Gjeldstyngede: Thomas Smith har et over gjennomsnittlig høyt studielån, selv for en medisinstudent. Snittet er i underkant av én million i studielån for kommende amerikanske leger. FOTO: Stethoscopes/WikiCommons

Har 1,8 millioner i studiegjeld

– Når jeg er i butikken kjøper jeg så mye jeg kan av den billigste maten jeg kan finne, sier medisinstudenten Thomas (25).

Publisert Sist oppdatert

25-åringen sliter med å få endene til å møtes til tross for at han ikke har begynt å betale ned på lånet en gang. Thomas Smith fra New Jersey i USA, har 310 000 dollar i studielån etter medisinstudiene, skriver Bloomberg Businessweek.

Og selv om Smith kanskje har et særdeles høyt studielån er han ikke alene: medisinstudenter i USA har i gjennomsnitt opp mot èn million kroner i gjeld etter studiene, ifølge American Medical News.

12 000 i måneden

Det betyr at USAs kommende leger må betale mellom 8500 til 12 000 i måneden i tilbakebetaling på lånet etter endt turnustjeneste og spesialistutdanning.

Tar du legestudiene i Norge, og ikke bor hjemme hos mor og far må du per i dag tilbakebetale cirka 5500 i kvartalet.

Utelukker mange søkere

160 000 dollar er fortsatt ekstremt mye, og det er utenfor rekkevidden for mange som søker seg til medisinutdanningen

Elizabeth Wiley, president i Amerikanske Medisinstudenters Landsforening

– 160 000 dollar er fortsatt ekstremt mye, og det er utenfor rekkevidden for mange som søker seg til medisinutdanningen, sier Elizabeth Wiley, president i Amerikanske Medisinstudenters Landsforening (AML), til American Medical News.

De siste 13 årene har kostnadene ved å studere medisin ved private universiteter økt 1,8 ganger mer enn inflasjonen, ifølge AML.

Frykter pengerettet spesialisering

Nå fryktes det at de vordende medisinerne kommer til å la pengesekken bestemme hvilken spesialisering de tar.

– Det er definitivt en bekymring for at studenter istedet for å velge spesialisering ut ifra interesse velger etter hva som gir høyest inntekter, sier Julie Fresne, direktør for studiefinansiering i Organisasjonen for Medisinutdanninger i USA, til American Medical News.

Fresne og hennes organisasjon støtter president Barack Obamas «Pay As You Earn»-tilbakebetalingsplan, hvor nedbetalingene kan endre seg i takt med inntektsnivået til den som nedbetaler.

– Dette gjør håndteringen av lånet gunstigere, og gir dem muligheten til å nedbetale mer når inntekten øker, sier hun.

Powered by Labrador CMS