Ayla Henriksen høster inn våren og sommerens seneste skudd på stammen.

Frodige skofrukter

Det er ingen grunn til å beherske seg; sprett ut i sommer med farger og mønster på bena. Gjør deg selv og andre glad med sneakers i neonfarger, med tegneseriefigurer på eller med lysende prikker under sålen. Selv de mest ihuga samlerne og kjennerne av sneakers går god for de fargeglade variantene, særlig hvis du allerede har klassikerne på plass i skapet.

Publisert Sist oppdatert
Mønstrete og inspirert av de gylne åtti-åra. Adidas ”ZX 700 Camo Series” Pris er 899,-
Rett fra ”Star Trek” DID ”863 B” Fasjonabelt sportsmerke. Kr 799,-
Herlig åttitalls. Puma “RS 100 LE”. Koster 999,-
For retro fotballfans. Adidas ”Century Lo” Del av Adicolor-serien. Kroner 1299,-

– Det er vel en drøy form for frimerkesamling, sier Lars Undli og ler.

Sist han talte hadde han over tre hundre sneakers hjemme. Han er breaker og driver skobutikken «Hall of Fame» i Oslo.

– Men det er en levende samling, fortsetter han.

– Jeg vil jo bruke skoa. Vel, kanskje jeg ikke får brukt absolutt alle, men poenget for meg er ikke å ha dem på utstilling. Jeg liker å se på sneakersene når jeg har de på meg. Og jeg har ikke noe imot å skille meg ut med skoene mine, jeg gikk en tid for eksempel med turkise sko med skikkelig «fat laces» og fikk mange blikk og kommentarer. Folk er trege her i Norge; nå først eksploderer det i farger i butikkene, men trenden har vært der i flere år.

Man kan trygt si at Undli er mer enn vanlig interessert i sneakers. Med egen samling og butikk, har han også opparbeidet seg en god kompetanse og kunnskap på feltet.

– Jeg kan alt om sneakers, sier han, men legger raskt til:

– Nei, da. Men jeg har lært mye og lærer stadig mer, det er det som er gøy. Jeg synes det er spennende med historien bak, hvor de kommer fra, hvem som har designet dem og hvorfor de ser ut slik de gjør.

Undli begynte å breake i 1984, og det var også da interessen for sneakers tok fart.

– Jeg fikk et glimt av noen hvite Adidas Superstar sneakers med svarte striper på noen breakere på tv, og digga dem. De bare måtte jeg ha, men de var altså ikke å oppdrive i Norge på den tiden. Så da jeg var i New York i 1991 kjøpte jeg likeså godt elleve par, i ulike farger. I perioden mellom det første glimtet og turen til «The Big Apple» måtte jeg gå for andre sneakers, for det er essensielt hvis du drive med breaking å ha freshe sko. Og jeg angrer litt på at jeg har breaka i stykker en del av skoa fra den tida, for det var mye kult.

Men det er altså den første kjærligheten som sitter i. Klassikeren Adidas Superstar er den ultimate favoritten til Undli. I så stor grad at da merket hadde trettifem års jubileum for to år siden og Adidas intervjuet fire personer på nettsiden sin for anledningen, var Undli en av dem.

– Jeg har også én av de to hundre håndlagde i italiensk skinn i jubileumsmodell nummer 35, sier Undli med dårlig skjult stolthet.

– De har jeg faktisk ikke gått med enda.

Selv om Undli er mest opptatt av det han kaller originalene, er det noen mindre merker som også kan gå an, hvis man har lyst på det.

– VisVim er jo fine. Det er en såkalt «high end sneaker». Det vil si motesko med sneakersåle. De passer ikke meg stilmessig, men er fine på andre. Det finnes også andre, som Greedy Genius og JB Classic. Men de bruker jo alle de mer kjente merkene som basis for design og produksjon, da.

Hvis du har lyst til å skaffe deg en liten samling sneakers eller bevege deg inn i den verdenen, har Undli et par tips:

– Begynn rolig og med det som er «basic». Det vil si klassikere som de nevnte favorittene og Nike Airforce 1 eller Air Jordan 1. De siste er jo ikoniske, spør du meg, designet av legendariske Tinker Hatfield, fra utgave 3. Han som var først ute med «Visible Air Sole», såla der det er ett lite vindu inn i luftbobla.

– Og så kan man selvsagt fleske til med ett par i knalle farger, med rosa for eksempel, hvorfor ikke?

For de dedikerte: http://sneakerfreaker.com og http://halloffame.no/blog/

Sneakers- leksikon: http://sneakers.pair.com/

Alternativer til de store merkene: https://secure.adbusters.org/orders/sneaker/

Takk til Stress og Sole Service for lån av sko

Camillas Collektion

Vår selvoppnevnte kles-og moteekspert kommer i hvert Magasin med råd og vink, inspirerer og utfordrer, drar frem glemte skatter og slår et slag for klærne du skaffer deg billig eller gratis. Camilla har som mål å gi deg en blanding av husmortips og glamorøse trendspådommer.

Powered by Labrador CMS