GI OSS MER LÅN: Masterstudent Marius Fossøy Mohaugen skriver masteroppgave i litteraturvitenskap. Han er for fire innleveringer i året, eller at masterstudenter får lån og stipend også i juni og juli.

Taper penger på venting

Hvor ofte du kan levere masteroppgave varierer sterkt mellom fakulteter og institutter. Studentutvalgene krever nå minst fire muligheter per år.

Publisert Sist oppdatert

Innleveringsfrister per år:

  • HF: 2 til 4
  • TF: 2
  • SV: 2 til 5
  • Juss: 2 til 4
  • Mat.Nat: 4
  • UV: 2

Antall ganger studentene har mulighet til å levere inn masteroppgaven, varierer sterkt mellom fakultetene og instituttene. Mens sosiologistudentene på Samfunnsvitenskapelig fakultet (SV) kan levere masteroppgaven sin fem ganger i året, kan teologistudentene på Teologisk fakultet (TF), bare levere oppgaven to ganger per år.

– Mange studenter må utsette ferdiggjøringen av masteroppgaven uforholdsmessig lenge, fordi masteroppgaven kan leveres sjelden. Dette gjør at de kommer senere ut i arbeidslivet enn nødvendig, sier studie- og forskningsansvarlig i Studentparlamentet, Kristian Meisingset.

Taper inntekter

Ifølge beregninger Universitas har gjort, kan tapt arbeidsinntekt pluss ekstra studielån bety 175.000 kroner mindre for studenter som må utsette masterinnlevering med et halvt år.

– De som ikke rakk å levere i mai, må vente til sent på høsten. Det fører til økonomiske problemer for studentene, sier Caroline Khoury, leder for studentutvalget på SV.

Hun og resten av lederne for studentutvalgene ved fakultetene krever nå at alle studenter skal ha mulighet til å levere inn oppgavene minst fire ganger i året.

– Det trenger ikke være helt spikra frister, bare flere muligheter. Det beste ville vært om innleveringen var helt fri, mener leder for studentutvalget ved Humanistisk fakultet, Thomas André Syvertsen.

Forsvarer ordning

En ringerunde til ulike institutter ved SV viser at flere frister ikke er like populært blant de fagansvarlige.

– Alle masterprogrammene sliter med å få studentene gjennom. Jeg skjønner at studentene vil ha flere muligheter, men et annet hensyn er at vi skal ha et ordentlig løp som er velorganisert, sier Dag Album, undervisningsansvarlig på sosiologi, faget som nå tillater fem innleveringer årlig.

Også viserektor Inga Bostad er skeptisk til fire frister i året.

– Jeg syns det høres mye ut, og jeg kan ikke skjønne at det er bra for studentene heller. Da jeg tok magistergrad, var det ingen frist i det hele tatt. Det førte til at mange brukte en evighet på oppgaven. Man lå ved universitetet, som det het før, sier Bostad, og legger til at masterstudiet nå gjennomgås av UiO. Neste uke leverer alle fagutvalgene ved UiO et brev til rektoratet der de forlanger minst fire leveringsfrister i året.

– Disse studentene tar unødvendige ressurser fra universitetet. Det burde strengt tatt være i universitetets interesse å bli kvitt dem, sier Kristian Meisingset.

Powered by Labrador CMS