Pilleproblem: Utvalget er bredt, ifølge Bunnpris. For bredt, sier legen.

Bunnpris-reklame vekker oppsikt

Leder i Norsk forening for allmennmedisin er kritisk til reklame for reseptfrie legemidler. Butikksjefen på Bunnpris Blindern mener på sin side at reklamen er innafor.

Publisert

Bunnpris Blindern er stedet hvor studenter trofast trapper opp for å kjøpe mat, paracet og snus. De siste ukene har det hengt en plakat som reklamerer for reseptfrie legemidler utenfor butikken. Universitas har lagt frem reklamen for leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen.

Hun mener reklamen ikke er nøytral nok. Reklamen viser til «et bredt utvalg legemidler», noe hun mener den ikke burde gjøre.

Ifølge Lovdata.no er det lovlig å reklamere for reseptfrie legemidler. Imidlertid heter det at reklameringen skal være «nøktern og sann». I tillegg skal reklamen inneholde en oppfordring om å lese pakningsvedlegget og informasjon som finnes på pakningen.

Tangen påpeker at salg av legemidler i butikk er strengt regulert, men at det er lov å selge noen reseptfrie legemidler i dagligvarebutikker og kiosker. 

Hun understreker at det ikke er lovlig for butikkarbeidere å veilede om hvilket legemiddel som er anbefalt, eller hvordan legemidlet skal brukes. Dette er et problem som bekymrer henne. Hun tror ikke folk skjønner forskjellen på for eksempel Ibux og Paracet. 

– Hvis man velger å reklamere for legemidler burde det alltid også opplyses om risikoen, sier Tangen.

Butikksjefen svarer

Butikksjef på Bunnpris Blindern, Waqas Ahmed, avviser at reklamen er lovstridig. Han mener generell reklame for reseptfrie legemidler er lovlig. Samtidig er han helt tydelig på at legemidler skal selges bak disk, ikke fritt som i et apotek. 

Han poengterer at de ikke kan selge to av samme virkestoff til en kunde. De kan for eksempel bare selge én pakke paracet til én kunde. Dette reguleres gjennom godkjenning i kassen. En butikkansatt må godkjenne kjøpet manuelt for at det skal gå gjennom.

Bunnpris Blindern er selvbetjent, og Ahmed forteller at det er grunnen til at plakaten henger der i utgangspunktet. Bunnpris har fått mange forespørsler om de har reseptfrie legemidler, som Paracet og Ibux. Ahmed sier han har hengt opp reklamen for å kommunisere at disse produktene er tilgjengelige i butikken. 

Han påpeker at de ikke kan henge opp en plakat der det står prisen på et legemiddel, men at det er lovlig å henge opp en nøytral plakat med generell informasjon.

– Alarmerende

At mange etterspør reseptfrie legemidler overrasker ikke Tangen. Hun er bekymret for bruken av smertestillende i befolkningen.

– Vi vet at forbruket av smertestillende, spesielt blant ungdom, er alarmerende.

Hun er spesielt opptatt av forskjellen mellom Ibux og Paracet. Sammen med to andre foreninger jobber hun med et innspill for å få Ibux fjernet fra listen over hvilke reseptfrie legemidler som kan selges i butikk. 

Hun forteller at Ibux har hyppigere og mer alvorlige bivirkninger enn Paracet. Derfor er hun også kritisk til at det ikke finnes ansatte som kan informere om disse bivirkningene i butikkene.

På spørsmål om hun har noen anbefalinger til unge som har et stort behov for reseptfrie legemidler, svarer hun at hun anbefaler dem å gå til fastlegen hvis problemene er vedvarende. Hun er selv allmennlege og poengterer at alle bør tenke over risikoen ved å bruke legemidler.

Powered by Labrador CMS