Bruker 40 millioner: Universitetet i Oslo slår på stortromma når 200-årsjubileet skal markeres.

Bruker 40 millioner på egen historie

UiO feirer 200-årsjubileum neste høst og gir i den forbindelse ut sin egen historie. Prosjektet koster anslagsvis 40 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Universitetet i Oslo (UiO) gir ut et ti binds verk om universitetets egen historie. Verket skal romme totalt 4000 sider og får trolig et opplag på under tusen eksemplarer. Prislappen ligger anslagsvis på 40 millioner kroner hvor trykk- og distribusjonskostnader ikke er medregnet, melder Dagens Næringsliv (DN).

– Enorm frihet

Prosjektet ledes av «Forum for universitetshistorie» med historieprofessor John Peter Collet i spissen. Ifølge UiOs regnskapsavdeling har forumet fått bevilget 60 millioner kroner i siden 1998. Enda et par millioner hvis man inkluderer de første ansettelsene i 1996.

40 årsverk har gått med til prosjektet, og Collet er fornøyd med rammebetingelse som er lagt fra universitetet.

– Vi har jo fått en enorm frihet av vår egen oppdragsgiver. Det er nesten sånn at jeg lurer på om de er interesserte noen ganger, sier Collett til DN.

Bruker egne forskere

Tre av forfatterne er heltidsansatte ved UiO, mens to andre er hyret inn på oppdragsbasis. BI-professor Sverre Knutsen er kritisk til at UiO bruker sine egne ansatte forskere på å skrive sin historie.

– Personlig er jeg skeptisk til at institusjoner får skrevet sin historie av sine egne. Det hadde vært mye bedre om dette prosjektet hadde ligget ved Universitetet i Bergen. Dette har selvfølgelig med distanse og uavhengighet å gjøre, sier Knutsen til DN.

Knutsen mener imidlertid ikke at UiO burde ha noen problemer med å forsvare prislappen på 40 millioner kroner.

– Det er viktig å huske at UiO er den største og viktigste institusjonen vi har i Norge. Dette prosjektet har nok hatt positive miljøeffekter og har bygd opp kompetanse, sånn sett er det nok vel anvendte midler, sier Knutsen.

Størrelsen på verket er unik i norsk sammenheng. Universitetene i Trondheim, Bergen og Tromsø har alle nøyd seg med ettbinds verker. Universitetet i København var først ferdige med sin historie i 2008. Da hadde prosessen strukket seg helt fra 500-årsjubileet i 1979 og teller nå til slutt 15 bind.

Powered by Labrador CMS