Lurer Lånekassen: Studenter oppgir falsk adresse til Lånekassen, og mottar dermed borteboerstipend, selv om de bor hjemme hos foreldrene (illustrasjonsfoto).

Lånekassen avdekker juks til 35 millioner kroner

2.200 studenter skal ha forsøkt å jukse seg til utdanningsstipend til en samlet sum av 35 millioner kroner i 2014.

Publisert Sist oppdatert

Fakta om bokontrollen

  • Ordningen med utdanningsstipend fungerer slik at studentene først får hele basisstøtten som lån. Etter bestått eksamen kan inntil 40 prosent av dette lånet bli gjort om til utdanningsstipend. Omgjøringen skjer først året etter, slik at omgjøring for 2015 først skjer i november 2016.
  • Studenter som bor sammen med foreldrene, har ikke rett til utdanningsstipend. Av det totale støttebeløpet som ble utbetalt i 2015, var 7,4 milliarder kroner omgjøringslån (lån som kan gjøres om til utdanningsstipend) til studenter i Norge.
  • Lånekassen gjennomfører i disse dager en bokontroll som omfatter 46 000 studenter. Studentene blir bedt om å dokumentere at de var borteboere i hele eller deler av 2015, slik de har oppgitt i søknaden om støtte. På Dine sider på lanekassen.no finnes det en rettledning om hva som anses som gyldig dokumentasjon. Alle som får kontrollbrev, må sende svar til Lånekassen. De som ikke svarer eller ikke kan dokumentere at de har bodd borte, vil bli ansett som hjemmeboere, og Lånekassen vil legge til grunn at de har gitt uriktige opplysninger om bostatusen sin.

Lånekassen gjennomførte en bokontroll på 48.000 studenter i 2014, og 2.200 av studentene kunne ikke dokumentere at de bodde hjemmefra under studietiden, opplyser Lånekassen i en pressemelding. Studenter som bor hjemme mens de studerer har ikke rett til å få omgjort lån til utdanningsstipend fra Lånekassen.

– Vi ser på dette som et alvorlig misbruk av en viktig velferdsordning, sier direktør i Lånekassen, Marianne Andreassen til NRK.

De som er tatt i juks mister nå retten til å få studielånet sitt omgjort til utdanningsstipend. Studentene mister også retten til fremtidig støtte for den tilsvarende perioden de har jukset lånekassen. Til sammen utgjør dette 55,5 millioner kroner i sparte utgifter for staten.

Les også: [Studenter svindler lånekassen for 72 millioner](1)

Kunnskapsdepartementet uttaler til NRK at det er svært beklagelig at studenter misbruker stipendordningen. Lånekassen er nå i gang med en ny bokontroll av 46.000 studenter.

– Det er viktig for legitimiteten til gode velferdsordninger at vi evner å slå ned på juks, og det er det Lånekassen nå har klart, sier Bjørn Haugstad, statssekretær i Kunnskapsdepartementet, til NRK.

Powered by Labrador CMS