Eldgammelt: I over et årtusen har dette universitetet i Fes, Marokko, gitt ut universitetsgrader i Sharia og Islam-kunnskap.

Her har de studert i over 1000 år

Her er verdens topp 10 eldste universiteter. Klarer du å gjette hvor førsteplassen ligger?

Publisert Sist oppdatert

Verdens 10 eldste universiteter:

  • 1. University of al-Karaouine, opprettet i 859
  • 2. Al-Azhar University, opprettet i 970
  • 3. Universitetet i Bologna, opprettet i 1088
  • 4. Universitetet i Paris, opprettet ca 1150
  • 5. Oxford University, opprettet i 1167
  • 6. Cambridge University, opprettet i 1209
  • 7. Universitetet i Salamanca, opprettet i 1218
  • 8. Universitetet i Padua, opprettet i 1222
  • 9. Universitetet i Napoli Federico II, opprettet i 1224
  • 10. Universitetet i Toulouse, opprettet i 1229

Verdens eldste institusjoner for høyere utdanning er hovedsakelig basert i Europa. Av de universitetene som fortsatt står åpne den dag i dag, er kun to av de eldste fra en annen verdensdel.

Shariagrad i Afrika

Verdens eldste universitet utdannet lærde i Afrika allerede på den tiden nordmenn drakk mjød og dro på vikingtokt. *University of al-Karaouine* er verdens eldste universitet, og ble grunnlagt som en madrasa i Marokko. Madrasaer er utelukkende islamistiske lærested, der man utdannet lærde innen sharialovene.

Helt siden år 859 e.kr. har denne institusjonen, som startet ut som en moské, huset lærde hoder fra alle verdenshjørner, og er den dag i dag verdens eldste funksjonerende universitet.

Al-Azhar University ble også grunnlagt som en madrasa, og er nå et funksjonerende universitet i Kairo. Siden rundt år 970 har denne islamistiske utdanningsinstitusjonen. I senere år har universitetet åpnet fakulteter både for medisin og ingeniørkunst.

Europa for 1000 år siden

Verdens første utdanningsinstitusjon med ordet Universitet implementert i sin grunnleggelse ble grunnlagt 1088 i Bologna, Italia. *Universitetet i Bologna* er Europas eldste universitet.

På midten av 1100-tallet ble *Universitetet i Paris* grunnlagt. I dag er det delt opp i 13 mindre universiteter, men springer fortsatt ut fra dette eldgamle universitetet.

I 1167 forbø den engelske kong Henry II alle briter å studere ved Universitetet i Paris, og det velkjente *Oxford University* fikk så sin universitetsstatus, som Storbritannias første.

En henrettelse av to av Oxfords lærde i 1209, førte til en krangel blant universitets tilsatte, og førte til at mange av Oxfords lærde dro til Cambridge og dannet *Cambridge University *. Cambridge University feiret i 2009 sitt 800-års jubileum.

Europas universiteter blomstrer

I 1218 godkjente den spanske kong Alfonso IX *Universitetet I Salamanca*, som er Spanias eldste og verdens fjerde eldste. I 1222 og 1224 begynte Italias universiteter å blomstre, og *Universitetet i Padua* og *Universititet i Napoli Federico II* Fikk sin universitetsstatus.

I Europa på tidlig 1000-tall var sterkt preget av fransk, engelsk, spansk og italiensk akademias utvikling, og foruten de eldgamle afrikanske universitetene, er det kun disse tre landene som har universiteter på topp 10-lista.

Universitetet i Toulouse ble Frankrikes nest eldste universitet i 1229.

Norge og resten av Europa

Norges eldste universitet er *Universitetet i Oslo* (UiO), ble opprettet 2. september 1811, nesten et årtusen etter universitetet i al-Karaouine. UiO het da Det Kongelige Frederiks Universitet, og fikk i 1939 navnet vi kjenner i dag.

I Norden var svenskene først ut, da *Universitetet i Uppsala* fikk sin universitetsstatus av Pave Sixtus IV i 1477. Det var riktignok på det tidspunkt Kalmarunionen dekket store deler av Norden, men Uppsala er i dag et av Sveriges største universiteter og Sverige får derfor tildelt Nordens eldste universitet.

Tyskland har lenge vært et hjemsted for store tenkere og akademikere, men universitetene i dagens Tyskland, fantes ikke før i det fjortende århundre. * Ruprecht Karls Universitet i Heidelberg* er Tysklands eldste universitet.

Powered by Labrador CMS