Stilte til valg: Hans Petter Graver (til venstre), Jan Frich, Inger Sandlie, Per Morten Sandset, Svein Stølen og Gro Bjørnerud Mo. De tre sistnevnte danner rektorteamet etter sommeren.
Stilte til valg: Hans Petter Graver (til venstre), Jan Frich, Inger Sandlie, Per Morten Sandset, Svein Stølen og Gro Bjørnerud Mo. De tre sistnevnte danner rektorteamet etter sommeren.

Rektorvalget: Laveste valgoppslutning på 16 år blant studenter

Kun ti prosent av studenter stemte, og de fleste stemte på Hans Petter Graver. Valgvinner Svein Stølen er skuffet over at han ikke vant studentflertallet. – Det hadde vi fortjent, sier han.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg synes det er problematisk at så få studenter avgir stemme, sier Per Morten Sandset. Han har akkurat fått vite at han blir viserektor ved Universitetet i Oslo, og er selvsagt fornøyd. Men universitetsdemokratiet uttrykker han bekymring for.

– Jeg avholdt en forelesning for 150 studenter i går, og spurte hvor mange som hadde stemt. Bare en eller to rakk opp hånda. Det er tankevekkende, sier den nye viserektoren.

Bakgrunn: Svein Stølen vant rektorvalget ved Universitetet i Oslo

Ti prosent

Bare hver tiende student avla stemme i rektorvalget. Det er en nedgang på fire prosentpoeng fra 2013, hele syv prosentpoeng fra 2009 og to prosentpoeng fra 2005. Jan Frich, viserektorkandidat i team Graver, mener dette er en utfordring for universitetsdemokratiet.

– Det kan være at de diskusjonene vi har ført har vært rundt temaer som studenter ikke føler treffer deres hverdag. Det handler om å sette agendaen og skape oppmerksomhet, og det må den nye ledelsen ta med seg videre, sier han.

Skuffet Graver

Det var altså Hans Petter Graver som trakk det kortere strået enn Svein Stølen. Han sier han selvsagt er skuffet over resultatet.

– Men jeg er fornøyd med å ha fått flertall blant studentene, og det er en tillitserklæring jeg setter pris på, sier jussprofessoren.

– Hva tenker du om den lave valgdeltakelsen blant studenter?

– Den pleier jo å være lav, og folk engasjerer seg i det de synes betyr noe for dem. Jeg forstår at mange føler at rektorvalget er nokså fjernt, sier han og legger til at det nok er et mindretall av studenter som interesserer seg for universitetspolitikk.

– Jeg skulle gjerne hatt det høyere

– Jeg føler først og fremst glede, og jeg synes det var godt å ha flertall blant de vitenskapelige og de teknisk- administrativt ansatte. Så er jeg litt skuffa over at jeg ikke vant studentene, det hadde vi fortjent, sier Svein Stølen bare minutter etter valgresultatet ble gjort klart. Han ser det positive i at det tross alt er omkring 2700 studenter som avla stemme.

– De fleste ser ikke så mye til rektoren, sier han, før han legger til:

– Jeg skulle gjerne hatt tallet høyere. Delvis kan vi gjøre noe med det, men studentene må også la seg engasjere. Vi vil jobbe hardt med læringsmiljø, og forhåpentligvis vil studentene merke forskjellen, sier den nyvalgte rektoren.

Powered by Labrador CMS