Følgesvenn: Mobilfrie ansamlinger av unge idag er et sjeldent syn. Studentene på Oslomet er intet unntak.

Studenter og deres syv skjermtimer

Studenter bruker syv timer om dagen på skjermen, og det blir fort mer. Psykolog oppfordrer studenter til å bruke den som verktøy.

Publisert

Studenter og skjerm

  • Norske studenter bruker ca. 7 timer på skjerm i gjennomsnitt per døgn.

  • 26% av alle studenter bruker over 10 timer i døgnet på skjerm,

  • For menn er gjennomsnittet på 8,3 timer, mens for kvinner ligger det på 6,7 timer.

  • 5% av studentene har minst 14 timer skjermbruk.

  • Kilde: Studentenes helse- og trivselsundersøkelse

– Den ene uken hadde jeg 27 timer på Disney+!

Det forteller Vigdis Johnsen når Universitas møter henne og spør om hun er klar over hvor mye tid hun bruker foran skjermen. Med over ni timer skjermbruk om dagen på mobil de forrige ukene, bruker Oslomet studenten mer enn det hun først trodde.

Hun er også over gjennomsnittet. Ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) bruker norske studenter rundt syv timer på skjerm i døgnet. Johnsen sitter i kantina på Oslomet med studiekameratene Aleksander Heggelund, Jonas Haugvaldstad og Andreas Hattman.

Kameratene forteller at de bruker langt mindre tid på mobil. Inkludert pc-skjermene de har foran seg, er de imidlertid fort oppe i åtte timer skjermtid om dagen. – Vi bruker det til studiet, vi bruker det til jobb. Uten nettet får vi ikke gjort så mye, da er det tilbake til håndskriving, sier Haugvalstad.

Johnsen ser hvordan det finnes bedre alternativer enn skjermbruk. – Det kunne vært nyttig å faktisk sosialisere med mennesker, istedenfor å sitte på telefonen, sier Johnsen. Selv om skjermbruk fungerer for jobb og studie, ser de også negative sider ved den.

Multitasking: Vigdis Johnsen ser på serier mens hun vasker opp, lager mat, og pusser tennene.

Johnsen mener FOMO (Fear of missing out), altså at du ser hva vennene dine gjør på sosiale medier uten å være der selv, kan være et problem. – Som oftest har jeg tatt valget selv, men det hender at man angrer på at man ikke er med ut. Selv om man dagen etterpå ikke angrer lenger, sier Johnsen. Haugvalstad mener det til en viss grad kan gå utover konsentrasjonen.

– Sitter jeg hjemme, er det veldig lett å bare drite i skole og se på serie eller noe sånt.

Går man ut av huset uten telefon, løper man hjem igjen

Addachaya Ilango, lærerstudent

Lærerstudentene Addachaya Ilango og Thulasiga Elangarajah forteller at TikTok kan være en tidstyv når de sitter i studenthuset på Oslomet. Elangarajah mener at man ikke merker at tiden går mens man scroller. Ilango forteller at hun pleier å sette tidsbegrensninger på for appen, hvor det kommer opp et varsel etter èn time.

– Det kommer opp “Nå holder det”, men så trykker jeg bare på “OK” og fortsetter, sier Ilango, som føler hun bruker for mye tid på skjerm. Hun utdyper: – Du står opp med telefonen, du sover med telefonen.

Tidstyv: Venninene Thulasiga Elangarajah (t.v) og Addachaya Ilango (t.h) mener TikTok kan være en tidstyv.

Går man ut av huset uten telefon løper man hjem igjen, forteller Ilango. Elangarajah forteller at hun har funnet løsningen på å redusere skjermtid, nemlig å holde seg opptatt med andre ting. – I dag har vi en lang skoledag, men etterpå skal jeg på jobb. Så skal jeg trene, lese, og så skal jeg sove. Da har man en plan for dagen, sier Elangarajah.

Forskerne utdyper

Jens Christoffer Skogen er seniorforsker ved FHI og har vært med i forskningsgruppen i Shot-undersøkelsen fra 2022. Selv om tallene høres høye ut, må man ta forbehold om hva slags skjermbruk det er, sier Skogen.

– Det spørs hvordan de tenker når de svarer, en ting er jo aktiv bruk - at de faktisk ser på telefonen aktivt, sier han på telefon til Universitas. Skogen legger også vekt på de positive sidene ved skjermbruken, hvor forskningsgruppen blant annet har tenkt at sosiale medier kan være en sosial arena.

Anne Karin Mullally er seksjonssjef for psykisk helse og rådgivning i SiO Helse. Hun forteller til Universitas at skjermbruken fort kan bli en tidstyv og hindre sosiale relasjoner. Ifølge rapportene bruker menn mer tid på skjerm enn kvinner, en ulikhet som har økt siden Shot-undersøkelsen fra 2018.

På spørsmål om dette, svarer Mullally at menn og kvinner bruker skjerm forskjellig, hvor menn gamer mer. “Trenden globalt har vært, og er vel fremdeles, at menn bruker internett mer enn kvinner, men at kvinner bruker mer sosiale medier enn menn”, skriver hun i en e-post til Universitas.

Tenk på mobiltelefonen som er verktøy som skal gjøre noe for deg 

Anne Karin Mullally

Mullally har tips til hvordan studenter som Johnsen og Ilango kan redusere skjermtid. Hun foreslår å bruke tidsstyring apper for å begrense tid på sosiale medier, og å endre hvordan man tenker på mobilbruk.

–Tenk på mobiltelefonen som er verktøy som skal gjøre noe for deg, heller enn en kanal for bekreftelse eller rent tidsfordriv, avslutter hun.

Postdoktor ved sosialantropologisk institutt på Universitetet i Oslo Ståle Wig tar egne grep for å få studentene til å kutte ned på skjermtid. Han mener lesing på digital skjerm er mer distraherende enn å lese analogt, og oppfordrer studentene sine til å alltid skrive for hånd, på papir.

I tillegg understreker Wig at digital og fysisk lesning faktisk er to forskjellige ting.

– Når man leser digitalt, leser man oftere litt mer som å lese priser på et kjøpesenter eller en plakat på et gatehjørne. Man har en sånn scanne-lesning. Man leser raskt, og kommer raskt nedover, sier han.

Lineær lesning, derimot, skjer når du fordyper deg i en bok, eller når timene flyr uten å komme over i noe annet, forklarer Wig.

Powered by Labrador CMS