INGEN KLOSSMAJOR: Selv om Martin Toft tapte spillet tror han ikke Uniforums lesertall vil rase etter nedleggelsen av papiravisen.

INTERVJUET: – Like greit å bare hoppe i det

Til tross for skepsis fra de ansatte, legger UiOs egen avis ned papirutgaven for andre gang. Martin Toft tror ikke på et nytt «folkekrav» om papir i denne gangen.

Publisert Sist oppdatert

  • Hvem: Martin Toft, Ansvarlig redaktør i Uniforum
  • Hva: Legger ned papiravisen

Forrige uke kom nyheten om at Uniforum legger ned papiravisen etter nyttår. Hvordan er stemningen på kontoret?

– Det er en splittet holdning blant de ansatte. Noen var veldig for at vi skulle gå over til nettavis, mens andre har en forkjærlighet for papiravisen. Vi måtte inngå et kompromiss. Vi sparer rundt 270 000 kroner på dette, og har fått et løfte om at disse pengene skal gå til redaksjonen. Det viktigste er jo at sakene vi lager blir gode, ikke om avisen kommer ut på papir.

– Hvordan stiller du deg som redaktør til denne beslutningen?

– Jeg stiller meg bak beslutningen til styret. Allerede i 2011 la vi ned papiravisen første gang, men da kom det et folkekrav fra universitetet om at vi skulle gjenopprette papiravisen. Jeg tror ikke det samme kommer til å skje denne gangen. Da var det kanskje litt tidlig å legge ned, men nå er det mange flere som er på nett. Uniforum er jo eneste universitetsavis som gis ut i papir i dag.

– Nyheten kommer samtidig som VG sier de vil satse på papiravisen igjen. Prioriterer dere riktig?

– Det er forskjellige holdninger i forskjellige aviser. Hvis det kommer veldig mange protester, kan det hende at styret snur, men det tviler jeg på. Det var fem mot én i styret for å legge ned papiravisen.

– De ansattes styrerepresentant, Yngve Vogt, er skuffet over ledelsens manglende statistiske grunnlag, og stemte nei til nedleggelsen. Blir ikke de ansattes stemme hørt av ledelsen?

– Alle ansatte har blitt hørt, men det var tre mot én i favør av å beholde papiravisen. Vi har utsatt vedtaket fra i vår til etter nyttår. Det er bedre, fordi vi får tid til å omstille oss og varsle om nedleggelsen. Nå er beslutningen tatt, og vi vil jobbe for å utvikle nettavisen. Jeg synes det er like greit å bare hoppe i det.

– Viser nedleggelsen at Uniforum ikke er relevant?

– Uniforum har vært en bra avis både på papir og nett. Vi blir stadig vekk sitert i NRK og VG, og sakene våre blir ofte gjenbrukt av de andre universitetsavisene. Jeg tror vi har klart å skape mer interesse for universitetets indre liv. Vi er nyhetsledende på dette stoffet. Nå skal vi få inn folk som kan sosiale medier, og få gode råd til å profilere oss.

– Hvor mange lesere har dere på nett per i dag?

– Gjennomsnittlig har vi ca 20 000 lesere på nett i måneden. På Facebook når vi fra 100 opp til 3000 per sak. De fleste når langt over 100. Vi får se om det øker når vi legger ned papiravisen. Skal vi sette oss et stort mål, kan vi satse på 30 000 i måneden etterhvert. Høyere enn det tror jeg ikke vi skal sikte.

– Blir det flere kutt framover?

– Det kuttes ett prosent i budsjettet til alle universitetets avdelinger hvert år, noe som for oss vil si ca. 48 000 kroner. Vi er fem ansatte, så ett prosent av vårt budsjett føles mye verre enn ett prosent av for eksempel eiendomsavdelingens budsjett. Hvis vi ikke hadde lagt ned papiravisen, hadde vi måttet kuttet to nummer for å spare inn de pengene.

– Så dette er ikke starten på slutten for Uniforum?

– Nei, på ingen måte. Dette er starten på en ny æra. Jeg tror dette skal gå fint.

Powered by Labrador CMS