KREVER GRANSKING: Tidligere rektorkandidat ved Universitetet i Bergen, Rolf Reed (foran), og prorektorkandidat Ernst Nordtveit (t.v.) har krevd intern gransking av rektorvalget. Til høyre; tidligere viserektorkandidat Lise Øvreås. (Foto Berit Bye/Studvest)

Juks og hacking under rektorvalg i Bergen

Universitetet i Bergen har igangsatt en uavhengig gransking etter at det ble oppdaget juks under rektorvalget.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere rektorkandidat Rolf Reed og hans prorektorkandidat Ernst Nordtveit har krevd en ekstern gransking etter at det ble oppdaget flere uregelmessigheter ved rektorvalget ved Universitetet i Bergen i forrige måned. Reed tapte det jevne valget til fordel for sittende rektor Sigmund Grønmo med 43,8 mot 52,6 prosent av stemmene.

Nå er det imidlertid klart at en valgsekretær overvåket stemmegivningen underveis i det ukelange valget, at det foregikk hacking av valgsystemet og at flere studenter hadde jukset, noe som førte til at ni stemmer ble forkastet.

– Skulle granskingen vise at det har skjedd feil, kan det være aktuelt å vurdere omvalg. Men vi er ikke der nå, sier prorektorkandidat Nordtveit til Bergens Tidende.

Ifølge avisen hadde to av studentene som hacket seg inn i systemet og avgitt flere stemmer gjort det for å teste hvor sikkert systemet var. Hackingen skal ha blitt gjort i samråd med deres veileder ved universitetet.

Overvåkning underveis i rektorvalg skal ikke være teknisk mulig ved. Bjørnar Sarnes, valgsekretær ved UiO, sier til BT at UiBs løsning med å kunne overvåke valget underveis enten tyder på at rutinene har sviktet eller at det ikke er tenkt særlig langt.

– Hva er hensikten med å kunne overvåke valget? I tillegg strider det mot det rent demokratiske. Et valg er hemmelig. Resultatene skal ikke foreligge før valget er over, sier Sarnes.

Powered by Labrador CMS