REAGERER: Studentpolitiker Adrian Leander Skagen fra Grønn Liste UiO er skuffet over tidspunktet regjeringen kommer med anbefalingen. Han påpeker at mange allerede har bestilt returbillett.
REAGERER: Studentpolitiker Adrian Leander Skagen fra Grønn Liste UiO er skuffet over tidspunktet regjeringen kommer med anbefalingen. Han påpeker at mange allerede har bestilt returbillett.

Anbefaling fra regjeringen skaper kraftige reaksjoner:

– Et slag i magen

Fysisk studiestart utsettes til 18. januar. Samtidig oppfordres studentene til å utsette tilbakereisen til studiestedet. Det reagerer studentpolitikere på: – Først var vi ikke ønsket hjem, nå er vi ikke ønsket tilbake.

Publisert Sist oppdatert

–Jeg synes dette er uprofesjonelt fra regjeringens side, og personlig var beskjeden et slag i magen, sier jusstudent og studentpolitiker fra Grønn Liste UiO Adrian Leander Skagen til Universitas.

I en pressemelding lørdag kveld sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim at målet med å forskyve fysisk studieoppstart er å dempe smittetrykket.

– Det betyr at de som ønsker og har anledning kan bli igjen der de har vært gjennom juleferien og unngå å sette seg på fly, tog eller buss for å reise tilbake til studiestedet, sier Asheim.

Beslutningen skal ha blitt tatt etter råd fra helsemyndighetene. Skagen reagerer på tidspunktet regjeringen velger å sende ut beskjeden:

– Anbefalingen kommer i tolvte time, og mange har allerede bestilt reisebilletter man ikke får refundert. For studenter som allerede er permitterte uten å få utbetalt dagpenger blir dette å strø salt i såret, sier han.

– Latterlig og frekt

Skagen er videre bekymret for hvordan oppfordringen om å holde seg hjemme vil påvirke studentenes mentale helse.

– I studentbyen kunne man i hvert fall møtes én til én, men i hjembyen sitter man ofte mer isolert fra venner, sier han.

Frida Rasmussen representer Arbeiderbevegelsens studentliste ved Universitetet i Oslo (UiO). Hun reager også på tidspunktet regjeringen kom med anbefalingen.

– Før jul fikk vi beskjed fra hjemkommuner om at vi ikke burde komme hjem til jul. Da synes jeg beskjeden burde vært at hvis du drar, bør du utsette å dra tilbake til studiebyen din. At dette kommer rundt midnatt på en lørdag er latterlig og direkte frekt, sier hun og legger til:

– Studenter har ofret mye for samfunnet og pandemien, at vi fremdeles blir behandlet som vi gjør er provoserende. Først var vi ikke ønsket hjem, nå er vi ikke ønsket tilbake.

NSO-leder: «Ikke lett å studere hjemmefra»

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) Andreas Trohjell reager også på regjeringens oppfordring i et innlegg på sin Facebook-konto søndag formiddag.

«Beskjeden kom i går, fordi mange studenter drar tilbake til studiestedet i dag. Beskjeden kom via media en lørdag kveld, for å stoppe reiser søndagen», skriver han og påpeker at mange studenter allerede har kjøpt returbillett, og ikke nødvendigvis har økonomi til å kjøpe nok en billett tilbake på et senere tidspunkt.

«Det er forøvrig heller ikke lett å studere hjemmefra hvis man har lærebøker og studiemateriale i en annen by. Og så er det selvsagt ikke bare studenter som reiser», fortsetter Trohjell.

Asheim: – Prioriterte å få ut informasjon til studentene

Asheim svarer på kritikken fra studentene i en e-post til Universitas søndag ettermiddag.

– Studenter og ansatte ved fagskoler, høyskoler og universiteter fikk beskjed om sin nye smittesituasjon nesten et døgn før resten av befolkningen og samme dag som vi fikk rådene fra FHI og Helsedirektoratet. Vi kunne ventet til søndag kveld når resten av tiltakene offentliggjøres, men vi valgte altså å prioritere å få ut informasjon til studentene raskt. Det forklarer tidspunktet.

Asheim legger videre vekt på at smitten i befolkningen er stigende og har stor geografisk spredning. Derfor var det nødvendig å handle med en gang:

– Som med alle andre smitteverntiltak kommer de raskt fordi de alltid tar hensyn til hvilket smittetrykk vi har. Nå er smitten på vei oppover, den er geografisk spredt og regjeringen er bekymret for utviklingene. Da må vi gjøre innstramminger nå slik at vi får kontroll på situasjonen raskt.

UiO tar imot nye studenter som planlagt

UiO skriver i en melding på sine nettsider at alle nye studenter tas imot som planlagt. Alle biblioteker og lesesaler åpner også 4. januar. All ordinær undervisning blir digitalt frem til 18. januar.

Hva de ansatte ved institusjonene angår, skal disse følge de nasjonale smittevernreglene, samt de som gjelder lokalt der de jobber.

Regjeringen har varslet de vil komme med flere koronatiltak på en pressekonferanse søndag klokken 18.00.

Les også: Spleiser studenter til koronavennlig jule­fei­ring

Powered by Labrador CMS