Reagerer: Medisinstudenten ble kastet ut og svært motvillig tatt tilbake. I mellomtiden ble hun utsatt for grove saksbehandlingsfeil.

Trikset med regelverk

Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo endret setninger i eget regelverk for å kaste ut en student.

Publisert Sist oppdatert

En student ble i juli i år fratatt studieplassen ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) da det gjenstod fire måneder av hele studiet. Begrunnelsen var at hun hadde hatt fravær fra obligatorisk undervisning. Et viktig unntak ble utelatt i regelverket som ble sendt til Den sentrale klagenemda ved universitetet.

Kastet ut

I juni fikk studenten en akutt halsinfeksjon med risiko for smitte. Legeattester, som Universitas har fått tilgang til, bekrefter at hun var syk i den aktuelle perioden.

I fakultetets eget regelverk fremkommer det at studenter kan ha fravær ved akutt sykdom dokumentert med legeattest.

På tross av dette valgte fakultetet å frata henne plassen.

I et møte med fakultetet ble hun fortalt at årsaken til fraværet var irrelevant, og at hun måtte ta semesteret på nytt. Hun hevdet selv det var fullt mulig å ta igjen tapt undervisning, men fakultetet mente det var lite pedagogisk gunstig.

Etter flere ubesvarte henvendelser til fakultetet valgte studenten å engasjere advokat.

Trikset med regelverk

De klagde inn saken til Den sentrale klagenemd ved UiO. Da studenten fikk papirene sine oppdaget hun at fakultetet hadde sendt en annen versjon av regelverket til klagenemda enn det som stod i semesterboken for 11. og 12. semester på medisinstudiet.

– Fakultetet hadde unnlatt setninger i regelverket og ikke sendt legeattestene mine videre til klagenemda, sier hun.

Universitas har fått tilgang til papirene fakultetet sendte til klagenemda. Der kommer det fram at kun deler av regelverket er oversendt:

«Studenten må følge undervisningen i den gruppen de er satt opp i, gjennom hele semesteret – ikke bytte/alternere».

Derimot er et svært viktig unntak utelatt. Regelen fortsetter nemlig med:

«Bytte forutsetter akutt sykdom dokumentert med legeattest og bytte må godkjennes av semesterledelsen».

Studenten fikk ikke byttet godkjent på tross av at hun hadde gyldig legeattest. Fakultetet begrunnet avslaget med at gruppene var fulle. Papirer Universitas har sett viser derimot at gruppene ikke var fulle.

I tillegg unnlot fakultetet å sende legeattester som bekreftet at studenten var syk til klagenemda.

Dermed manglet nemda det mest sentrale dokumentet for å vurdere hvorvidt hennes fravær var gyldig.

I fakultetets notat fremgår det at: «Fakultetets regelverk er imidlertid tydelig på at årsaken til fraværet ikke er relevant».

Det står i motsetning til fakultetets faktiske regelverk, hvor det nettopp gjøres unntak for akutt sykdom dokumentert med legeattest.

Motvillig retrett

Da klagen ble sendt til klagenemda hadde studenten tatt igjen klinikkundervisningen hun var fraværende fra. Klagenemnda fattet likevel endelig vedtak om å kaste henne ut.

Etter at hun tok kontakt med ledelsen ved UiO og opplyste at det var aktuelt å ta saken til tingretten, gjorde medisinsk fakultet plutselig helomvending.

«Etter en samlet helhetsvurdering av alle momenter i saken, har vi under sterk tvil i denne konkrete saken valgt å omgjøre vårt tidligere vedtak og dermed dispensere fra gjeldende regelverk. Dette betyr at du ikke taper studieplassen, men må ta 11. semester om igjen. Dette medfører at du på nytt må følge obligatorisk undervisning i 11. semester», skriver saksbehandleren ved Det medisinske fakultet.

Studenten har ikke fått noen begrunnelse på hvorfor hun plutselig fikk studieplassen tilbake.

– Når alt kommer til alt tror jeg det var lettere å gi meg plassen tilbake enn å ta saken i tingretten, sier hun.

Studenten har blitt forsinket i utdanningen fordi hun sliter med en kronisk sykdom som har medført store muskelsmerter. Hun har også tatt ut svangerskapspermisjon. Til neste år håper hun å være ferdigutdannet lege.

Verken ledelsen ved Det medisinske fakultet, Den sentrale klagenemd, eller ledelsen ved UiO vil uttale seg om saken. Alle begrunner det med at de er underlagt taushetsplikt, og legger til at saken er avsluttet.

Powered by Labrador CMS