FORSKJELLIG POLICY: StL-leder Kathrine Aaland er positiv til sammenslåing, mens NSUs leder Jens Maseng holder fortsatt kortene tett til brystet.

Vil spare seks millioner på fusjon

Om den omdiskuterte sammenslåingen mellom landets to studentorganisasjoner blir en realitet, vil det gi økonomiske besparelser og økt gjennomslagskraft.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg blir skikkelig skuffet dersom forslaget ikke går gjennom, sier Studentparlamentets leder Lina Johanne Strand.

Torsdag 8. mars var fusjonen mellom Norsk Studentunion (NSU) og Studentenes landsforbund (StL) blant hovedsakene på Studentparlamentets møte.

– Jeg tror vi vil få mer gjennomslagskraft dersom vi kun har én organisasjon. Kloke hoder bør samarbeide framfor å konkurrere, sier Strand.

Også Benjamin Jonsrud i Venstrealliansen har tro på NSU og StL som en felles organisasjon for alle studenter i Norge. Han mener én stor organisasjon vil bli mer tydelig både for studentene og fra et politisk ståsted.

– En sterkere organisasjon vil ha lettere for å vinne fram politisk, den vil ha større gjenkjennelsesverdi og vil bli mer prioritert i media.

Penger og innflytelse

Leder av forhandlingsutvalget for NSU, Trond Enger, hevder en sammenslåing vil spare inn mellom seks og syv millioner kroner årlig.

– For UiOs 30 000 studenter vil en sammenslåing innebære en årlig besparelse på over 500 000. Hvordan disse pengene skal brukes, er opp til Studentparlamentet å avgjøre, sier Enger.

Strand vet ikke hvordan pengene ville blitt brukt.

– Det vil bli en debatt, pengene kan for eksempel brukes til å styrke studentdemokratiet eller velferdstilbudet.

Ja fra StL-styret

Styret i StL fattet nylig et beslutningsvedtak om å anbefale sammenslåingen, og kommer til å behandle saken på sitt landsmøte 13. april dersom NSU vedtar sammenslåing på sitt landsting 23. mars.

– Det er unaturlig for studentene å være organisert i to organisasjoner som jobber for de samme sakene, når de kan identifisere seg med én organisasjon. I dag gjør organisasjonene en del dobbeltarbeid, sier leder for StL, Kathrine Aaland.

Nå venter StL på at NSU skal ta stilling, men NSU-leder Jens Maseng vi ikke røpe om han er for eller mot sammenslåingen.

– Jeg må fremstå som nøytral og ønsker ikke å legge føringer i debatten, sier han.

Skeptisk

Ikke alle er like optimistiske til fusjonen. Velferdsansvarlig i StL-styret, Helene Løvseth, mener man må se litt forbi de stipulerte innsparingene.

– Det som er problemet med forslaget nå, er at lokaldemokratier ikke er garantert å få bedre råd. Dette kan medføre at enkelte demokratier ikke vil få like god råd som andre, og da vil de får problemer med å delta på linje med de andre, sier hun.

I tillegg mener Løvseth NSU og StL har svært forskjellig forskningspolitikk.

– Man må være sikker på at sammenslåingen blir til det bedre for begge parter, og slik jeg ser det nå blir det ikke bedre, sier Løvseth.

Powered by Labrador CMS