Erfaring: Den nye foreningslederen kan opplyser at hun har erfaring som skjenkemester på studentkjeller i Bodø fra før.

– Et savn blant studentene

Studenter mener studiemiljøet på HF er “mindre engasjerende”. Nå skal Uglebo gjenreises,

Publisert

– Jeg opplever at mange stopper ved Uglebo-plakatene for å se om det er åpent. Jeg tror det er et tilbud mange savner.

Det forteller den nyvalgte lederen i studentforeningen Filologisk forening, som drifter Uglebo, Kristine Adelsten Sandtrøen når vi møter henne på Georgs kaffebar mandag formiddag.

Det er lenge siden studentforeningen på Humanistisk fakultet (HF) på Universitetet i Oslo har hatt et fungerende styre. Dermed har også kjellerpuben Uglebo i kjelleren på Sophus Bugges hus på Blindern ligget brakk siden høsten 2021. Nå er det imidlertid flere ugler (av det gode slaget) i mosen.

Ville avvikle kjelleravtalen med studentforeningen

Nå blir det nemlig liv i baren igjen. 14. september inviterte fakultetet til allmøte for alle studenter på HF som ønsket å engasjere seg i driften av studentkjelleren.

Der var det mange oppmøtte og et stort engasjement for å kickstarte kjellerpuben igjen, skal vi tro nyvalgt leder Sandtrøen. Filologisk forening skal fortsette driften, og Uglebos fremtid ser lysere ut enn på lenge, ifølge Sandtrøen.

– Det var tydelig at dette var noe mange ønsket å få til. Rett etterpå møttes mange av de interesserte på Uglebo. Der fikk vi besatt alle posisjonene i styret til Filologisk forening, forteller hun.

Vi har et gyldent utgangspunkt med nytt og engasjert styre

Kristine Adelsten Sandtrøen, nyvalgt leder i studentforeningen Filologisk forening

Hun forteller at 20 frivillige har meldt seg til drift av kjellerpuben.

– Det er jo ingen mennesker på Uglebo nå, så det kan bare gå en vei, sier Sandtrøen, og legger til at puben forhåpentligvis vil være i aktivitet i oktober.

Det var HF som til slutt tok grep for å stable studentbaren på bena.

– Det har definitivt vært et savn for studentene på HF. Vi vet gjennom SHoT (studentenes helse- og trivselsundersøkelse, red. anm) at mange studenter sliter. Å ha studentkjellere er en av mange faktorer som kan bidra til studenttrivsel og samhold, forteller Studieleder ved HF Julianne Krohn-Hansen på telefon til Universitas.

Uglebo i mosen: Kristine Adelsten Sandtrøen er nyvalgt leder av Filologisk forening på UiO, og ønsker at studenter på Humanistisk fakultet skal føle tilhørighet til Uglebo og Filologisk forening. Nå ser det lysere ut, ifølge henne.

«Hverken Filologisk forening eller Uglebo har fungerende styrer i dag, og det gjør at Filologisk forening ikke klarer å innfri sine forpliktelser om drift av kjelleren», uttalte Krohn-Hansen den gang på Humanistisk fakultets hjemmesider.

Videre varslet Krohn-Hansen at fakultetet så seg nødt til å avvikle avtalen med Filologisk forening om drift av kjelleren, dersom et fungerende styre ikke kom på plass.

Mangfoldig gjeng på HF

Det har vært lite med aktivitet på Uglebo i lang tid. Det skyldes blant annet pandemien, forklarer Sandtrøen:

– Særlig for Uglebo fordi det har sammenfalt med et hamskifte i Filologisk forening. Mange som har deltatt lenge sluttet i denne perioden, og det har ikke kommet inn nye. Det har vært vanskelig å rekruttere, opplyser Sandtrøen.

Glade i quiz: Maren Sagedal og Margrethe Kvalheim synes quizen på Uglebo for et år siden hadde for mange fagspørsmål, men er villige til å gi kjelleren en ny sjans når den åpner.

Rekruttering av nye medlemmer og foreningsengasjerte har vært et langvarig problem på Uglebo. I oktober 2021 fortvilte daværende styreleder av kjellerpuben Asa-Jane Stuart-Campbell på grunn av lave medlemstall. «De nye studentene vet ikke at vi finnes», sa hun til Universitas da. Hun pekte også på at HF-studentene er en spredt masse, sammenligna med studentene på samfunnsvitenskapelige fakultet (SV).

Det merker Sandtrøen også:

– Studenter på HF er også en veldig mangfoldig gjeng, og har bare blitt mer mangfoldig slik jeg ser det. Det er ikke nødvendigvis lett å skape en felles tilhørighet blant mange forskjeller.

– Mange folk fra Oslo på U1

Foreningslederen mener studentmiljøet på HF vil dra nytte av en aktiv studentkjeller. Til tross for at foreningen har hanket inn om lag 20 frivillige, er det et lavt tall sammenlignet med kjellerpuben på det samfunnsvitenskapelige fakultetet. De har om lag 350 frivillige, opplyser leder Fredrik Tønnessen til Universitas.

– Jeg har vel inntrykk av at det er mindre aktivitet på HF. I kjelleren på SV, U1, er det jo alltid mye folk for eksempel, forklarer Sandtrøen.

– Men jeg har alltid opplevd at folk på U1 ofte har kjennskap til hverandre fra før, det er mange fra Oslo der. Da kan det være mer utfordrende å komme inn i miljøet som tilflytter. Men jeg liker meg litt bedre blant flere dialekter, legger hun til.

– Er det flere av dem på Uglebo?

– Nei, der er det jo ingen mennesker i det hele tatt, men det er det vi skal endre.

Vi tar turen bort til Humanistisk fakultet for å høre fra hva studentene tenker om saken.

Der finner vi Maren Sagedal og Margrethe Kvalheim, som begge studerer medier og kommunikasjon.

– Vi var faktisk en tur på Uglebo i fjor høst før den stengte, på quiz, minnes de.

De mener at studentmiljøet på HF er mindre engasjert enn andre fakulteter.

– Vi hadde nok følt mer på det om vi hadde vært førsteårsstudenter i år, sier Kvalheim.

– Men det hadde absolutt vært gøy om det hadde skjedd litt mer også her, legger Sagedal til.

Powered by Labrador CMS