Enige: Opposisjonen ble mandag kveld enige om en ny krisepakke til studentene.

Vil gi krisemilliard til studentene

Opposisjonen er enige om ny krisepakke for studentene.

Publisert Sist oppdatert

Mandag kveld forhandlet Senterpartiet, Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet frem en krisepakke på en milliard kroner til studentene. I vedtaket står det:

«Stortinget ber regjeringen raskest mulig opprette en krisestøtteordning for studenter som har opplevd inntektstap grunnet koronapandemien i vårsemesteret 2021. Ordningen skal være mer tilgjengelig og ha en høyere stipendandel enn ordningen våren 2020 og ta utgangspunkt fra en ramme hvor stipendene utgjør 1 mrd. kroner»

Så sent som forrige forrige uke varslet forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) til VG at regjeringen jobber med utformingen av en tiltakspakke for studentene for vårsemesteret. Med mandagens vedtak kommer derimot opposisjonen regjeringen i forkjøpet

Studentmilliarden faller inn i en større krisepakke som opposisjonen ble enige om tirsdag kveld.

Vedtaket behandles i Stortinget tirsdag.

NSO: – Nå er midlene sikret

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) Andreas Trohjell sier til Universitas at han er storfornøyd med at stortinget nå setter av én milliard til studentene.

– Nå er midlene sikret, stortingsflertallet har sett studentens situasjon. Fremover blir det opp til regjeringen å levere videre på vedtaket som har kommet.

– Men kommer den for sent?

– VI har snakket om at det har vært et behov for et slikt tiltak siden tidlig i høst. Derfor skulle vi gjerne sett at den kom tidligere. Men nå har vi fått gjennomslag og vi forventer at regjeringen leverer på det forslaget som har blitt lagt frem.

– Hvilke forventninger har du til måten pakken blir utformet på?

– Det er litt for tidlig å si, men det ligger allerede en del føringer i selve stortingsvedtaket. Den skal treffe bredt, komme raskt og ha en høyere stipendandel enn pakken som kom i fjor vår, sier Trohjell og fortsetter:

– Viktig er det også at den tar hensyn til studenter som kan ha inntektsbortfall av ulike årsaker, og ikke bare de permitterte. Nå blir det å opp til regjeringen å levere på hvordan utformingen av dette kommer til å se ut.

Fornøyd: NSO-leder Andreas Trohjell er storfornøyd med studentmilliarden. Nå forventer at regjeringen følger opp vedtaket.

SV: – Utrolig viktig

– Koronaen har rammet studentene hardt. Både økonomisk med mange permitterte, og folk som har mistet jobbene sine, og sosialt gjennom digital undervisning og mye alenetid. At vi kan komme med en håndsrekning til studentene i en slik tid, er utrolig viktig for oss.

Det sier Kari Elisabeth Kaski, som sitter i finanskomiteen for SV på Stortinget.

På spørsmål om hvordan pakken skiller seg ut fra den som ble tilbudt studentene våren 2020, trekker hun frem kravet om en mye høyere stipendandel som viktig. Dermed vil den nye pakken også kunne komme flere studenter til gode.

– Jeg mener vi har kommet fram til et godt forslag som vi kan stå sammen om. Nå må vi følge opp at regjeringen kommer fram til en tilfredsstillende løsning for studentene.

– Når kan vi forvente at midlene blir tilgjengelige for studentene?

– Jeg håper dette kan komme på plass 29. januar i forbindelse med krisepakken som regjeringen planlegger å legge fram da, sier Kaski og legger til:

– Vi har selv sagt i mange måneder at vi ønsker en løsning for studentene, og jeg kan ikke fatte at det har tatt så lang tid. Derfor forventer jeg også at regjeringen klarer å levere innen slutten av januar. Tidligere i krisehåndteringen har vi jo sett at man har fått på plass langt større tiltak på mye kortere tid.

Powered by Labrador CMS