Derfor bør du stemme
I forrige rektorvalg avgjorde studentstemmene, selv om valgoppslutningen bare var på 4,6 prosent.
– Det er ikke slik at studentene hver dag vil merke at, oi, der bestemte rektor noe, men det er klart det har betydning. Det er den øverste lederstillingen ved Universitetet, og hvem som fyller den, påvirker universitetet på en måte som har betydning for alle studentene, sier Arild Underdal.
1. januar 2006 er hans rektorperiode over. For fire år siden ble han valgt til rektor ved UiO, med 52 prosent av stemmene, mot Eivind Osnes’ 48 prosent. Blant de vitenskapelige og teknisk tilsatte var det jevnt, men over 60 prosent av studentene stemte på Underdal, og i praksis avgjorde dette valget.
– En plikt
Underdal tror studentene kan avgjøre igjen:
– Nå er det fem kandidater, og jeg ser at studentene har engasjert seg for flere av kandidatene. Støtten kan bli avgjørende, selv om det ikke er en klar «studentkandidat», sier Underdal.
Uansett mener han alle studenter bør stemme:
– Hvis en vil være med og ta stilling til hvordan Universitetet skal utvikle seg, hvilken retning det skal ta, så må en bruke stemmeretten, sier han.
– Samtidig bør vi som lever i et demokratisk samfunn se på dette som en plikt. Hvis vi vil forsvare demokratiet, både på universitetet og i storsamfunnet, så må vi i det minste stemme. Hvis vi ikke en gang orker det, sier vi egentlig at medbestemmelse ikke er viktig for oss, mener han.
– Et veiskille
Benjamin Endré Johnsrud i Venstrealliansen håper at valgdeltagelsen blant studentene vil øke:
– Rektorvalget har direkte innflytelse for alle ved UiO. Samtidig er det et veivalg for hvordan Universitetet skal se ut i framtida. Om det skal være en produsent av arbeidskraft som sluser folk fortest mulig gjennom, eller om det skal være en fri og forsknings- og kunnskapsbasert instutisjon, sier han.
Og får støtte av Maria Veie Sandvik, leder i studentparlamentet:
– Det er et veiskille. For hva slags universitet vi skal ha, for hvordan vi skal forholde oss til myndighetene og for hva slags finansieringsmodell vi skal ha. Kandidatene har erklært hva de mener Universitetet skal være, og hvem som blir valgt har stor betydning, mener hun.
Eller som Arild Underdal sier det:
– For dem som bare er opptatt av hvordan maten i kantina smaker, eller om seminarlederen gjorde en god innsats i dag, har det ikke direkte betydning. Men rektor har faktisk stor påvirkningsmulighet i en rekke saker, sier han.