Grunnkurs i Berlin

Det var visst en plan bak Berlin en gang. Nå er alt bare kaos.

Publisert Sist oppdatert
URBANT: Berlin er en urban by. Hvis du ikke vil beskue den fra buss, kan sykkel være et godt framkomstmiddel.

Berlin har det samme som andre byer: forsteder, sentrumsområder, boligstrøk og friluftsområder. Men noen har tatt en diger sleiv og rørt det hele sammen, så drabantbyene ligger oppi vestkanten, og sentralstasjonen er kastet inni i marka.

En fin måte å kikke på kaoset er å bli med på guidet sykkeltur. Det foregår fra Alexanderplatz, der man låner funky city-cruisere og sykler rundt med minst like funky guider i den helt flate byen.

Hvis man er for lat til å sykle, kan man ta bane. Og dem har Berlin har to av; U-bahn og S-bahn. Det er litt forvirrende, men de tar samme billetter og går stort sett samme steder. S-bahn er generelt litt finere, fordi den går høyt over bakken, og du har dermed flott utsikt på store strekninger.

Kunstnerjævelby

Der andre byer har en 7-11 på hvert gatehjørne, har Berlin gallerier, og om du vil, kan du drikke champagne til kuene kommer hjem. Jeg støtte for eksempel på Yoko Ono en torsdag kveld i et lite galleri. Da hun var i Oslo, måtte man kjøpe billetter som var umulige å få tak i.

En annen seriøst kul kuriositet er Hoffmann-samlingen av moderne kunst, samlet av det rike ekteparet Hoffmann siden 1968. Fru Hoffmann bor angivelig i den enorme leiligheten, men hvis man sier fra på forhånd, åpnes likevel dørene for publikum på lørdager. Der blir du vist rundt blant spennende kunstskatter, og etterpå serveres det mineralvann, altså vannmugger med helende mineraler på bunnen – visstnok fru Hoffmanns ungdomskilde. Meld din ankomst på www.sophie-gips.de.

Kebab og tyskergløgg

Vil du spise ekte tysk mat, kommer du ikke bort fra Bratwürst og sauerkraut. Vil du derimot spise kebab eller annen tyrisk mat, er Kreuzberg-området absolutt verdt et forsøk en sen nattestime. Berlinerboller fra et av byens mer overdådige bakerier er selvfølgelig også et must.

Generelt er drinkene litt billigere enn i Norge, men ikke veldig imponerende. En herlig trøst en kald dag er spesialiteten Glühwein. Den minner om gløgg, men er mye bedre.

Tvangssmil

Studerer du litteraturvitenskap? Er Dag Solstad som din Gud? Adressa i 16.07.41 er ekte, og et bilde av deg i forgrunnen er et must. Ellers bør du selvfølgelig drasse deg opp i DDR-stoltheten Fernsehturm, eventuelt den nybygde kuppelen i Reichstag, nasjonalforsamlingen. Disse kan by på flott utsikt til det herlige kaoset.

Av andre ting kan det nevnes at tysk film har fått en renessanse, at en oppsetning av Hedda Gabler i Berlin skal være blant Ibsenårets beste, og at det snart er fotball-VM. Men det visste du sikkert. Det du derimot kanskje ikke vet, er at tyskerne har blitt bedt av myndighetene om å oppføre seg pent og smile til tilreisende.

Powered by Labrador CMS