Ny nedstenging: På Universitetet i Oslo må studentene belage seg på hjemmestudier ut janaur. De nye tiltakene regjeringen gjelder også for Oslomet, Høyskolen Kristiania og alle andre utdanningsinstutisjoner i kommunene rundt Nordre Follo

Stenger campus for studentene

Regjeringen innfører de strengeste tiltakene siden 12. mars 2020 i flere østlandskommuner. All undervisning blir digital og campus holder stengt for studentene den neste uken.

Publisert Sist oppdatert

I et forsøk på å stanse spredningen av den engelske koronamutasjonen som ble oppdaget i Nordre Follo fredag, innfører regjeringen en rekke strenge tiltak i ti østlandskommuner. Både Oslo- og Ås kommune rammes av tiltakene som er de strengeste regjeringen innfører siden pandemiutbruddet 12. mars.

For universitetene og høyskolene i området innføres det krav om digital undervisning for alle, og alle arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale. Samtidig stenges lokalene for alle universiteter, høyskoler og fagskoler for studentene, opplyste opplyste helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse lørdag morgen.

Det innføres også påbud om hjemmekontor for alle som kan.

Tiltakene trer i kraft fra klokken 12.00 lørdag 23. januar og varer i første omgang fram til 31. januar.

Blant utdanningsinstitusjonene som rammes av tiltakene er: Universitetet i Oslo, Oslomet, BI, Høyskolen Kristiania, Fagskolen Kristiania, Kunsthøgskolen, Arkitektur og designhøgskolen, Politihøgskolen, Lovisenberg diakonale høgskole, Steinerhøyskolen, Norges Idrettshøgskole og Norges Musikkhøgskole, samt Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

– Det er ikke med lett hjerte vi stenger campus neste uke for studenter i disse kommunene. Den uoversiktlige og bekymringsfulle smittesituasjonen gjør at vi må iverksette svært inngripende tiltak hvor dette er ett av dem. Jeg håper virkelig det blir med disse fem hverdagene og at situasjonen etter hvert tillater oss å gå tilbake til noe mer fysisk tilstedeværelse, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding lørdag morgen.

Stølen: – En felles utfordring

Rektor ved UiO, Svein Stølen, sier til Universitas at all planlagt undervisning på campus enten må gjøres digital eller utsettes dersom dette er mulig. Det omfatter blant annet laboratorievirksomhet og enkelte musikkfag.

– Når det gjelder klinikker og praksis er avventer vi ytterligere informasjon som vi vil kommunisere ut raskt og effektivt. Eksamener og planlagte arrangementer må også utsettes eller gjøres digitale. Dette gjelder til 31 januar, sier Stølen.

UiO-rektoren sier videre at han føler med alle studentene som må belage seg på en ny runde med hjemmestudier.

– Jeg har stor forståelse for hvor vanskelig det kan være for studentene i en så alvorlig situasjon. Jeg vet det er tungt for mange og føler med dem. Men vi skal komme oss gjennom også dette. Vi legger inn all vår energi i god digital undervisning.

Vil studenter kunne hente ut personlige eiendeler UiOs bygninger den kommende uka?

– Ja, det vil de. Det ligger i beskjeden vi nå sender ut til dekanane at det her må lages et opplegg for at studentene skal få hentet ut det de trenger, og får god informasjon om hvordan dette skal gjøres.

På spørsmål om det er mulighet for at tiltakene kan forlenges lokalt på UiO også etter 31. januar, svarer Stølen at UiO hele veien forholder seg til regelverket fra regjeringen og Oslo kommune.

– Derfor kan nok ikke jeg svare så mye bedre på dette enn deg. Men jeg håper dette blir kortvarig. En viss uro har jeg nok, men vi håpe at dette viser seg å være effektive tiltak mot en spredning som ser ut til å være krevende, sier han.

Stølen oppfordrer derfor studenter og ansatte til å se på den intensive perioden med tiltak vi nå går inn i som en ny form for dugnad.

– Det handler om solidaritet og hvordan vi sammen kan møte denne smitten. Alle har selvsagt personlige interesser oppe i det hele, men det ligger også en form for samfunnsmessig solidaritet i å forholde seg til slike retningslinjer.

Hva slags beredskapsplan har UiO i slike tilfeller?

– Jeg håper og tror vi kan handle veldig raskt. Vi klarte det rimelig raskt 12. mars i fjor, og nå er vi langt bedre rustet. Allerede nå er bibliotekene og lesesalene stengt. Det viktigste i en slik situasjon er å få ut god informasjon til både studenter og ansatte. Videre er det fint å se at studentene er så forståelsesfulle, også overfor oss ansatte, sier Stølen og legger til:

– Dette er en felles utfordring vi løser best sammen.

Powered by Labrador CMS