– SKYLDES IKKE LØFTEBRUDDET:Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen tror ikke det brutte løftet om 11 måneders studiestøtte er årsaken til at de har gått ned 6,4 prosentpoeng blant studentene.

Stoltenberg mister oppslutning

Arbeiderpartiet synker i popularitet blant norske studenter. – Et tegn på sinne og mobilisering, sier Frank Aarebrot.

Publisert Sist oppdatert

*Slik stemmer studentene:*

  • Spørsmålet «Hvis det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du stemt?» ble stilt 1000 studenter fra hele landet.

– De kan ikke snakke om hvor viktig utdanning er, og så nedprioritere det. Det fungerer ikke i lengden. Det er denne motsetningen Arbeider­partiet får i trynet nå, sier Frank Aarebrot, professor ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

«Hvis det var stortingsvalg i morgen, hva ville du stemt?» var spørsmålet som ble stilt til studenter i Norge. Undersøkelsen som er utarbeidet av Sentio for Universitas, viser at Arbeiderpartiets (Ap) oppslutning blant studenter har gått ned med 6,4 prosentpoeng siden det samme spørsmålet ble stilt i mai i fjor.

Brutte løfter

Tre av opposisjonspartiene som sitter i Kirke-, utdannings-, og forskningskomiteen (KUF) på Stortinget, mener at Arbeiderpartiet (Ap) har sviktet studentene, og at de burde prioritere forskning og høyere utdanning i større grad.

– Det er ikke så rart Arbeiderpartiet har gått ned. De har nedprioritert forskning og høyere utdanning. Blant studenter er nok sviket om elleve måneders studiestøtte ganske stort, sier Trine Skei Grande, parlamentarisk leder i Venstre.

Mette Hanekamhaug i Fremskrittspartiet mener studentene nå begynner å se hvorfor de har blitt nedprioritert. Samtlige regjeringspartier gikk til valg med løfte om elleve måneders studiestøtte, likevel ble det ikke programfestet verken i Soria Moria II eller i statsbudsjettet for 2010.

– Studentene er lei brutte løfter og er nok veldig skuffet i forhold til fjorårets budsjett. Studiefinansieringen henger ikke sammen med prisøkningen i resten av samfunnet, sier Hanekamhaug.

Ap ikke fornøyd

Parlamentarisk leder for Ap Helga Pedersen er ikke fornøyd med å bare ha 25 prosent av stemmene, men tror ikke det brutte ønsket om elleve måneders studiestøtte har betydning for nedgangen.

– Selv om studenter er opptatt av egen situasjon, tror jeg også de tenker på den generelle politikken. Ønskene fra sektoren er registrert, men jeg tror at når studenter sier hvilket parti de vil stemmer, er utdanningspolitikken en del av et større bilde, sier Pedersen.

Studentenes Landsforbund (StL) har lenge jobbet for elleve måneders studiestøtte, som ikke ble innfridd i forrige statsbudsjett. Leder Ina Tandberg ønsker derimot ikke å spekulere i årsakene til nedgangen.

– For å vinne tilbake studentene må de vise at de prioriterer studentvelferd og studiekvalitet, sier Tandberg.

Med tanke på helgens budsjettkonferanse ønsker hun at det allerede nå legges klare retningslinjer for denne prioriteringen.

Interessant utvikling

Aarebrot mener undersøkelsen er et tegn på sinne og mobilisering blant studentene.

– Det er ingen overraskelse at Ap faller tilbake i støtten blant studentene. Jeg har ikke følelsen av at regjeringen satser på den delen av samfunnet som utdanner fremtidige forskere.

Pedersen mener at årsaken til nedgangen er at det har vært lav temperatur i politikken den siste tiden.

– Vi har sett få konfrontasjoner mellom høyre og venstre, noe som ikke tydeliggjør Aps politikk i tilstrekkelig grad og som ofte skaper nedgang, sier hun.

I undersøkelsenvar et av valgalternativene «vet ikke». I mai 2009 var antallet studenter som var usikre på hva de ville stemt på 18,5 prosent. Nå er tallet nede i 11 prosent. Aarebrot mener dette er en veldig interessant utvikling.

– Normalt sett ville prosenten for vet-ikke-alternativet vært lavere i forkant av et stortingsvalg enn etter, fordi folk mindre usikker på hva de skal velge. Det at det i dette tilfellet er omvendt, kan tyde på at studentene er forbannet og mobiliserer mot Ap, sier Aarebrot.

Skei Grande mener det er i trange tider det er lettest å se forskjell på partiene.

– Nå må regjeringen bevise at de klarer å prioritere riktig til tross for trange tider, sier Grande.

Budsjettkutt

Til helgen samles regjeringen til årets første budsjettkonferanse på Thorbjørnrud på Jevnaker. Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har varslet kutt i bruken av oljepenger, noe som medfører kutt i budsjettposter.

– Det store spørsmålet er hvor de skal kutte, og det fører til at det er stor usikkerhet med tanke på tiden som kommer. Jeg skjønner frykten som brer seg i sektoren, sier Elisabeth Aspaker (H) i KUF.

– Det må kuttes dramatisk samtidig som vi må satse på de områdene som er viktige for framtiden, altså forsking, utdanning og miljø. Selv om man må kutte, må man også prioritere. Det er det som er politikk. Vi forventer at regjeringen klarer å prioritere til tross for trange tider, sier Skei Grande.

Bruk oljepenger

Aarebrot mener det bør tas en vurdering på om det kan være aktuelt å overstige fire prosent-regelen for bruken av oljepenger når det kommer til utdanning.

– Ap må skille mellom investeringer i fremtiden og bruken av midler med henhold til drift av velferdsstaten, sier Aarebrot.

Han mener regjeringen gir for lite til universitetene.

Pedersen forteller at Aps høyeste prioritering er å sørge for at studenter har gode jobbmuligheter etter endt utdanning.

– De midler vi bruker på forskning må tjene samfunnets interesser, ikke bare forskere. Vi må finansiere både instituttforskning og utdanningsinstitusjoner. Vi vet at institusjoner for høyere utdanning ønsker seg mer midler, men orden i økonomien er første prioritet akkurat nå, på grunn av finanskrisen. Vi har per i dag Europas laveste arbeidsledighet, men vi må jobbe hardt for å holde den nede, sier Pedersen.

Powered by Labrador CMS