodukter, men bruk da noe med høy fettprosent.
Middels vanskelig: Ful medames
Dette er en deilig frokostrett fra Midt-Østen.
Sørheims oppskrift er beregnet til 10 personer.
Ingredienser

3 bokser kokte favabønner. Ofte heter de bare ful medames på internasjonale matvarebutikker.
5 egg
1 salatløk eller vanlig gul løk
2 fedd hvitløk
2 teskjeer spisskummen
En neve bladpersille og/eller koriander
Noen mynteblader (kan sløyfes)
Salt, til smak
Pepper, til smak
God olivenolje
1/2 sitron
Godt brød til servering
Fremgangsmåte
Kok eggene dine i 7 minutter, og avkjøl under rennende kaldt vann, eller i isbad. Mens eggene koker: Sil av bønnene og ha dem over i en stekepanne på medium høy varme, med rikelig med olivenolje, finhakket hvitløk og to gode teskjeer med spisskummen. La det frese noen minutter, og ha på 3 dl vann. Kok inn, og skru ned varmen.
Med en potetstamper eller gaffel, mos bønnene. Smak til med salt. Sjekk konsistensen og se om du eventuelt må ha i mer vann.
Del tomatene i to og løken i fire. Pill så lagene i løken fra hverandre, slik at de ligner små hengekøyer.
Ha begge deler over i en bolle med urter, salt, pepper, sitronsaft og noen rause klunker olivenolje. Rør og smak.
Skrell eggene og del dem i to.
Anrett bønnemosen på et hyggelig fat, og dander løk- og tomatsalsaen pent på toppen. Server med egg og godt brød.
Ikke vanskelig, men tidkrevende: Smörgåstårta
På nasjonaldagen er det lov å stjele litt fra vårt naboland.
Sørheims oppskrift er beregnet til 10 personer.
Ingredienser

Ca 20 skiver loff eller annet lyst brød
6 egg
400 gram reker
2 krabbeskjell
300 gram røkt laks eller ørret. Jeg bruker bare villaks, men det er en økonomisk kjedelig prioritering jeg gjør av politisk overbevisning. Du kan også bruke ansjos, crabsticks eller varmrøkt makrell.
8 spiseskjeer Hellmanns majones
30-50 gram ørretrogn
1 sitron
1 rødløk, finhakket
1/3 agurk, i litt tykke skiver
2 spiseskjeer sennep
5 pakker kremost, her har jeg brukt Philadelphia 200 grams, men Snøfrisk er også veldig godt hvis du ønsker en skarpere smak.
En neve salat, hjerte eller ruccola
Dill, en potte
Bladene fra 6-7 stilker estragon. Finner du ikke estragon, bruk en annen urt som er god til sjømat - for eksempel persille eller gressløk.
Salt og pepper til smak.
En neve reker med skall, til pynt
Sukkererter, en neve til pynt
Fremgangsmåte
Kok opp vann, ha i egg og kok til de er smilende - 7 minutter for store egg. Avkjøl under rennende kaldt vann.
Mens eggene koker kutter du skorpen av brødskivene. Finn frem en kakeform på ca 20 cm i diameter, og fyll den med ett lag brødskiver. Skjær til så de passer i formen. Spar på avskjæret - du kan bruke dem til å fylle eventuelle ujevnheter senere i byggeprosessen.
Har du ikke kakeform kan du bruke en tallerken eller et annet rundt objekt som mål, og klippe ut et bakeark slik at du har en form å følge med skivene dine.
Smør et godt lag med kremost og et tynt lag sennep på skivene. Del eggene i skiver, og fordel laks/makrell/fiskematen og eggene utover sammen med estragon, gressløk eller en annen frisk urt. I to separate boller, bland avsilte reker med majones, salt, pepper, sitron, rødløk og dill. Gjør det samme med krabbekjøttet - smak til med salt, pepper og sitron. Legg på et nytt lag skiver og skjær til. Smør et godt lag kremost på skivene, og ha på skivet egg og rekerøre. I det neste laget, smør med kremost, ha på krabberøre, skivet agurk og strimlet hjertesalat.
Topp med et siste lag med brød og kremost, og sett hele greia kaldt i en time eller to, slik at den får satt seg. Jeg liker best å smøre sidene når den har stått kaldt en stund, da er stabelen mer stabil. Pynt med det du måtte ønske, jeg har brukt ferske reker, blomkarse, ørretrogn og sukkererter.
Server med sitronbåter og et stort glis.
Å lage en høy smørbrødterte ser utrolig lyx ut, og er ikke spesielt vanskelig, men krever noe tålmodighet og tid. Du må også gjerne lage en firkantet smørbrødterte, det sparer deg for en del skjæring.
Kommentar fra Sørheim: Jeg brukte surdeigsbrød i min, men vil anbefale en vanlig lys loff, det gjør det hele mye enklere. Du kan variere fyllet ut ifra preferanse og lommebok - man kan også lage en variant med spekemat og salat, eller en surf and turf med begge deler. Eller hva med en variant med grønnsaker, sommertomater og hummus?