PÅFYLL: Veterinærstudentene Nils Martin Sikveland (22) og Frode Todnem (21) fra 2005-kullet får påfyll av medstudenter i februar. De synes det er merkelig at de i det hele tatt ble kuttet, og er begeistret for at kuttet nå er reversert.

Reverserer Clemets kutt

Utdanningsdepartementet kuttet i våres 59 plasser på de vitenskapelige høgskolene. Nå får skolene plassene tilbake.

Publisert Sist oppdatert
PÅFYLL: Veterinærstudentene Nils Martin Sikveland (22) og Frode Todnem (21) fra 2005-kullet får påfyll av medstudenter i februar. De synes det er merkelig at de i det hele tatt ble kuttet, og er begeistret for at kuttet nå er reversert.

Kuttene som omgjøres

  • Veterinærhøgskolen: Hadde i 2004 59 plasser og 1258 søkere. 12 plasser ble kuttet.
  • Arkitekthøgskolen: Hadde i 2004 49 plasser og 1540 søkere. 19 plasser ble kuttet.
  • Musikkhøgskolen: Hadde i 2004 64 plasser og 1240 søkere. 28 plasser ble kuttet.

I februar skrev Universitas om at Utdanningsdepartementet (UFD) kuttet totalt 59 studieplasser på Arkitekthøgskolen, Musikkhøgskolen og Veterinærhøgskolen. I Stoltenberg-regjeringens statsbudsjett er kuttene reversert, og de vitenskapelige høgskolene får også lov til å etterfylle de plassene som i høst ble truffet av kuttet.

– Vi har jobbet sammen med de andre høgskolene om å få plassene tilbake, og har hele tiden hatt gode argumenter. Jeg tror departementet innser at de tok feil, sier rektor ved Norges arkitekthøgskole, Karl Otto Ellefsen.

– Vi gikk i dialog og fikk gode argumenterer fra høgskolene. Derfor satte vi plassene inn igjen, sier informasjonskonsulent Tom Holen i UFD.

Ingen surmuling

– Frem og tilbake er dobbelts å langt, men vi er veldig fornøyde med at vi nå kan fylle opp hullet, sier prorektor ved Norges Veterinærhøgskole, Yngvild Wasteson, som kan fortelle at Veterinærhøgskolen allerede nå søker etter folk til påfyllingen.

Også prorektor ved Norges musikkhøgskole, Frøydis Ree Wekre, er strålende fornøyd med å få tilbake plassene de mistet.

– Det var unødvendig å kutte, men nå er det ny regjering, og da kan man ikke sitte og surmule, sier Wekre.

Ingen horn

Veterinærhøgskolen mistet tolv plasser, og satt igjen med 48. Nå skal de tilbake på 60. Påfyllingsplassene er i første omgang aktuelle for studenter som dro til utlandet for å bli veterinærer som et resultat av kuttet, og som dermed er på samme nivå som sine norske medstudenter.

– Har dere ingen horn i siden til UFD fordi de først kuttet for så å ombestemme seg?

– Man kan jo spørre seg hva som var den store effekten av kuttet, det var mye skrik og lite ull, men vi får bare ta det som det er, sier Wasteson.

Powered by Labrador CMS