Samtlige av de største utdanningsinstitusjonene i Oslo planlegger for fysisk undervisning til høsten.
Samtlige av de største utdanningsinstitusjonene i Oslo planlegger for fysisk undervisning til høsten.

Sånn blir høstsemesteret for Oslo–studentene

Snart vil campus byen rundt flomme over av nye studenter. Etter halvannet år med Zoom-studier, åpner Oslo-campusene for at studentene kan bytte ut 11 kvadratmeter på Sogn med forelesningssaler og seminarrom.

Publisert Sist oppdatert

Parallellt med at vaksinasjonsgraden øker i samfunnet, stiger studentenes håp om et, om ikke helt så i hvert fall mer, normalt høstsemester. Endelig kan vi møtes over lunken SiO-kaffe, oppleve forelesere som leser rett fra powerpointen live, og ikke minst få klarhet i om Zoom-crushet er like søt i virkeligheten som på skjermen.

I juli kom Kunnskapsdepartementet (KD) med en rekke anbefalinger for studentenes høstsemester. Regjeringen har foreløpig iverksatt trinn tre av gjenåpningen, som åpner for et mer normalt semester for Oslos studenter. Oppfordringene til KD i herværende trinn går ut på at universitetene skal drive jevnlig testing, ha fysisk tilstedeværelse på campus og registrere hvem som er tilstede for eventuell smittesporing.

Vår vante følgesvenn og avstandskrav, enmeter'n, består ifølge KD til vi når trinn fire av gjenåpningen. Men slapp av, det blir fadderuke i år, og du får nok av muligheter til bli kjent med nye studievenner.

Les også: Andreas Berggren Eskelund er ny SiO-direktør:–⁠ Student­livet handler om å utvikle seg som menneske

Universitetet i Oslo

På Universitetet i Oslo (UiO) blir det fadderuke, med mange sosiale arrangementer og fysisk velkomstseremoni på Universitetsplassen. UiO skal tilrettelegge for mer fysisk undervisning dette semesteret, men deler av tilbudet vil fortsatt være digitalt. I mars i år åpnet UiO en teststasjon på Blindern.

Tilbudet vil fortsette for studenter og ansatte. Professor Bjørn Stensaker, viserektor for utdanning ved UiO, skriver til Universitas i en e-post at de fra mandag 16. august vil tilby selvtesting for symptomfrie studenter og ansatte. Videre skriver han at testutstyr kan hentes mandag, onsdag og fredag mellom 10 og 14 i Georg Sverdrups Hus og på Domus Juridica.

I tillegg har SiO teststasjoner på campus. På universitetets nettside har rektor Svein Stølen uttalt at han vil gå vekk fra avstandskravet på en meter når gjenåpningsplanen tillater det. Enn så lenge består avstandskravet, men forhåpentligvis er det ikke lenge igjen til du kan sitte på lesesalen, og irritere deg over sidemannens musikksmak.

Oslomet

Fungerende rektor ved Oslomet, Nina Waaler, forteller til Universitas via e-post at det er duket for fadderuke på Oslomet. Hver faddergruppe vil bestå av maks 20 studenter. Faddergruppen blir dermed intim nok til at det er verdt å gå to runder før du bestemmer deg for hvem du skal kline med. Husk, vedkommende kan bli vanskelig å unngå dagen derpå, når timeplanen viser grilling i Frognerparken på høylys dag.

For å holde campus smittefritt har Oslomet en egen teststasjon der de kommer til å tilby både gratis hurtigtest, og selvtest. Selv om deler av Oslomet vil tilrettelegge for digital undervisning, er det også noen studier som har obligatorisk oppmøte på universitetet. Oslomet har krav om én meters avstand til andre på campus, og oppfordrer til bruk av munnbind når dette ikke kan opprettholdes.

Les også: Skreiv arabisk på arabisk-eksamen og strauk:–⁠ Føler det er systemet som styrer, og ikke fornufta

BI Handelshøyskolen

BI oppfordrer alle studenter til å møte opp til fysisk undervisning i høstsemesteret. For studenter som foretrekker å bli hjemme, tilrettelegger høyskolen ved å streame alle forelesninger for heltidsstudenter. BI har ikke en egen teststasjon, men tilbyr selvtest for studenter og ansatte, melder de på sin egen nettside. 16. august starter BIs fadderuke, Fadderullan, og det blir gjensyn med lilla t-skjorter og dårlige avgjørelser avdeling Nydalen.

BIs pressekontakt skriver til Universitas på e-post at de er forberedt på å gjøre endringer i fadderuke-programmet, dersom retningslinjene endrer seg, og at de har gode rutiner for oppfølging av smittetilfeller. Smittesporingen til BI gjelder imidlertid bare for korona, så ved mistanke om andre lumske infeksjoner, ta kontakt med Sex og samfunn.

Høyskolen Kristiania

Fadderuken, Intro Campus, blir arrangert som vanlig i år med konserter og fester for nye studenter ved Høyskolen Kristiania (HK). Til motsetning fra de andre lærestedene har høyskolen krav om fremvist koronasertifikat for å slippe inn på fadderukens arrangementer. Grønt koronasertifikat får du om du har testet negativt i løpet av de siste 24 timene. Studentunionen skriver på sine nettsider at studentene vil bli tilbudt hurtigtester.

Med denne sertifikat-ordningen tilbyr HK de beste kline-oddsene i fadderuka, de har nemlig planer om å samle opp til 200 personer i én kohort. Lene Torjul Reutz er pressekontakt ved høyskolen og forteller til Universitas at det blir fysisk undervisning det kommende semesteret, med forbehold om at deler kan bli digitalt på grunn av plassbegrensning. Reutz presiserer at studenter som er avhengig av å være på campus, grunnet utstyr og spesialrom i utdanningen, vil prioriteres når det planlegges for fysisk undervisning.

Dette blir oslostudentene nye studenthus: SiO kjøper St. Olavsgate 23

Powered by Labrador CMS