TELTPLASS: Utenfor Universitetsbiblioteket ved UiO planlegger Studenter for Palestina teltaksjon i solidaritet med lignende aksjoner i USA.

Norske studenter planlegger støtteaksjoner

Studenter ved flere norske universiteter planlegger støtteaksjoner i lys av de pro-palestinske demonstrasjonene ved amerikanske universiteter.   

Publisert Sist oppdatert

Mens pro-palestinske demonstrasjoner raser i USA steller norske studenter i stand egne støtteaksjoner. 

Det kommer frem gjennom et påmeldingsskjema til aksjonene. Universitas fått tilgang til skjemaet.

Der kommer det frem at teltaksjoner lik de ved en rekke amerikanske universiteter skal settes opp ved Universitetet i Oslo. 

Videre kommer det frem at studentene ved UiO samkjører med fire andre norske universiteter: Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø, Universitetet i Sørøst-Norge og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Ved UiO er det foreningen Studenter for Palestina som står bak aksjonene, som er planlagt å starte onsdag ettermiddag 1. mai. 

I tillegg skriver i skjemaet at planen er å bli værende til de blir fjernet av politiet. Likevel står at studentene ved UiO skal ha fått tillatelse av universitetet. Dette bekrefter også UiO selv overfor Universitas. 

Påmeldingsskjemaet understreker også at aksjonen skal foregå på fredelig vis.    

Krever boikott

Teltaksjonen er ifølge påmeldingsskjemaet en solidaritetsmarkering for studenter i Palestina. 

Tidligere i år meldte Universitas at alle universitetene på Gaza er bombet. 

I tillegg viser de til aksjonene ved amerikanske universiteter som bakteppe for aksjonene. Studentene ved UiO krever at universitetet skal vedta en akademisk boikott av israelske universiteter.

Dette krever aksjonistene

  • At alt institusjonelt samarbeid med israelske høyere utdanningsinstitusjoner avsluttes
  • At formelle bånd med israelske selskaper som har forbindelser med det israelske militæret eller i palestinske okkuperte områder suspenderes
  • At det gis ressurser til å bygge opp relasjoner med palestinske høyere utdanningsinstitusjoner 
  • At det tilbys stipender til palestinske studenter og fakultetsmedlemmer ved bombede universiteter på Gaza
  • Støtte til digitale ressurser for ansatte og studenter ved palestinske universiteter  

Kan vare i to uker

Ifølge UiO har aksjonistene i første omgang søkt om å demonstrere i 14 dager. 

UiO-rektor Svein Stølen sier til Universitas at de er opptatt av å tilrettelegge. 

– Vi har tett og løpende dialog med arrangør om det praktiske ved gjennomføringen, sier han. 

Med andre ord later det til at aksjonene vil gå rolig for seg. Dette skjer i sterk kontrast til til de landsdekkende demonstrasjonene i USA. 

Også der har det blitt satt opp teltleirer, men ledelsen ved flere av universitetene har slått hardt ned på dem. Mange studenter har blitt suspendert for sin deltakelse i aksjonene. Samtidig har politiet rykket inn og arrestert hundrevis av studenter. 

Ved universitetet UCLA i Los Angeles barket pro-palestinske og pro-israelske studenter sammen natt til onsdag norsk tid. Sistnevnte skal også ha skutt raketter inn i teltleiren til aksjonistene, skriver NRK.  

En redaktør i universitets studentavis Daily Bruin forteller til CNN om bruk av elektrosjokkvåpen og pepperspray i konfrontasjonene mellom demonstrantene.   

UCLA selv mener at teltleirene er ulovlige og bryter med universitetets retningslinjer. Derfor advarte de studentene om at de kunne komme til å bli arrestert av politiet dersom de ikke forlot området. Samtidig risikerer de å bli utestengt fra universitetet. 

  

Powered by Labrador CMS