Koble av: Fredagen tilbringer Elisabeth Hoksmo Olsen helst på quiz på studentpuben Kjellern.
Koble av: Fredagen tilbringer Elisabeth Hoksmo Olsen helst på quiz på studentpuben Kjellern.

Hører på One Direction på fest og jobber med kjæresten:

Dette er UiO-studentenes nye leder

Elisabeth Hoksmo Olsen ønsker et styrket digitalt læringstilbud og et arbeidsutvalg med mer tilstedeværelse.

Publisert

Studentparlamentet ved UiO

- Det øverste tillitsvalgte organet for UiO-studenter, som jobber for å fremme studentenes interesser til universitetsledelsen.

- Vedtar en studentpolitisk plattform hvert år, som bestemmer hva de skal mene.

- Består av 35 valgte representanter, hvorav 27 velges på bakgrunn av lister.

- I år stilte seks lister til valg. Årets studentvalg ble avholdt i april.

Kilde: Studentparlamentet.

– Det føles veldig gøy og veldig stort. Jeg gleder meg masse til å fortsette å jobbe videre med studentpolitikk, sier Elisabeth Hoksmo Olsen (24) når Universitas møter henne på hennes arbeidsplass, Villa Eika på Blindern.

Forrige torsdag ble hun valgt som leder av Studentparlamentet ved UiO, og vant dermed over motkandidat Robert Granlund. Studentparlamentet består av 35 studentrepresentanter. Organisasjonens oppgave er å fremme studentenes interesser overfor UiOledelsen og -styret. Hun tar over vervet etter ett år i arbeidsutvalget som studie- og læringsmiljøansvarlig.

Følelsen av tilhørighet

Hoksmo Olsen kommer opprinnelig fra Tofte, et lite tettsted i Asker kommune med om lag 3000 innbyggere. Nå blir det enda en pause fra en nesten fullført lektorgrad. Denne gangen for å representere universitetets 27.000 studenter på fulltid i arbeidsutvalget.

Hva er den viktigste erfaringen fra studietiden som du tar med deg i jobben som leder av Studentparlamentet?

– Det er rett og slett opplevelsen av det å være student ved UiO. Hvilke utfordringer man møter som student og hva man setter ekstra pris på.

– Jeg for eksempel satt mest pris på foreningslivet og følelsen av tilhørighet som student, sier hun og viser til foreningslivet på studentpuben Kjellern på Helga Engs hus.

– Vil jo helst være på campus

Akkurat nå er den viktigste saken studentøkonomien

Elisabeth Hoksmo Olsen (24), leder av studentparlamentet ved UiO

En av hennes hjertesaker er økt studiestøtte.

– Akkurat nå er den viktigste saken studentøkonomien. Jeg mener at UiO må bidra der de kan, ved å ta et tydelig standpunkt og ved å ansette flere studenter i stillinger på universitetet.

Studiestøtten er en nasjonal anliggende politisk sak. Hva kan studentparlamentet på UiO gjøre for å påvirke dette?

– Studentparlamentet har samarbeidspartnere som har mer makt, som Norsk studentorganisasjon. Politikken vår har jo innvirkning på politikken deres. Så det er viktig at vi tar et standpunkt i saken.

Hun ønsker også å styrke det digitale læringsmiljøet. De fleste studenter er nødt til å ha en deltidsjobb. Det gjør det vanskeligere å møte opp på forelesninger og seminarer. Hun mener at en generell holdningsendring må til.

– Her på UiO har foreleserne og fakultetene mye autonomi over hvordan de vil gjennomføre sin undervisning. Det er viktig med akademisk frihet, men vi vil vise UiO at det ikke er farlig å gi den digitale tilretteleggingen et forsøk.

– Studentene vil jo aller helst være på campus, men det er ikke alltid det lar seg gjøre. UiO burde ta i mot de digitale hjelpemidlene man har til rådighet for å gjøre utdanningsmulighetene så fleksible som mulig.

Kontakt med studentene

Den nyvalgte lederen medgir at studentparlamentet må jobbe enda hardere for å øke synligheten sin blant dem de skal representere. Årets studentvalg hadde en oppslutning på skarve 11,68 prosent.

Hun foreslår å øke antall besøk i forelesninger både på og utenfor campus Blindern. Samarbeidet med studentpubene og universitetsbiblioteket skal også fortsette.

– Helst skulle jeg ønske at vi kunne gjennomføre et obligatorisk kurs i «ting du burde vite som student» ved studiestart.

Hun ønsker seg også økt tilstedeværelse i media fra resten av arbeidsutvalget og vil oppfordre dem til å blant annet skrive leserinnlegg.

– Jeg tror det er fint for studentene å se flere stemmer kjempe for studentsaken, og jeg tror det er lettere å engasjere arbeidsutvalget til å skrive brennende leserinnlegg om ting de bryr seg om, når man blir oppfordret til å sende det inn på vegne av seg selv og sin posisjon i arbeidsutvalget.

Koble av med One Direction

Hoksmo Olsen trives i en travel hverdag, men har også behov for å koble helt av. Universitas ber henne beskrive hvordan hennes ideelle frihelg ser ut.

– Da er jeg på quiz på Kjelleren på fredagen, og så tilbringer jeg resten av helgen hjemme hos mamma og pappa.

– Har du en guilty pleasure?

– Det må nok være at jeg elsker når One Direction spilles på fest.

På Facebook kan det leses at Hoksmo Olsen er i et forhold med den nyinnvalgte studie- og læringsmiljøansvarlige, Sigve Næss Røtvold.

Hvordan blir det å jobbe med kjæresten?

– Jeg tror det blir veldig hyggelig og gøy. Sigve er en dyktig studentpolitiker. Den største utfordringen blir nok å skille mellom jobb og privatliv, at jeg ikke alltid tar med meg jobben hjem.

Hvor ser du deg selv om ti år?

– Ikke som politiker, hehe. Men som lærer. Og jeg skal ha to katter.

Powered by Labrador CMS