Praha har alt

Øl og jazz er obligatoriske ingredienser.

Publisert

Hvordan reise til Praha?

  • Norwegian flyr flere ganger daglig fra Gardermoen, Flesland og Værnes. Er du ute i god tid kommer du deg frem og tilbake for cirka 800 kroner. SAS, CSA, Lufthansa og Sterling har også flyvninger Oslo-Praha.
  • Det beste alternativet er tog (eller buss) via Sverige, Danmark og Tyskland. Et godt Interrailalternativ, men temmelig håpløst hvis du bare skal se Praha.

I hjertet av Europa, i landet som ikke helt får bestemt seg for verken navn eller utstrekning, ligger Praha. Tsjekkia er på full fart mot gammel storhet, og gjør det best økonomisk i øst. Det ubestridte hjertet er Praha.

Praha er tsjekkernes hovedstad, og huser rundt ti prosent av befolkningen. Det er en by kjemisk fri for arbeidsløshet, og lenge var den også fri for turister. Men da muren falt, strømmet de til, som svenskene 350 år tidligere.

Høyt henger’n

I 1648, året 30-årskrigen tok slutt, inntok svenske styrker Praha-borgen, byens store severdighet og høydepunkt. Den har majestetisk posisjon på en høyde over byen. Ikke vet jeg hvordan de blågule gjorde det, men det smarteste trekket er å ta trikken opp – og rusle ned igjen i trange brosteinbelagte gater. Borgens højdare er St.Vitus-katedralen. Det er gratis inngang, mens krypten i kjelleren og en tur opp i tårnet koster noen daler. La krypt være krypt; ta turen opp! Det er verdt både slitet og pengene: Du får nemlig fullstendig overblikk over nydelige Praha.

Det brune gullet

Praha er også ølets store by. Pilsner er originalt fra en by litt utenfor Praha, og Budweiser er egentlig et tsjekkisk øl. Bare Praha har en mengde bryggerier – det finnes faktisk restauranter som brygger sitt eget øl. Jeg har hatt den glede av å smake på en god del av dem, fra de billigste flaskene i billigbutikken Billa, til hjemmebrygget øl i restauranter. Alt holder strålende kvalitet, og danker lett ut de fleste skandinaviske øl. Når du likevel er i Praha, bør målet være Staropramen, som er hovedølet i de fleste puber og barer. Men styr unna Gamlebyen Torg. Der kan du ende opp med å betale 4-5 ganger så mye som du kunne gjort et annet sted.

All that jazz

Praha har alt europeiske storbyer har å by på, til en latterlig lav penge. En tommelfingerregel er at det meste koster omtrent en tredjedel av det hjemme, mens alt det morsomme – som byens uteliv og kulturtilbud – er enda billigere. Og Praha er synonymt med kultur. Kirkekonsertene er vel og bra, men er du først i byen, skal du på jazzklubb. Praha har et veldig bra kollektivnett – trikkene går hele natta – så det er ikke noe problem å bo litt utenfor bykjernen. Taxi er også rimelig og enkelt, men vær på vakt: avtal pris på forhånd, det er lett å bli lurt.

Powered by Labrador CMS