Studentjul: Jeg vil gjerne vite hvordan det føles å feire jul i Norge, så jeg er glad jeg får sjansen, sier Ashish Singh (26).

Spleiser studenter til koronavennlig julefeiring

– Det handler om å oppleve julestemning, sier Ashish Singh (26). Han er en av foreløpig 58 påmeldte til Velferdstingets spleiseinitiativ mot ensomhet i jula.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i høst har Universitas skrevet om økende ensomhet blant studenter på grunn av koronapandemien. Nå lanserer Velferdstinget i Oslo og Akershus (VT) et initiativ som har til formål å sørge for at studenter ikke går ensomme i jula. Initiativet går ut på å «spleise» studenter i kohorter på fem personer, som så avtaler selv å samles.

– Jula er jo som en kjempestor festival, sier Ashish Singh (26).

Singh kom til Norge fra India i august for å ta en master i Business Analytics ved Handelshøyskolen BI, og er en av de påmeldte til julespleisen. Han forteller at grunnen til at han meldte seg på er delvis å møte nye folk, og delvis å bli kjent med norske juletradisjoner.

– Da jeg kom hit tenkte jeg at vi kom til å ha noen hyggelige fester i jula hvor vi skulle spise god mat og drikke godt øl. Men så kom korona, og jeg måtte lete på egen hånd etter folk jeg kunne møte, sier Singh.

Les også: Eksamenstrøbbel på Midtøstenstudier: –⁠ Det er håpløst at insti­tuttet ikke gir oss forut­sig­barhet

Mer enn mat og drikke

Henriette Seim, samarbeidsansvarlig i VT og ansvarlig for initiativet, forteller på telefon til Universitas at tiltaket er lite ressurskrevende for dem, men kan potensielt bety mye for studentene som melder seg på.

– Alt vi gjør er å sette dem i kontakt med hverandre, så ordner de resten selv. Som eksempel på ting kohortene kan gjøre, nevner hun blant annet å gå tur og å lage mat sammen.

Seim forteller at også mange av de påmeldte ser ut til å være internasjonale studenter som av diverse grunner ikke reiser hjem i juleferien. Dette gjelder også, Singh.

– Vi feirer jo ikke jul der jeg kommer fra i India, så julefeiring er jo ikke noen grunn til å reise hjem i desember. De norske studentene reiser jo stort sett hjem til familien, sier Singh.

Han forteller at han og andre studenter fra steder hvor man ikke feirer jul, ofte har fått et inntrykk av julefeiringen gjennom film og TV. Han tenker disse studentene burde få delta i julefeiringen.

– Det handler så klart om mye mer enn å spise og drikke. For meg handler det om å oppleve julestemning. Jeg vil gjerne vite hvordan det føles å feire jul i Norge, så jeg er glad jeg får sjansen.

Les også: Studentleder i kredittkort-krangel

Powered by Labrador CMS