Krever svar: -Å avbryte en behandling er aldri heldig. Når det ligger en såppas stor diskusjon rundt klinikkens fremtid bak denne avgjørelsen, må nedleggingen baseres på gode faglige vurderinger, sier Emilie Enger Mehl.
Krever svar: -Å avbryte en behandling er aldri heldig. Når det ligger en såppas stor diskusjon rundt klinikkens fremtid bak denne avgjørelsen, må nedleggingen baseres på gode faglige vurderinger, sier Emilie Enger Mehl.

PSI-striden: Stortingsrepresentant stiller kunnskapsministeren til veggs

Emilie Enger Mehl, stortingsrepresentant for Senterpartiet, krever svar fra kunnskapsminister Henrik Asheim om stengingen av klinikken på Psykologisk institutt.

Publisert Sist oppdatert

På tirsdag kom beskjeden om at ledelsen ved Universitetet i Oslo (UiO) hadde stengt undervisningsklinikken på Psykologisk institutt. Dette har skapt furore på instituttet og nå har engasjementet nådd Stortinget.

– Så store avgjørelser burde baseres på faglige og juridiske begrunnelser og åpenhet, sier Emilie Enger Mehl, stortingsrepresentant for Senterpartiet.

Bakgrunn: Klinikken på PSI stengt med umiddelbar virkning

I et åpent spørsmål til kunnskapsministeren krever hun svar på om han synes prossesen i forkant av stengningen var god.

– Hva vil han (Henrik Asheim. red.anm) gjøre for å sikre åpenhet, demokratiske prosesser, nødvendige utredninger og pasienthensyn i videre prosesser rundt klinikken? skriver Mehl i spørsmålet.

Sterke reaksjoner: Studenter teipet munnen i protest mot ledelsen

– Vanskelig å forstå

Stortingstingsrepresentanten mener prosessen før klinikken ble stengt er kritikkverdig på grunn av mengden mennesker som blir berørt og føler seg overkjørt.

– Jeg tenker at dette er en sak som kunnskapsministeren må se på. Her tyder mye på at prosessen har vært fullstendig lukka, og da er det viktig at Kunnskapsdepartementet går inn og sikrer at fremtidige prosesser blir åpne, sier Mehl.

PSI-striden: Studentene og instituttledelsen føler seg overkjørt

I tillegg peker Mehl på at avgjørelsen har store følger for psykologiutdanningens løp, dersom den fører til permanent nedleggelse og innlemmelse av klinikken i spesialhelsetjenesten.

Hvordan synes du UiO har håndtert dette og hva kunne de gjort annerledes?

– Når det ikke kommer noen begrunnelse, så er avgjørelsen veldig vanskelig å forstå for de berørte. Som saken står nå, er det grunn til å stille spørsmål ved om Universitetet i Oslo kunne vært mer åpen om prosessen og gitt alle anledning til å ytre seg før beslutningen. Særlig siden det handler om å brått avslutte pasientbehandling, er det ganske dramatisk for de som blir berørt, sier Mehl.

Klinikkpasient fortviler over stenging: – Jeg føler meg utrygg

– Forventer at UiO ordner opp

Universitas har vært i kontakt med Henrik Asheim som ikke hadde anledning til å kommentere saken fredag. I en kort kommentar svarer statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad.

– Vi forventer og er trygge på at UiO ordner opp i dette snarest. Studenter og pasienter må ivaretas skikkelig, samtidig som UiO selvsagt må sikre at de ikke driver i strid med loven. Politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet følger nøye med saken.

Powered by Labrador CMS